Bodrum Papatyası Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bodrum papatyası muhteşem görüntüsüyle en sevilen çiçeklerdendir. Herkes tarafından sevilen Bodrum papatyası bakımı da merak edilen konulardan biridir. Bodrum papatyasının, Kasım-Mart aylarında açan büyük beyaz ve mor papatya benzeri çiçekleri vardır. Genel olarak park ve bahçelerin düzenlenmesinde sıklıkla kullanılır. Ancak saksıda da yetiştirilebilir bir çiçek türüdür. Bodrum papatyasının çiçeklenme mevsimi, diğer yer örtülerinin çiçek açmadığı ve zayıf olduğu bir zamana denk geldiğinden, kış aylarında çevre düzenlemesi yapılırken bu çiçekten büyük ölçüde faydalanılabilir. Bu yazımızda sizlere bodrum papatyasının bakımı zor mu? Bodrum papatyası nasıl bir çiçek? gibi soruların yanında tüm detayları açıklamaya çalışacağız.

Bodrum papatyası bakımı

Bodrum papatyası bakımı, çiçeklenme kalitesinin çeşitliliğine bağlıdır. Asteraceae (papatya) ailesine ait bir çiçektir. Bu papatya cinsinin biyolojik adı “Osteospermum” olarak bilinir.  Yeni yetişmeye başlayanlar uzun süre çiçek açmaya devam edebilir. Yaşlanmış olan türler ise ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar; soğuğa dayanıklı türler sadece ilkbaharda çiçek açar.

Bodrum papatyası, Afrika papatyasından elde edilen ılıman iklimlerde etkili ve dayanıklı bir bitkidir. İyi drene edilmiş ve hafif kirli yerleri, az rüzgarlı, güneşli yerleri sever. İlkbahar ve yaz aylarında uyumlu koşullarda daha çok çiçek açar. Öyle ki bitki çiçekten görülemez. Tohumdan yetiştirmek zor bir iştir. Bodrum papatyasının çiçekleri normal papatyaları andırır. Bu çiçeklerin renkleri mavi, mor, pembe, sarı veya krem olabilir. Yaprakları mızrak şeklindedir. Bazı türler düz kenarlara sahipken; bazıları ise pürüzlüdür.

Bodrum papatyası yetiştirirken toprak türü önemli mi?

Bodrum papatyası yetiştirirken toprak türü çok önemli değildir; ancak düzenli sulamaya özen göstermelisiniz. Su geçirgenliği iyi olduğu sürece toprak türü pek bir fark oluşturmaz. Fakir, tuzlu topraklarda bile iyi yetişebilen bir çiçektir.

Bodrum papatyasının sulanması:

Çiçeklenme dönemlerinde fazla sıkmadan sık sık sulanmalıdır. Toprağı tamamen kuru bırakmamaya özen gösterilmelidir. Yaz aylarında çiçek açmazsa, sulama önemli değildir. Kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Bir saksıda yetiştirmek istiyorsanız, ayda bir kez beslemelisiniz.

Bodrum papatyası tohumu

Bodrum papatyası tohumu ne zaman ekilir; Bodrum papatyası tohumunu ekmek için en iyi zaman Mart ayıdır. Kapalı ve sıcak bir yerde ekim yapılmalıdır. Tohum yerine bu bitkiyi fideden yetiştirmek daha kolaydır. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fidanları bahçenize ve balkonlarınıza dikebilirsiniz.

Bodrum papatyası çoğaltma

Çoğu bodrum papatyası türü melezdir. Tohum ekerseniz, kolayca tohum vermedikleri için benzer özelliklere sahip bodrum papatyaları elde edemezsiniz. Bunun için aynı hızda ilerlemeye devam etmeniz ve sevdiğiniz türleri çelikle çoğaltmanız gerekiyor.

Bodrum papatyasını tohumdan yetiştirmek isterseniz tohumlar serin havalarda çimlenir. Tohumları çok geç olmadan ilkbaharda ekmelisiniz. Veya tohumları kışın don olmadığı zamanlarda yani yaz sonunda ekeceksiniz. İlk olarak, tohumları ekeceğiniz kutuları (yaz sonunda ekildiyse) serin kuzey rüzgarlarının hoş karşılandığı yerlerde saklayın. Tohumlar çimlenmeye başladığında, onları güneşli bir yere taşıyın.

Bodrum papatyaları sıklıkla tohum üretmezler. Ayrıca tohumlardan üretilen papatyalar benzer özelliklere sahip olmayabilir. Bodrum papatyasını tohumla çoğaltmak istiyorsanız, tohumları ilkbaharda ekmelisiniz. Tohumlar çimlenmeye başladığında, güneş gören bir yere koymalısınız.

Yalnız şunu unutmayın ki, daha önce de söylediğimiz gibi Bodrum papatyası çiçeğini tohumla çoğaltmak çok zordur.

Bodrum papatyası fidesi

Bodrum papatyası fidesini dikerken bitkiler arasında 30 cm mesafe bırakmayı unutmayınız. Dikim için açacağınız çukur bir süre daha derinde olmalıdır. Yaklaşık 30 ila 60 cm’ye ulaşabilir. Soğuk olmayan iklimlerde en sağlıklı şekilde gelişim gösterir. Güneşi sever. Geçirgen topraklarda yetiştirilebilir. Toprağının her zaman nemli kalmasını ister. Özellikle ilk zamanlarda 2 hafta sulamak gerekir. Fidelerin sağlıklı yetişmesi açısından kış aylarında köklerini korumak için üzerini kuru yapraklarla örtmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir