Magnezyum Eksikliğinin 7 Belirtisi, Vücuttaki Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum eksikliği nedir, magnezyum eksikliği nasıl belli olur, magnezyum eksikliği nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını bu yazıda bulabileceksiniz.

Magnezyum vücudumuzda önemli bir işleve sahiptir. Şöyle ki vücuttaki her organ, özellikle kalp, kaslar ve böbrekler mineral magnezyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum, potasyum ve sodyumdan sonra vücutta dördüncü yaygın mineraldir. Ayrıca kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyelerinin kontrolü ve sağlıklı kan basıncının korunması dahil olmak üzere çok çeşitli işleyişlere katkıda bulunur. Magnezyum vücudun D vitamini gibi diğer besinleri kullanmasına yardımcı olur.

Vücudumuz için yararlı birçok önemli besin maddesi gibi, magnezyum eksikliği de sizi çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele etme riskine sokabilir. Peki sizin magnezyum eksikliğiniz var mı? Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? İşte bu yazıda bu sorulara cevap bulacaksınız.

Magnezyum eksikliğinin belirtileri ilk başta belirsiz olabilir ve başka rahatsızlıkların belirtileriyle karıştırılabilir. Yazımızda magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek başlıca magnezyum eksikliği belirtilerini şimdi açıklıyoruz.

İşte 7 büyük magnezyum eksikliği belirtisi:

1. Kas krampları ve spazmları

Magnezyum, kaslarınızın gelişiminde ve sağlıklı olmasında büyük rol oynayan bir elektrolittir. Hücreleriniz arasında potasyum ve kalsiyum taşıyarak kaslarınızı ve sinir fonksiyonunuzu düzenlemeye yardımcı olur. Vücudunuzda yeterli seviyede magnezyum olmaması, seğirmelere, spazmlara ve ağrılı kramplara neden olabilir.

2. Yorgunluk

Kronik olarak yorgun olmanız için bir sürü neden olabilir; ancak magnezyum eksikliği de kronik yorgunluk sorununa büyük bir etki oluşturuyor. Düşük enerji seviyeleri, yorgunluk ve halsizlik, magnezyum eksikliğinin yaygın belirtileridir. Magnezyum, kasların düzgün çalışmasında çok önemli bir rol oynadığından, vücudumuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmada büyük etkisi olduğu için magnezyum mineraline vücudumuzun ihtiyacı var.

3. Uykusuzluk

Uykusuz gecelerden muzdaripseniz, magnezyumunuz düşük olabilir. Bunun nedeni, düşük magnezyum seviyelerinin sizi yorgun hissetmenize neden olabilmesidir. Bu da, iyi bir uyku çekemeyeceğiniz anlamına gelir. Yapılan araştırmalar, magnezyum takviyesinin beyindeki GABA reseptörlerinin işleyişine yardımcı olduğu için, uyku süresini ve uyku kalitesini iyileştirebileceğini gösteriyor. GABA, beynin dinlendirici bir duruma geçmesini sağlayan nörotransmiterdir.

4. Stres ve kaygı

Vücudunuzdaki magnezyum eksikliği, sizi kaygı ve stres ile baş başa bırakıyor olabilir. Stres sırasında vücudunuzun normalden daha fazla magnezyuma ihtiyacı olacaktır ve vücudunuzda zaten magnezyum eksikliği varsa, stres sorunu daha da kötüleştirebilir.

5. Baş ağrısı ve migren

Baş ağrısı ve migren rahatsızlıklarında da magnezyum eksikliği göz önünde bulundurulmalıdır. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre magnezyum, ağrıyı kontrol etmeye veya engellemeye yardımcı olan nörotransmitterlerde rol oynayabilir. Magnezyum eksikliği, vücudunuzdaki nörotransmitterlerin salınımına ve kan hücrelerinin daralmasına, baş ağrısı ve migrene neden olabilir.

6. Osteoporoz

Magnezyum eksikliğinin uzun süreli yaşanması durumunda, düşük seviyedeki magnezyum kemiklerinizi zayıflatabilir ve zayıf kemikler osteoporoz ve kemik kırılması riskini artırır. Ancak yeterli magnezyum almak birden fazla şekilde yardımcı olabilir. Yeterli düzeyde magnezyum alımı, daha yüksek kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilidir ve hipokalsemiyi de önleyebilir.

7. Kalp sorunları

Yeterli magnezyum almıyorsanız, vücudunuz kan basıncınızı ve kalp atışlarınızı düzgün şekilde düzenleyemez. Magnezyum, kan basıncını, kan şekerini, insülin seviyesini ve düzensiz kalp atışını yönetmeye yardımcı olur.

American Journal of Clinical Nutrition’da yapılan bir araştırma, magnezyum açısından zengin beslenmenin kalp hastalıkları üzerinde etkili olduğu için felç riskini yüzde 8 oranında azaltabileceğini buldu.

Magnezyum eksikliğine ne iyi gelir? Vücuttaki magnezyum nasıl artırılır?

Magnezyum artırmak tüketilmesi gereken besinler şunlardır: Ispanak gibi yeşil sebzeler, avokado gibi meyveler ve baklagiller, pirinç, yoğurt, fındık, özellikle badem, kaju, yer fıstığı, patates gibi yiyecekler yiyebilirsiniz.

Magnezyum eksikliği şiddetli olduğunda nöbet, kardiyak aritmiler, koroner arter vazospazmı ve hatta ani ölüm gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Ancak magnezyum eksikliği, vücudun doğru magnezyum formuyla çözülmesi oldukça basittir. Bu nedenle magnezyum açısından zengin gıdaların alımını artırın ve magnezyum eksikliğinin neden olduğu tüm komplikasyonları ortadan kaldırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir