Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Sicili Bozar Mı?

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Sicili Bozar Mı? gibi sorular, kredi kartı kullanım alanlarının arttığı günümüz dünyasında en fazla merak edilen konular arasındadır. Günümüzde insanlar kredi kartı borçlarını ödemekte ve kredi kartı borçlarıyla boğuşmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse bankalar size kredi kartı vererek kullanmanız için kredi açarlar. Bir ay sonunda, harcadığınız tutarın tamamını veya bankanın belirlediği asgari ödeme tutarı olarak adlandırılan en düşük ücreti ödemek isterseniz, kartınızın işlevselliğini koruyarak alışverişe kapanmasını önleyebilirsiniz.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı; kredi kartı borcunuz silinene kadar ödemeniz gereken en düşük tutardır. Bu tutarın altında ödeme yaptığınızda borcunuza temerrüt faizi uygulanacaktır. Asgari tutarı veya asgari tutardan fazlasını öderseniz, kalan vadeli borcunuza sadece sözleşme faizi uygulanır. Asgari tutar, mevcut kredi kartı borcu üzerinden hesaplanır ve zamanında ödenmesi gereken minimum tutarı ifade eder. Kredi kartı vadeli borcunun asgari tutarı ödenmezse, kartın kullanımı banka tarafından kısıtlanabilir.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı nasıl hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplaması, dönem içi kredi kartı borcunun %20’si bulunarak yapılır. Örneğin bir kişinin kredi kartı borcu 5000 TL ise minimum ödeme tutarı “5000 TL * %20 = 1000 TL” olacaktır.

Kredi kartı borcunuzun son ödemesine kadar ödemeniz gereken en düşük ücret olan bankanın belirlediği asgari ödeme tutarı, sahip olduğunuz kredi kartı limitine göre değişmektedir. Asgari ödeme tutarının hesaplanması yasal ve düzenleyici hükümlere göre yapılır.

Belirlenen düzenlemelere göre 15.000 TL’ye kadar limiti olan kredi kartı kullanıcılarının, kredi kartı borçlarının %30’unu asgari ödeme tutarı olarak bankalara ödemeleri gerekmektedir. Bu oran 15.000 ile 20.000 TL arasında limitli kredi kartı kullanıcıları için %35 olarak belirlenmiştir. 20.000 Türk Lirası ve üzeri limitli kredi kartı kullanıcıları ile yeni kredi kartı sahipleri için bu oran mevzuatta en az %40 olarak belirtilmiş ve bu oranlardan az olmamak üzere bankalar tarafından belirlenmektedir.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenirse faiz işler mi?

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenirse faiz işler mi, fazladan para öder miyim diye düşünüyorsanız, hemen bu konuya da açıklık getirelim. Asgari ödeme tutarı, kredi kartı sahiplerinin aylık borçlarını ödeyememesi ve kartlarının kapanmaması için kullanıcılara sunulan bir kolaylıktır. Yani asıl mesele, aylık harcamaları düzenli olarak kredi kartına yatırarak borcu kapatmaktır. Ancak bu durum kişiler tarafından ciddiye alınmamakta, sadece minimum kredi kartı borcu yatırılmakta ve kredi kartları çalışır vaziyette tutulmaktadır.

Ancak tüm aylık giderlerin düzenli olarak ilgili bankaya ödenmesi gerekmektedir. Bu durum kullanıcılar için olumsuz bir durum oluşturmaktadır. Asgari ödemenin ardından bankalar, genel borcun kalan tutarına faiz uygular ve bu faizi kalan borca ​​​​ekler. Yani, sadece asgari ödeme tutarının ödenmesi durumunda faiz tahakkuk eder.

Ayrıca asgari tutarın yatırılmaması durumunda hesap özeti tarihinden itibaren gecikme faizi uygulanır. 90 gün veya 3 ay borcun ödenmemesi durumunda kredi kartı sahibi hakkında yasal işlem başlatılır. Kartınız kapatılır ve ödemeniz gereken tutar her geçen gün artmaya devam eder.

Kredi kartları ile sorun yaşamamak için tüketim planlanmalı ve mümkünse aylık ücretler karta yatırılarak borç düzenli olarak ödenmelidir. Eğer buna gücünüz yetmiyorsa en azından asgari ödeme tutarı ödenmeli ve bankaya olan borçlar düzenli olarak takip edilmelidir.

Kredi kartı asgari ödeme tutarını ödemek sicili bozar mı?

Kredi kartı borcunun tamamını ödeyemeyen ancak yine de asgari ödemelere değer veren finansal açıdan bilinçli tüketiciler, asgari ödemeler sicili bozar mı diye merak ediyor. İyi haber şu ki, asgari ödeme yapmak sicili bozmaz, kredi puanınızı düşürmez. Asgari ödemelerle kredi notu düşmediği için borç ödendiğinde borçların ödendiğine dair olumlu sinyaller oluşur.

