Bilim insanlarını heyecanlandıran keşif: 5 bin 500 yıllık… ‘Hiç aklımıza gelmeyen bir noktada var’

M.Ö. 1. Yüzyıl’da kurulan ve M.S. 8. Yüzyıl’a kadar yerleşim amacıyla kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde, “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan yerde yeni bulgular ortaya çıktı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğindeki kazı çalışmaları devam ediyor. Antik kentte yapılan kazılar sonucunda, 5 bin 500 yıl öncesinde kullanılan bir yer altı kaya yerleşkesi keşfedildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, bu yıl Hadrianopolis Antik Kenti sınırları içinde bulunan yer altı kaya yerleşkesindeki kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Çelikbaş, “Burada daha önce bilinen bir yer olduğunu duymuştuk. Geldiğimizde bir tonozlu galeriye ulaştık ve içeri toprakla dolu olduğunu gördük. Kazı çalışmalarımız, içerideki dolgu toprağını temizlemekle başladı” dedi. Toprak temizlendikten sonra farklı noktalara giden galerilerin ortaya çıktığını ve ikinci bir salona ulaştıklarını belirten Çelikbaş, burada da farklı yönlere giden galerilerin bulunduğunu ve büyük bir salona ulaştıklarını söyledi. İçerideki toprak dolguyu temizledikçe farklı noktalara giden galerileri tespit ettiklerini ve çalışmaların uzun soluklu olduğunu ifade eden Çelikbaş, önümüzdeki yıl da çalışmalara devam etmeyi planladıklarını belirtti.

Yer altı kaya yerleşkesinin Batı Karadeniz’de bulunmasının heyecan verici olduğunu söyleyen Çelikbaş, bu tür yer altı yerleşkelerinin daha çok Kapadokya gibi Anadolu’da bulunduğunu belirtti. Çelikbaş, “Batı Karadeniz’de, Karabük sınırları içinde böyle bir kaya yerleşkesinin varlığı gerçekten bizi heyecanlandırdı ve şaşırttı” diye konuştu.

Kazı çalışmalarında bulunan arkeolojik verilerin, kaya yerleşkesinin Kalkolitik Dönemden Roma ve Bizans Dönemine kadar kullanıldığını gösterdiğini belirten Çelikbaş, gelecek yıl da henüz tamamlanmayan galerilere devam edeceklerini ve hangi salonlara ulaşacaklarını merak ettiklerini söyledi.

Çelikbaş, galerilerin içerisinde yapılan aydınlatma işlerinin dikkate değer olduğunu ve birkaç tane hayvan kabartmasının bulunduğunu belirtti. Ayrıca, yer altı kaya yerleşkesinin dini bir bağlantısı olup olmadığının henüz tespit edilmediğini ancak bu konuda araştırmaların devam ettiğini ifade etti. Kazı çalışmalarının ilerleyen dönemlerde daha fazla veri sağlayacağını düşündüklerini belirten Çelikbaş, çalışmaları bu doğrultuda planladıklarını söyledi.

Yorum yapın