Aspir Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? (Aspir Yağı Faydaları)

Aspir yağı nedir, aspir yağı faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorular bitkisel tedavi yöntemlerine önem veren kişiler tarafından merak konusudur. Bu yazımızda sizlere aspir yağı ile ilgili birbirinden kıymetli bilgiler vereceğiz.

Köklü bir geçmişe sahip olan aspir bitkisi, eski çağlarda özellikle Mısır, İran, Hindistan, Japonya ve Çin’de yetiştirilen ve tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Ayrıca bitkinin çiçeğinden elde edilen boya kumaş boyamada yaygın olarak kullanılmaktadır ve aspir bitkisini günümüzde özel kılan ise tohumlarından elde edilen yağdır.

Uzakdoğu ülkelerinde aspir bitkisinin çiçeklerinden hazırlanan bitki çayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Yüksek düzeyde antioksidan bileşenler içeren aspir, aynı zamanda B-kompleks vitaminleri, C vitamini ve E vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Çiçeklerinden hazırlanan karışımlar, özellikle hamilelik döneminde kadınların adet dönemlerinin neden olduğu şiddetli şişlik ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır.

Hindistan ve Afganistan’da hamile kadınlarda düşükleri önlemek için aspir yapraklarından hazırlanan çay kullanıldı. Zehirlenme durumlarında kullanılan aspir çayı, kabızlığı önlediği ve kusmayı hızlandırdığı için ateş düşürücü olarak da kullanılır. Ayrıca aspir çiçekleri, Orta Doğu ve Asya’da kendine özgü sarı renginden dolayı turşu, sos, ekmek, pirinç ve çorbalarda renklendirici olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu’nun güneydoğu bölgesinde renklendirici özelliğinden dolayı ülkemizde bazı yemeklerde kullanılmaktadır. Günümüzde aspir bitkisinden soğuk sıkım ile elde edilen yağ birçok alanda kullanılmaktadır.

Aspir Yağı Nedir?

Aspir yağı nedir, faydalarını daha önce duydunuz mu? Papatya ailesine ait bir bitki olan aspir bitkisinin anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetişen bitkiye daha çok Eskişehir, Tekirdağ, Konya, Isparta ve Burdur illerinde rastlanmaktadır. Sarı, kırmızı ve turuncu çiçekleri olan aspir bitkisinin yaprak ve çiçekleri çay yapımında, tohumları ise yağ üretiminde kullanılmaktadır.

Dikenli ve dikensiz çeşitleri bulunan aspir bitkisinin boyu 50-120 santimetreyi bulabilmektedir. Tohumlarından elde edilen aspir yağı, gıda ve ilaç sektörünün yanı sıra boya ve kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.

Aspir yağı içeriği oldukça zengin olan yağlardan biridir. Omega 3 ve omega 6 açısından zengin olan aspir yağı, yüksek düzeyde antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşenlere ek olarak, C, E ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin komplekslerini içerir. Ayrıca aspir yağı içerdiği linoleik yağ asidi nedeniyle zayıflatıcı etkiye sahiptir.

Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?

Aspir yağı faydaları nelerdir; işte madde madde tüm faydaları:

  • İçeriğindeki antioksidan bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun enfeksiyonlara karşı savaşını destekler. Kanserli hücrelerin oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin yok edilmesini sağlar. Özellikle meme ve prostat kanserini önleyici etkisi vardır.
  • Kolesterol seviyelerini dengede tutarak vücudun yağ metabolizmasını düzenler. Vücudu kalp krizi riskine karşı korur.
  • Omega 6 yağ içeriği sayesinde diyabet tedavisinde destekleyici rol oynar. Kan şekerini dengeleyerek insülin direncinin gelişmesini engeller ve şeker hastalığı riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Nefes darlığını önleyici özelliği bulunan aspir yağı, öksürüğe karşı da faydalıdır ve aynı zamanda etkili bir balgam söktürücüdür.
  • Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan aspir yağı, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önler.
  • Kadınlarda adet düzensizliklerini dengelemeye yardımcı olan aspir yağı, adet sancılarının şiddetini azaltma etkisine sahiptir.
  • Saç köklerinin beslenmesini destekleyen aspir yağı, saçların daha hızlı uzamasını sağlar ve daha canlı bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Romatizmal ağrıların giderilmesine yardımcı olur.
  • Aspir yağındaki organik yağ asitleri afrodizyak etkiye sahiptir. Aspir yağının özellikleri arasında cinsel istekte artış dikkat çekicidir.

Aspir Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Şimdi de aspir yağının cilde faydaları nelerdir; madde madde bunlara bakalım.

  • Aspir yağının içinde bulunan antioksidan vitamin ve mineraller, cilt sağlığı için büyük önem taşır. Aspir yağı, cildin sebum üretimini dengelemesinin yanında, tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Böylelikle cilt hücrelerinin kendini yenilemesini sağlar.
  • Aspir yağı cildin nem dengesini korumaya yardımcı olan doğal bir nemlendiricidir. Bu özelliği sayesinde kozmetik sektöründe kullanılan aspir yağı doğrudan cilde uygulandığında kaz ayağı adı verilen kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşmasını engeller.
  • Ciltteki iltihap ve kızarıklıkların tedavisine yardımcı olan aspir yağı, özellikle ağda sonrası cilt üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Tahrişten kaynaklanan yaralarda tedavi edici etkisi vardır.
  • Cildin daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Cildin kurumasını ve soyulmasını engeller. Akne ve akne tedavisinde kullanılır.
  • Emziren annelerin memelerinde emzirmenin neden olduğu çatlak ve doku hasarlarının tedavisinde yardımcı olur. Bebeklerde pişik oluşumunu önleyici etkisi vardır.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Aspir yağı nasıl kullanılır, ne işe yarar sorularının cevaplarını inceleyelim.

  • Aspir yağının kullanımı, tüketileceği amaca göre değişmektedir. Saçların daha canlı ve parlak olması için avuç içine birkaç damla aspir yağı dökülür ve saçlar yıkandıktan sonra saç köklerine masaj yapılarak kullanılır. Saç köklerine düzenli olarak uygulanan aspir yağı, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
  • Aspir yağı doğrudan temiz cilde uygulanır. Yatmadan önce temiz cilde birkaç damla aspir yağı ile masaj yapın. Antioksidan bileşenler cilt altındaki dokulara ulaşarak daha fazla oksijen besleyerek daha canlı ve pürüzsüz bir cilt oluşmasına yardımcı olur.
  • Romatizma hastaları aspir yapısını bacaklarına masaj yaparak uygulayabilirler. Böylece kan dolaşımı hızlanır ve iltihaplar vücuttan atılır.
  • Yemek olarak kullanılmak üzere istenirse salatalara eklenebilir. Aspir yağı ısıya dayanıklı değildir ve bu nedenle yiyeceklere ısıtılmadan soğuk halde eklenmesi tavsiye edilir.
  • Bronzlaştırıcı etkisi olan aspir yağı, yaz aylarında güneş kremi olarak da kullanılabilir.
  • Aspir yağının düzenli olarak tüketilmesi strese bağlı gelişen depresyonun tedavisine yardımcı olur. Serotonin seviyelerini yükseltir ve Alzheimer hastaları için önerilen bir yağ türüdür.

Aspir Yağı Zayıflatır Mı?

İçeriğindeki antioksidan bileşenler metabolizma hızı üzerinde oldukça etkilidir. Sabahları aç karnına 2 çay kaşığı aspir yağı tüketmek, metabolizma hızını %10-20 oranında artırır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Antioksidan bileşenler vücuttaki toksik maddelerden kurtulmaya ve yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Aspir yağı, omega 6 olarak da adlandırılan konjuge linoleik asit içeriği sayesinde yağ metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur, vücutta yağ depolanmasını önler ve hücrelerin yağ kullanımını teşvik eder. İnsülin direnci gelişimini önleyici etkiye sahip olan aspir yağı, özellikle sabahları düzenli olarak sirke ile birlikte kullanıldığında kilo vermeye yardımcı olur.

Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile desteklenen aspir yağı kilo vermede oldukça etkilidir. Aspir yağı da zayıflatıcı özelliğinden dolayı Canan Karatay tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca aspir yağı, İbrahim Saracoğlu’nun salata ve yoğurtlara eklenmesini önerdiği bir yağ türüdür. Saraçoğlu, yemeklerde tüketilen aspir yağının kilo vermeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Aspir Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi, aspir yağının aşırı kullanımı zararlı etkilere sahip olabilir. Alerjisi olan kişiler kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Bazı insanlarda aspir yağı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yüksek düzeyde vitamin ve mineral içerdiğinden aşırı tüketimi düşük tansiyona neden olabilir.