Asgari ödemelerin bireylerin kredi notu üzerinde olumlu etkisi vardır. Ama burada dikkate alınması gereken birkaç şey var. Birincisi, asgari ödemeyi yapmış olsanız bile ilgili tutarı son ödeme tarihine kadar ödemiş olmanızdır. Borcun vadesinden sonra ödenmesi kredi notunu olumsuz etkiler. Bu nedenle asgari ödemeyi yapmış olsanız bile borcunuzu hesap özetinizde ödeme anında ödemiş olmanız gerekmektedir.

Asgari ödemelerde ortaya çıkan ve kredi notunu etkileyen bir diğer unsur ise mevcut borçların yüksek kalması veya borcun azalmamasıdır. Bu sorunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bildiğiniz gibi asgari ödemeyi yaptığınızda, finansal kuruluş tarafından hesaplanan ilgili döneme ait borcun sadece bir kısmını ödersiniz. Bu, bir finans kuruluşuna olan borcunuzun sona ermediği ve devam ettiği anlamına gelir.

Bu noktada kredi notunu etkileyen unsurlardan “mevcut borç durumu” ve “borç/kredi limit oranı” da gündemde. Çünkü finansal kuruluşların mevcut borcu ve borç/kredi limiti oranı kredi notunu etkiler. Bu açıdan bakıldığında asgari ödemenin yapılmasının kredi notunuzu düşürmediğini, olumlu sinyaller verdiğini ancak borç durumunu azaltmadığını ve borç/kredi limit oranını artırmadığını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla kötünün iyisi olduğunu ifade edebiliriz.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı ile ilgili Sık Sorulan Sorular

Şimdi de kredi kartı asgari ödeme tutarı ile ilgili merak edilen soruları ve cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Kredi kartı sürekli asgari ödeme yapılırsa ne olur?

Kredi kartı borcunuzu hiç ödemezseniz borcunuza temerrüt faizi uygulanır. Eğer kredi kartının asgari ödemesi yapılırsa, Akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun akdi faizi, temerrüt (gecikme) faizinden daha düşük bir orana sahiptir.

Kredi kartı 3 ay asgari ödeme yapılırsa ne olur, zararı var mı?

Kredi kartında asgari ödeme yapmak için yasal bir sınır yoktur. Ancak önemli olan asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapmamaktır. Asgari ödemesi bir takvim yılı içinde üç kez ertelenen kredi kartları, nakit avans ve taksitli avansa kapatılır.

Asgari ödeyince ne oluyor?

Haziran 2021 itibariyle kredi kartınızın asgari ödemesini yaptığınızda kalan borcunuza aylık %2,28 gecikme faizi uygulanmaktadır. Ticari faiz oranı %1,98’dir. Bu arada, bir yıllık kartlar için minimum ödeme tutarı %40, bir yıldan eski kartlar için %30’dur.

Kredi kartı asgari ödeme kaç defa yapılır?

Bir takvim yılı içinde en fazla 3 defa olmak üzere vade tarihine kadar vade borcunun asgari ödeme tutarından daha azını ödeyen kredi kartları ile borcun herhangi bir dönemi ödenmeden nakit çekim yapılamaz.

Sürekli asgari tutar ödemek kredi puanını düşürür mü?

Asgari ödeme tutarını zamanında ödemek kredi puanınızı olumsuz etkilemeyecektir.

Kredi kartı asgari ödeme mantıklı mı?

Asgari tutarı ödemek alışkanlık haline gelmemeli, düzenli ödeme yapmak kişinin ilk hedefi olmalıdır. Çünkü sadece asgari tutar ödendiğinde, kalan borcun faizi eklenerek borç artacaktır.

Kredi kartı asgarisi yüzde kaç?

Minimum kredi kartı ödeme hesaplaması, daha önce kart limiti veya kart son bir yıl içinde verilmişse belirlenmişken, bu oran artık tüm limitler için %20’dir. Bu oran, cari dönem borcunuz için ödemeniz gereken asgari tutarı ifade eder.

Kredi kartı borcunun asgarisini ödersem faiz olur mu?

Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işletilir. Kalan hesap bakiyesine asgari tutarın ödenmesi durumunda %1,98, asgari tutarın altında kalması durumunda ise %2,28 gecikme faizi uygulanır.

Bu yazımızda sizlere kredi kartı asgari ödeme tutarı ile ilgili bilgiler verdik. Kredi kartı asgari ödeme faiz hesaplama, asgari ödeme nedir, kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mi gibi soruların cevaplarını yazımızda verdik. Ziraat Bankası asgari tutar hesaplama, kredi kartı minimum ödeme tutarı nedir, kredi kartı asgari ödeme oranı 2022, Ziraat Genç kart asgari ödeme tutarı gibi konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Google arama motorunu kullanarak araştırma yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir