Canan Karatay Kimdir? Karatay Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır, Listesi – Karatay diyetiyle kaç kilo verilir? İşte Tüm Detaylar

Canan Karatay diyeti ile kilo vermek isteyen kişiler, beslenme listelerinde tercih ettikleri düşük kalorili ve yağ yakıcı besinler ile en kısa sürede canlı ve fit bir görünüme kavuşabilirler. Medyada ve basında Canan Karatay ile çok sık karşılaşıyoruz. Canan Karatay Diyeti Nasıl Yapılır ve 1 Hafta Karatay Diyeti Listesi‘ni bir detaylı olarak inceledik. “Karatay Diyeti” olarak bilinen sağlıklı zayıflama diyeti ile bölgesel yağlardan kurtulabilirsiniz. Hızlı kilo verdiren Karatay diyeti nasıl yapılır? Kilo verdiren Canan Karatay diyet listesi nedir? İşte tüm detaylar…

Karatay diyeti, kilo vermek isteyen hanımlar arasında popüler olan ve son zamanlarda sıklıkla tercih edilen en sağlıklı beslenme programlarından biridir. Hızlı ve sağlıksız yöntemlerle kilo veren ve kısa sürede eski kilolarını tekrardan alan kadınlar, bu olumsuz deneyimlerin ardından diyete yeniden başlamak istemeyebilir ve yaşadıkları hayal kırıklıklarından dolayı kilo verme konusunda ümitsizliğe düşebilirler.

Uzmanlara göre doğal olarak kilo vermek ve kilo verirken aç kalmamak elbette mümkün. Sağlıklı beslenme denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Canan Karatay, sadece sağlıklı kilo vermek için ipuçları vermekle kalmıyor; aynı zamanda sağlıksız gıdalardan uzak durarak sağlığımızı nasıl koruyacağımızı da anlatıyor.

Gün içerisinde bizi kolayca acıktırmayan doyurucu besinlerin bir araya gelmesiyle oluşan Karatay diyeti sayesinde verdiğiniz kiloları geri almadan sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.

Her diyette olduğu gibi Karatay diyetinde de uymanız gereken birkaç kural vardır. Sadece sağlıklı beslenmenin yeterli olmadığı, bunu düzenli egzersiz hareketleriyle de destekleyebileceğiniz sıkı bir kilo verme programıyla en etkili sonuçlara ulaşmak için öncelikle mutlaka bir sağlık kontrolü yaptırmanız gerekir. Yani ilk olarak doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Kadınların internette en çok arattığı, deneyenlerin elde ettiği sonuçları ve yorumları merak ettiği Karatay diyetinin tüm detaylarını yazımızın devamında öğrenebilirsiniz…

Canan Karatay kimdir?

1943 doğumlu Canan Karatay, İstanbul Tıp Fakültesi mezunu ve dahiliye uzmanı olup, İngiltere’de Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamış; Türkiye’de kardiyolog olarak kalıcı ve geçici kalp pili takma tekniğini başarıyla uygulayan ilk kişidir.

Diyeti dilden dile dolaşan Canan Karatay, Gaziantep ve İstanbul’da birçok özel hastanede yoğun koroner bakım ve koroner anjiyografi laboratuvarlarının kurulmasını sağladı. 1987 yılında kardiyolog olarak State University of New York‘ta çok sayıda bilimsel çalışma yürüttü ve çalışmaları tıp dergilerinde yayınlandı. 1997 yılından itibaren ülkemizdeki birçok vakıf üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Canan Efendigil Karatay birçok derneğe üyedir;

  • Türk Tabipler Birliği,
  • Türk Kardiyoloji Derneği,
  • Uluslararası Anjiyoloji Koleji (FICA) Bilimsel Konseyi Üyesi,
  • Avrupa Tıp Eğitimi Derneği-AMEE Üyesi
  • Uluslararası Tıp Eğitimi Derneği üyesi
  • Uluslararası Kadın Rektörler Komitesi Üyesi