Fazla tüketimi mide ağrısı, mide krampları, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. İshale de neden olabilen aspir yağı, vücuttan önemli miktarda su ve tuz kaybına neden olabilir. Yan etki durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Aspir Yağı Faydaları Konusunda Sık Sorulan Sorular

Şimdi de aspir yağı faydaları konusunda sık sorulan sorular ve cevaplarına göz atalım.

Zayıflamak için aspir yağı nasıl kullanılır?

Kilo vermek için aspir yağı kullanacaksanız, kahvaltıdan yaklaşık bir saat önce 2 çay kaşığı tüketmelisiniz. Saçlarınız için kullanmayı planlıyorsanız, saçınızı temizlemek için 3 damla aspir yağı sürmelisiniz. Masaj şeklinde uygularsanız yağın dağılması çok daha kolay olacaktır.

Aspir yağını kimler kullanamaz?

Aspir yağı, özellikle hipertansiyonu olan kişiler tükettiğinde kan basıncını düşürmede etkili olduğu bilinmektedir. Ancak tansiyonu düşük yani hipotansiyonu olan kişilerin aspir yağı tüketmesi önerilmez.

Aspir yağı kac kilo verdirir?

Aspir yağı ile kilo veren birçok insan var. Aspir yağı kullananlardan bir ziyaretçimiz şu yorumu yaptı; Aspir yağı dışında herhangi bir ürün kullanmadığını ve bu yağ sayesinde 37 kilo verdiğini söyledi.

Aspir yağı göbek eritir mi?

Yapılan bazı klinik araştırmalar, aspir yağının göbek yağını azaltmada da etkili olduğunu bulmuştur.

Aspir yağı günde kaç kez kullanılır?

1 tatlı kaşığı aspir yağını sabah, öğle ve akşam yemeklerden 20-30 dakika önce aç karnına tüketin. Günde toplam 3 çay kaşığı aspir yağı içilmesi ve düzenli olarak uygulamaya devam edilmesi önerilir.

Aspir yağı gerçekten zayıflatır mı?

Aspir yağı, özellikle sabahları düzenli olarak sirke ile birlikte kullanıldığında kilo vermeye yardımcı olur, gerçekten zayıflatır. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile desteklendiği zaman, aspir yağı kilo vermede oldukça etkilidir.

Aspir yağı kaç gün kullanılır?

Cilde uygulanırsa; Günde iki kez doğrudan sorunlu bölgelere uygulanan bir masaj şeklinde gelir. Aspir yağının kapağı açıldığında buzdolabında saklanmalı ve 40 gün içerisinde tüketilmelidir.

Aspir yağı aç mı tok mu?

Ilık suya aspir yağı eklenir ve aç karnına içilir. Özellikle kilo vermek için kullanılacaksa yemeklerden önce su veya sade olarak alınmalıdır.

Aspir yağı ve elma sirkesi nasıl kullanılır?

Yarım bardak ılık suya bir çay kaşığı aspir tohumu yağı ve bir çay kaşığı elma sirkesi eklenmesinin sabahları aç karnına tüketilmesinin kilo vermeyi hızlandırdığı bilinmektedir.

Aspir yağının zararı var mıdır?

Aspir yağının aşırı kullanımı sonucu; mide bulantısı, alerjik reaksiyonlar, kusma, ishal, düşük tansiyon oluşabilir. Bu tür yan etkilerden kaçınmak için günlük aspir yağı kullanımı 2 yemek kaşığını geçmemelidir.

Bu yazımızda sizler için aspir yağının faydalarından bahsettik. Canan Karatay aspir yağı, Aspir yağı kullananların Yorumları, Aspir yağı zayıflatırmı nasıl kullanılır, Aspir yağı faydaları Saraçoğlu, Aspir yağı zayiflatirmi, Aspir yağı faydaları ve zararları, Aspir yağı cilde faydaları, Aspir yağı nasıl kullanılır Kadınlar Kulübü, gibi aspir yağı hakkında tüm bilinmesi gerekenleri en detaylı şekilde açıklamaya çalıştık.

UYARI: Sitemizde bulunan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir. Sizin için en uygun teşhisi ve tedaviyi yapacak olan kişi uzman doktorunuzdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir