Emdr Nedir, Ne İşe Yarar?

Emdr nedir , ne işe yarar , sorularının cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, geçmişte yaşanılan olaylar günümüze de yansır. Bu olaylar beden ve ruh açısından iz bırakan deneyimler (travmalar) yaratabilir ve şimdimizi etkileyerek kişide patoloji oluşumuna temel oluşturur. Eski anılarımızı bugün yaşanıyormuş gibi hatırlama süreci de bunun bir parçası. senin travman. Duygu ise hatırlama sürecinde kişi için çok açıktır. Travma dışında yaşadığımız anılar hafıza bulanıklığı olarak kaydedilir. Bu dalgalanma ne anlama geliyor? Bu sabah kahvaltıda ne yedin? 2 hafta önce yediğiniz kahvaltıyı hatırlıyor musunuz? Sanırım hafıza bu şekilde bulanıklaşıyor.

Çocukluğumuzdan beri yaşadığımız olaylarla zihnimizde bazı dosyalar açılır. Bu dosyalar olumlu ve olumsuz olarak gruplandırılmıştır. Birkaçının hiçbir etkisi olmasa da çoğu bizde yaralar bırakmaya başlar. Bu dosyanın adı ne olursa olsun (örneğin hiçbir değeri yoktur) günlük olaylar sırasında açılması çok muhtemeldir. (Mesela arkadaşımın randevu ertelemesi benim için değersiz bir davayı tetikleyebilir.) Yani yaşananlar aslında kişinin yarasına dokunur. Bu duygular kişinin kontrolünden çıkar ve günlük yaşamlarında sorun yaratmaya başlar.

EMDR Ne İşe Yarar, Faydası Nedir?

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisi, travma anında işleyemediği hatıraları yeniden bağlayarak beynin hatıraları duyarsızlaştırmasına ve yeniden işlemesine yardımcı olur. Travma anında ağırlıklı olarak bloke olan beynin duyusal alanıdır ve bu alan günlük hayatta tetiklendiğinde kişi bu duyguyla baş etmekte zorlanır.

EMDR ile bu duygular bizi kişinin daha önce deneyimlediği geçmişin diğer anılarına geri getirir. Tedavi sürecinde hafızanın belirli bölümleri uyarılır ve kişi hafızayı düşündüğünde görüntü, düşüncenin yorumlanması, duygu, beden hissi hakkında bilgi toplanır. Hafıza ile ilgili bağlantılar algılandıkça kişinin semptomları kaybolmaya başlar.

Asıl amaç; Bir bellekle çalıştıktan sonra, o belleğe yönelik olumsuz duygular daha nötr hale gelir.

Ayrıca kişinin hafızaya bakışı tedavi öncesi çok yoğun iken EMDR tedavisi sonrası hafıza kişiden çok daha uzak hale gelir.

Dahası; EMDR terapisinde çift yönlü uyaranlar bedensel (dokunma), işitsel (kulaklık ile ses) veya görsel (parmakları takip ederek) şekillerde verilir. Bu uyarılar sırasında kişi hipnozun etkisi altında değildir ve bu sürecin farkındadır.

Sizi rahatsız eden, günlük yaşamınızı ve ilişkilerinizi zorlaştıran travmatik anıların etkilerinden kurtulmak ve iç dünyanızı keşfetmek için sizinle iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir