Depresyon, kişinin sürekli bir sıkıntı ve üzüntü hissi yaşamasına neden olan bir ruh sağlığı sorunudur. Depresyonla mücadele eden kişiler yeme, düşünme, uyku ve davranışlarında değişiklikler yaşayabilir. Depresyon tedavi edilebilir, ancak etkili tedavi doğru teşhis gerektirir. Çünkü depresyonun birçok farklı türü vardır. En yaygın semptomlar kalıcı ve aşırı üzüntü, anksiyete, uyku bozuklukları ve konsantrasyon güçlüğüdür.
Depresyon nedir?
Depresyon, toplum sağlığını yaygın ve ciddi bir şekilde etkileyen ruh sağlığı sorunlarından biridir. Depresyon, kalıcı mutsuzluk, endişe ve düşük ruh hali ve en az iki hafta boyunca günlük aktiviteleri yerine getirememe olarak tanımlanabilir. Buna ek olarak, depresif ruh haline sahip kişiler normalde keyif aldıkları aktivitelere olan ilgilerini kaybetmiş olabilirler. Bu duygu durum bozukluğu herkesi etkileyebilir ve tedavi edilebilir. Depresyon bir hastalık olarak görülebilir, onu bir semptom ya da karakter zayıflığı olarak görmek yanlıştır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, erkeklerin %4’ü, kadınların %6’sı, yetişkinlerin %5’i ve 60 yaş üstü yetişkinlerin %5,7’si dahil olmak üzere nüfusun yaklaşık %3,8’i depresyonla mücadele etmektedir. Depresyon kadınlarda erkeklere kıyasla %50 daha yaygındır.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresif bir dönem sırasında, hastalar genellikle üzgün, sinirli ve boş hissederler. Depresif dönemler normal ruh hali değişimlerinden farklıdır. Depresyon belirtileri en az 2 hafta sürer ve neredeyse her gün günün büyük bir bölümünde ortaya çıkar. Depresyon bir kişinin hayatında sadece bir kez ortaya çıkabileceği gibi, birkaç dönemde de görülebilir. Depresyon belirtileri kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Üzüntü, ağlama nöbetleri, boşluk ve umutsuzluk duyguları,
- Küçük olaylara karşı güçlü tepkiler, öfke patlamaları, sinirlilik ve hayal kırıklığı,
- Hobiler ve spor gibi günlük aktivitelerin çoğuna veya tümüne karşı ilgi kaybı,
- Uyku bozuklukları, uykuya dalma güçlüğü ve aşırı uykululuk hali,
- Yorgunluk ve enerji eksikliği,
- Küçük görevler için ekstra çaba harcama fikri,
- İştahsızlık ve kilo kaybı veya yeme isteğinde artış ve kilo alımı,
- Anksiyete, ajitasyon ve huzursuzluk,
- Düşünme, karar verme, konsantre olma ve bir şeyleri hatırlama güçlüğü,
- Sık ve tekrarlayan ölüm düşünceleri ve intihar girişimleri,
- Sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi açıklanamayan fiziksel sorunlar,
- Değersizlik ve suçluluk duyguları,
- Sürekli bir yalnızlık hissi,
- Çeşitli sindirim problemleri,
- Hareketsiz duramama, etrafta dolaşma, el sallama veya hareketleri ve konuşmayı yavaşlatma gibi amaçsız fiziksel aktivitelerde artış,
- Toplumdan kopuk olma, mesleki ve ailevi yükümlülüklerini yerine getirememe hissi,
- Cinsel istek ve performans ile ilgili sorunlar,
- Çocuklarda okul performansında ve notlarında bozulma, okula gitmeme isteği,
- Özellikle yaşlı insanlarda hafıza bozuklukları ve kişilik değişiklikleri.
Depresyonun nedeni nedir?
Hangi faktörlerin depresyonu tetikleyebileceği tam olarak bilinmemektedir. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte, gençlerde, özellikle 20-30 yaş grubunda daha yaygın olabilir. Depresyon zihinsel, psikolojik, sosyal ve biyolojik faktörlerin karmaşık bir etkileşiminden kaynaklanabilir. İşsizlik, yas ve travmatik olaylar gibi olumsuz yaşam koşulları kişilerde depresyonu tetikleyebilir. Fiziksel hareketsizlik de nedenlerden biridir. Depresyonun nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İnsan beynindeki biyolojik farklılıklar ve fiziksel değişiklikler,
- Beyin kimyasında yer alan doğal nörotransmitterlerin işlev ve etkilerindeki değişiklikler,
- Özellikle kadınlarda hamilelik, doğum, doğum sonrası, menopoz ve tiroid sorunlarının neden olduğu hormonal değişiklikler,
- Birinci derece akrabalarda depresyon, genetik yatkınlık,
- Düşük özgüven, stres, sık sık özeleştiri ve karamsarlık gibi kişilik özellikleri,
- Bağımlılık durumu,
- Fiziksel şiddet veya cinsel istismar,
- Sevilen birinin kaybı veya ölümü,
- Zor bir ilişki, finansal endişeler, travmatik ve stresli olaylar,
- Anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi diğer ruh sağlığı sorunları,
- Kanser, felç, kronik ağrı ve kalp hastalığı gibi ciddi ve kronik hastalıklar,
- Bazı tıbbi tedaviler,
- Kadınlarda erkeklere göre iki kat daha yaygındır,
- D vitamini eksikliği,
- Cinsel yönelimler,
- Sosyo-ekonomik koşullar.
Depresyon nasıl geçer?
Depresyon ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi ve bir dizi başka müdahaleyle desteklenmesi gerekir. Depresyondaki kişiler genellikle düzenli egzersiz yaparak ruh hallerini ve olumlu duygularını iyileştirebilirler. Düzenli ve kaliteli uyku, sağlıklı beslenme ve sosyal hayata katılım depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Aşağıda depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı önlemler yer almaktadır:
- Sağlıklı uyku ve beslenme alışkanlıklarını benimsemek,
- Stresle başa çıkma mekanizmalarının geliştirilmesi,
- Spor, yoga ve meditasyon gibi düzenli rahatlatıcı aktiviteler,
- Sevdiklerinizle vakit geçirmek,
- İnsanların eskiden yapmaktan keyif aldığı faaliyetlerin devam etmesi,
- Kısa ve sessiz yürüyüşler,
- Günlük tutun,
- Duygularınızı güvendiğiniz bir arkadaşınızla veya tanıdığınızla paylaşın,
- Doktorlar ve danışmanlarla istişare,
- Bir kendi kendine yardım grubuna katılmak,
- Vitamin eksikliklerinin giderilmesi,
- İş değiştirme, evlilik ve boşanma gibi önemli kararları belirli bir süre ertelemek.
Depresyon nasıl tedavi edilir?
Depresyon en tedavi edilebilir ruhsal bozukluklardan biridir. Depresyon hastalarının çoğu tedaviye iyi yanıt verir ve semptomlar iyileşir. Tedaviden önce, fiziksel muayene de dahil olmak üzere kapsamlı bir muayene gerçekleştirecek bir doktora danışılmalıdır. Bazı durumlarda depresyon, vitamin eksikliği veya tiroid hastalığı gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanabilir. Bu hastalıkları tespit etmek için kan testleri yapılabilir. Muayenede ayrıca belirli semptomları tanımlamak ve tanı koymak için tıbbi geçmiş, aile geçmişi, kültürel ve çevresel faktörler de analiz edilebilir. Depresyon tedavisinde kullanılabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- İlaç Tedavisi Depresyon tedavisinde kullanılan yöntemler arasında genellikle tıbbi tedaviler tercih edilir. Antidepresanlar, beyin kimyasını düzenlemek için doktorlar tarafından reçete edilebilir. Antidepresanlar, beynin ruh hali ve stresle ilgili belirli kimyasalları üretme veya kullanma şeklini değiştirerek çalışır. Bu ilaçlar yalnızca doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Doktor, ilacın etkileri ve yan etkileri hakkında düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Bu doğrultuda doktor tedaviye devam etmeyi ya da kesmeyi uygun görebilir.
- Psikoterapi Danışmanlık terapisi gibi psikoterapötik yöntemler hafif depresyonu tedavi etmek için tek başına veya orta ila şiddetli depresyonu tedavi etmek için antidepresanlarla birlikte kullanılabilir. Psikoterapi hasta için tek başına veya aile ve çift terapisi şeklinde kullanılabilir. Bilişsel davranış terapisi ve kişilerarası terapi gibi farklı psikoterapi türleri de kullanılabilir. Bu terapiler, olumsuz düşünce ve sorunların nasıl yönetilebileceği ve çözülebileceğinin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Stresle başa çıkma, stresi kabul etme ve tolere etme becerisinin geliştirilmesine yardımcı olurlar.
- Elektrokonvülsif terapi: Beyindeki nörotransmitterlerin işlevini ve etkisini değiştirmek ve depresyonu hafifletmek için beyinden elektrik akımları geçirilir. Öncelikle tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen veya sağlık nedenleriyle ilaç alamayan kişiler için kullanılabilir.
- Transkraniyal manyetik stimülasyon: Tıbbi tedavi prosedürlerine yanıt vermeyen hastalar için uygun bir yöntem olabilir. Kafa derisine yerleştirilen bir tedavi bobini, ruh hali ve depresyonla ilişkili sinir hücrelerini uyarmak için kısa manyetik darbeler yayar.
- Tamamlayıcı tıp: Geleneksel tıp, akupunktur, masaj ve hipnoz gibi terapiler yoluyla hafif depresyonu olan hastaların semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.
Depresyon çok ciddi bir duygu durum bozukluğudur ve mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen depresyon istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Tedavi prosedürü depresyonun ciddiyetine bağlıdır. Siz veya sevdiğiniz biri depresyon belirtileri gösteriyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız ve gerekli tedaviyi almanız önemlidir. Depresyon tedavi edilebilir ve profesyonel destek almak sizin için doğru adım olabilir.
Son güncelleme: 11 Mart 2024
Yayın tarihi: 11 Mart 2024