Canan Karatay, meşhur diyetiyle basında sıkça yer alıyor. Dr. Karatay çok başarılı, saygın bir eğitim ve mesleki eğitime sahiptir. Ancak sağlıklı beslenme ve hastalığa özel beslenme planları konusunda eğitimleri yoktur. Bu nedenle sıklıkla eleştirilir. Canan Karatay’ın 2011’den beri yayınladığı 7 kitabı var:

  • Karatay Diyeti
  • Karatay Mutfağı
  • Karatay Diyeti ile Obezite ve Diyabete Çözüm Var
  • Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi
  • Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu sağlık
  • Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti

Karatay diyeti nedir?

Karatay Diyeti veya Karatay diyet listesi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay tarafından hazırlanmıştır. Karatay diyet listesinin normal bir diyet listesinden daha çok sağlıklı beslenme alışkanlığı olduğu ileri sürülmektedir. Canan Karatay, ekmek yerinedaha sağlıklı ürünler yiyerek yorulmadan kilo verilebileceğini ifade ediyor.

Karatay diyetinde şeker ve ekmek “tatlı zehirler” olarak adlandırılır; çünkü bunlar sizi en çok şişmanlatan şeyler” diyerek Canan Karatay diyetinin temelini açıkladı. Bu diyetin temel amacı, vücudun enerji seviyesini kontrol eden leptin hormonu ile insülin direncini kırmak, karaciğer yağlanması hastalığını ve göbek bölgesindeki yağlanmayı önlemektir.

Karatay diyetinde sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve bazı karbonhidratlar serbestçe tüketilebilir. Bu diyetin menüsü et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve, kuruyemiş, fındık, badem, fıstık içerir.

Karatay diyet listesinin kurallarına göre glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekilirken; tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı sayılabilecek olan yağların tüketilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Yani tereyağı ve zeytinyağı kilo verme sürecinde beslenme planına dahildir.

Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

Karatay diyeti listesi kuralının temel özelliği nişastalı besinler, ekmek ve sağlıksız sayılabilecek pirinç, patates gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmemektir. Yemeklerde sızma zeytinyağı ve tereyağı kullanılmalıdır; Ayçiçek yağı veya mısır yağı tercih edilmemelidir. Ekmek yemek yasaktır; ekmek yerine ceviz, Antep fıstığı, fındık veya badem tüketilmesi tavsiye edilir. Sabahları protein ağırlıklı ve enerji yönünden zengin bir kahvaltı hazırlanmalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylenir.

Günde 3 öğünden fazla beslenmemeli, ara öğünler tüketilmemeli, öğünler arasında 4-5 saat ara verilmelidir. Öğün aralarında limonlu su, ayran veya limonlu şekersiz çay içebilirsiniz. Saat 20.00’den itibaren gıda tüketimi yasaklanmalıdır. Karatay diyetine göre yemekler düşük ısıda ve uzun süre pişirilmelidir. Salata hazırlarken sızma zeytinyağı, keten tohumu yağı, sirke ve limon suyu kullanılarak tüketilebilir.

Ev yapımı olan, bol sirke ve az tuzla hazırlanan turşular yenebilir. İşlenmiş gıdalar ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Alkollü içecekler, şekerli meşrubatlar ve hazır meyve sularının tüketilmesi yasaktır. Günde 2 litre su içilmelidir.
Beslenme planına ek olarak, her gün 40 ila 60 dakika yürüyüş yapılmalıdır.

Karatay Diyeti Listesiyle Kaç Kilo Verilir?

Son zamanlarda hızlı kilo vermeyi sağladığına inanılan birçok diyet türü uygulanmaya başlandı. Karatay diyeti en sevilen beslenme planlarından biridir. Bu diyeti uygulayan kişiler ortalama 2 haftada 5 kilo verdiklerini söylüyorlar.

