Asetilen nedir? Kimyasal içeriğinde C2H2 barındıran ve alkaliler grubundan olan bir gaz çeşididir. Ayrıca asetilen gazının renksiz ve kokusuz olduğunu da belirtelim.
Asetilen gazı renksiz, toksik etkisi bulunmayan ancak kısmen uyuşturucu özelliği olan bir gazdır. Saf haliyle kokusuz olsa da, pazarlanan C2H2 türü sarımsak gibi koku ve katkı maddesi parçacıkları içerir. Yüksek basınca ve sıcaklığa maruz kaldığında C2H2 stabil olmaz. 1,8 bar’dan itibaren, patlamada oldukça hacimli gaz açığa çıkar. Havayla birleştiğinde patlama özelliğine sahiptir. Bu gaz, havadan hafif olduğundan dolayı havanın üzerinde yükselmektedir. Bakır ve %70’den daha fazla miktarda bakır barındıran alașımlar ile reaksiyon gösterir. Aynı şekilde bu durum gümüş ve alaşımlarında da geçerlidir.
Asetilen Gazının Özellikleri
Asetilen gazının özellikleri ;
- Doğal şartlar altındayken koku vermeyen bir gazdır. Endüstriyel kullanımda ise kendini ortaya çıkarması için sarımsak kokusuyla kokulandırılıyor.
- Yaklaşık -80 derecelik bir erime noktasına sahiptir.
- Sublime -84 derecede olur. Diğer bir deyişle, katı halden gaz haline geçer.
- Asetonun sıvı halinde çözünür.
- Basınç altında patlayabilir ve yanıcı olması da aseton gazının özelliklerindendir.
- Moleküler ağırlığının 26,04 g/mol olduğu tespit edilmiştir.
- Kaynamaya -75 dereceden veya 0,69 bar atmosferik basınçtan başlar.
- Buradaki mutlak kritik basınç 62,5 bar’dır.
- En kritik sıcaklık derecesi 36 derecedir.
- Yoğunluğun derecesi 0,91’dir.
- Asetilen gazının yoğunluğu 1 atmosfer basınçta 0 derecedir. Yaklaşık 1,17 kg/m3 yoğunluğa sahiptir.
Asetilen Gazı Nasıl Elde Edilir?
Asetilen gazı, metan gazının 2000 santigrat dereceye kadar ısıtılıp ayrıştırılması sonucu elde edilir. Diğer bir asetilen gazı elde etme yolu ise kok kömürünün ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulmasından geçmektedir. Uygulanan yöntemlerin tamamında CaC2 + 2H2O formülüne ulaşılır ve asetilen gazı elde edilir.
Asetilen Gazı Ne İşe Yarar ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Asetilen gazı kimya, elektrik ve elektronik sanayinde kullanılmaktadır. Günümüzde asetilen gazının en çok kullanıldığı sektör sanayi sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca asetilen gazı şu sektörlerde de işe yarar:
- Sıcak bakır borular içinden geçirilen asetilenden benzen denilen madde elde edilir. Birçok doğal ürünün imalatında hammadde olarak benzenden yararlanılmaktadır.
- Oksijen kaynaklarında sıkça kullanılır.
- Metal kesim işleminde,
- Spektrometre cihazlarının yardımcı elemanı olarak,
- Plastik üretiminde, kimya sanayinde ve bazı organik ürünlerin yapımında kullanılır,
- Karbür lambalarının yapımında aydınlatma aracı olarak,
- Fenerler, şamandıralar, yol işaretleri ve maden kuyularında ışıklandırma amaçlı olarak ve böcek ilacı üretiminde kullanılır.
Sık Sorulan Sorular
Asetilen ne işe yarar? Asetilen gazından birçok organik maddenin üretiminde kullanılan benzen elde etmek için kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde yararlanılmaktadır. Böcek ilacı üretiminde bile kullanılan asetilen gazı ayrıca bir ışık kaynağı işlevi de görmektedir.
Asetilen nedir özellikleri? Asetilen gazı LPG, Propan ve hidrojen gazları gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar oksijen ve hava ortamlarında kolaylıkla alev alabilir. Asetilen, diğer yanıcı gazlar ile karşılaştırıldığında daha kolay yanabilen bir gazdır. Maksimum 1,5 bar basınç altında asetilen gazı kullanılabilir.