Kulak temizleme çubuğu kullanmak doğru mu?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bayam, günlük yaşamda sıkça kullanılan ‘kulak çöpünün’ tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyor. Dr. Bayam, kulak çöpü kullanmanın gereksiz olduğunu çünkü kulakların kendini temizleme özelliğine sahip olduğunu belirtiyor. Dış kulak kanalına kulak çöpü, tığ, kürdan gibi yabancı nesneler sokmak, kulak zarının delinmesine yol açabilir ve kulak içine girmesini engelleyen serumen maddesini temizlemek, enfeksiyonlara ve bakterilere neden olabilir.

Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar, yanlış kullanılan kulak çöplerinin olumsuz sonuçlara neden olabileceğini ortaya koymuştur. Uzmanlara göre, özellikle kulak çöpü ile kulak yolunun temizlenmeye çalışılması sakıncalıdır. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Bayam, dış kulak kanalında bulunan ve halk arasında ‘kulak kiri’ olarak bilinen serumen maddesinin temizlenmesinin sağlık açısından olumsuzluklara yol açabileceğini belirtmektedir.

Dr. Mustafa Bayam, kulakların kendini temizleme özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak kulak çöpü kullanmanın gereksiz olduğunu ifade etmektedir. Eğer dış kulak kanalında bulunan serumeni temizlemeye çalışıyorsanız, bu konuyu tekrar düşünmenizi önermektedir. Çünkü dış kulak kanalı, üretilen serumeni dışarı doğru atmaya yönelik bir yapıya sahiptir. Tabii ki bazı istisnalar bulunmaktadır, ancak genel olarak kulak çöpü kullanmak doğru bir davranış değildir.

Kulak çubuğu kullanırken farkında olmadan zarar verebileceğimizi belirten Dr. Bayam, kulak kanalına kulak çöpü, tığ, kürdan gibi nesneler sokmanın kulak kanalına ve hatta kulak zarına zarar verebileceğini söylemektedir. Serumen daha da içeriye itilerek kulakta tıkanıklık hissi yaratır. Bu şekilde içeri itilmiş serumeni temizlemek doktorlar için daha zor bir durum haline gelir ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kulak çöpü kullanımına bağlı olarak kulak zarının delinmesi de sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Halk arasında ‘kulak kiri’ olarak bilinen maddenin tıp dilinde ‘serumen’ olduğunu belirten Dr. Mustafa Bayam, bu maddenin kulağı zararlı etkilerden koruyan bir barikat görevi gördüğünü ifade etmektedir. Serumen, dış kulak yolunu nemlendirir ve mantar ve zararlı bakterilerden korunmak için bir bariyer görevi görür. Ayrıca toz ve kirin kulak içine geçişini engeller. Bu mekanizma bozulduğunda çeşitli enfeksiyonlarla karşılaşılabilir.

Dr. Mustafa Bayam, kulak temizliğinin gerektiği tek durumun, serumenin atılamadığı ve kulak kanalında birikerek bir tıkaç oluşturduğu durum olduğunu belirtmektedir. Bu durumda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurmanın en mantıklı davranış olduğunu söylemektedir.

Ayrıca Dr. Mustafa Bayam, bazı soruları da cevaplandırmaktadır. Kulak kanalının girişinde sarı renkli bir jelimsi madde görüldüğünde endişe edilmesine gerek olmadığını belirtmektedir. Bu durum sağlıklı bir kulağın göstergesidir. Kulağın temizletilmesi alışkanlık yapmaz, aksine tıkanıklık olması kulağın kiri d

Yorum yapın