Canan Karatay diyeti yorumları ve bazı bilgiler

  • Karatay diyetinde tüketilmesi serbest olan yiyecekler; Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, bulgur, elma, armut, şeftali, çilek, ayva, erik, kiraz, maden suyu, ayran, yoğurt, tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı, sebze çeşitleri, bakliyat türleri tüketilebilir.
  • Karatay diyetinde yasaklanan yiyecekler; ekmek ve diğer tahıllar, beyaz şeker ve şeker içeren yiyecekler, tatlandırıcılar, kavrulmuş kuruyemiş, pirinç, patates, muz, karpuz, kavun, üzüm, incir, margarin, ayçiçek yağı, alkollü içecekler ve asitler, hazır meyveli yoğurtlar yasaktır.
  • Karatay diyeti yapan bir kişinin günde 2-3 öğün yemek tüketmesi gerektiği ve öğünler arasında 4,5-5 saat ara olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Canan Karatay Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Canan Karatay diyetinde dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunmakta. İlk olarak belirtmek gerekir ki Karatay diyetini uygularken kesinlikle ekmek yememelisiniz. Bu nedenle menülerde ekmek yerine cevizin yer alabileceği belirtilmektedir. Köy tereyağı kahvaltı ve ana öğünlerde yenebilir; aynı zamanda ceviz ve zeytin de tüketilebilir. Zeytinin en doğal meyvelerden biri olduğu ve diyet menülerinde yer alması gerektiği belirtiliyor. Gün içerisinde 1 porsiyon taze meyveyi kabuğuyla birlikte yiyebilirsiniz. Karatay diyetinde öğünlerin porsiyon boyutlarında herhangi bir kısıtlama yoktur, sadece yenilen besinlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Karatay diyetinde kahvaltı menülerinde; şekersiz çay, süt, 2 adet haşlanmış yumurta, omlet, menemen, pastırmalı yumurta, beyaz peynir, yöresel peynirler, zeytin, ceviz, badem, fındık ve fıstık yenilebilir. Zeytinin üzerine zeytinyağı, kekik ve nane eklenebilir.

Kahvaltıda tahıl grubundan ekmek, börek, hamur işleri gibi yiyecekler bulunmamalıdır. Açlık hissedilmediği takdirde öğle yemeği yenilmemelidir. Ana öğünün tüketimi akşam yemeğine bırakılabilir. Günde 1 porsiyon meyve tüketilebilir; öğle yemeğinde meyve de yenebilir.

Akşam yemeği için hazırlanan yemekler kızartılmış olmamalı; buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerinden biri tercih edilmelidir. Köy tereyağı ve zeytinyağı ile yemek pişirmek daha sağlıklıdır. Akşam öğünlerinde pirinçli yemekler, patates, ekmek, makarna bulunmamalıdır.

Önerilen Yazı: Kilo Verirken Yapılan 7 Hata!

Hızlı ve Sağlıklı Kilo Verdiren Karatay Diyet Listesi

2 haftada 5 kilo verdiren Karatay diyet listesi;

Kahvaltı:

  • 2 adet rafadan veya kayısı kıvamında pişirilen yumurta veya tereyağı kullanılarak yapılan peynirli omlet veya menemen.
  • 8-10 adet yeşil veya siyah zeytin
  • Küçük bir çay bardağı miktarı ceviz içi
  • Bir avuç içi kadar beyaz peynir
  • 4-5 adet gün kuru kayısı
  • Şekersiz çay veya su

Öğle:

  • Bir avuç kadar dana söğüş
  • Zeytinyağı ile pişirilmiş fasulye
  • Mevsim sebzeleri ile yapılan salata (doğal sirke, limon ve sızma zeytinyağı eklenebilir. Tuz kullanılacaksa az miktarda kaya kristali kullanılmalıdır.)
  • Bir bardak tuzsuz ayran (su bardağı)

Akşam: 

  • Bir porsiyon balık (ızgara veya buğulanmış)
  • Mevsim sebzeleri kullanılarak yapılan salata (içine keten tohumu eklenebilir)

Sık Sorulan Sorular:

  • Karatay diyeti ile 1 haftada kaç kilo verilir; Canan Karatay diyetini uygulayanların çoğu bu diyet sayesinde 2 haftada 5 kilo verdiklerini bildiriyor. Karatay diyeti ile ayda 8 kilo vermek garanti sayılır. Canan Karatay diyetinin en önemli faydası, verilen kiloların geri alınmamasıdır.
  • Karatay diyetine nasıl başlanır; Sabahları, güne güçlü, protein açısından zengin bir kahvaltı ile başlamalısınız. Canan Karatay’ın önerdiği öğün sayısı 2’dir. 3 öğünden fazla yenmemesi gerektiğini belirten Canan Karatay, ara öğünlerin de ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Karatay diyeti yapılırken sağlıklı yağlar ve proteinler serbesttir.
  • Karatay diyetinde neler serbest; baklagiller, fındık, ayva, ayran, bitki çeşitleri, badem, çilek, elma, zeytinyağı, fındık, kiraz, bulgur, fındık yağı, yer fıstığı, erik, tereyağı, armut, maden suyu, şeftali ve yoğurt serbesttir.
  • Karatay diyetinde patates yasak mı; Karatay diyeti de ülkemizdeki en popüler karbonhidrat diyetlerinden biridir. Buna göre beyaz un, ekmek ve şekerin yanı sıra patates, pirinç, makarna vb. karbonhidrat kaynaklarının tüketimi yasaktır.
  • Karatay diyetinde süt var mı; süt sadece sabah içilir, sabah geç içilen süt biraz insülin salgılar ve kilo vermeyi engeller veya durdurur.
  • Karatay diyetinde hangi meyveler yasak; şeker oranı yüksek karpuz, kavun, üzüm ve birçok meyveden uzak durulması gerektiğini anlatan Karatay, şekersiz meyveler arasında günde en fazla bir elma veya portakal, erik ve kiraz tavsiye ediyor. Taze sıkılmış meyve sularından da kaçınılmalıdır.
  • Karatay diyetinde ekmek yerine ne yenir; ekmeğe alternatif olarak ceviz, fındık, antep fıstığı ve badem gibi kuruyemişleri yenilebilir. Akşam yemeğinde ekmek yemek isteğiniz varsa bunun yerine peynir ve kuruyemiş ikilisini birlikte tüketebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere Karatay diyetiyle alakalı çeşitli bilgiler vermeye çalıştık. Karatay diyeti listesi 21 gün olarak uygulanabiliyor. Karatay Diyeti ile 20 kilo verdim diyen birçok insan olduğu gibi; Karatay Diyeti ile 10 kilo verdim diyenler de var. Karatay Diyeti 1 aylık liste de uygulayanlar tarafından olumlu yorumlanıyor. Karatay diyeti ile zayıflayanlar hem daha sağlıklı olduklarını hem de kısa sürede fazla kilolardan kurtulduklarını ifade ediyorlar.
Canan Karatay diyet listesi 1 haftalık olarak da uygulanabilir. Ayrıca Karatay diyeti 2 öğün diyet listesi, Canan Karatay şeker diyeti 21 gün menüsü de sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için oldukça idealdir.

Karatay diyetiyle alakalı daha fazla bilgiye ulaşmak için Google arama motorunda karatay diyeti pdf, karatay diyeti örnek menü, karatay diyeti yapanlar kadınlar kulübü, karatay diyeti tarifleri, canan karatay diyeti pdf, canan karatay diyeti ile zayıflayanlar, gut karatay diyeti, canan karatay diyeti patates, polikistik over canan karatay diyeti, karatay şeker diyeti, karatay kolesterol diyeti, karatay ibs diyeti, karatay gut diyeti terimlerini aratarak farklı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir