Pankreas kanseri, karın bölgesinde sindirime yardımcı olan bir organ olan pankreasın bir hastalığıdır. Belirtiler arasında mide bulantısı, şişkinlik, yorgunluk, sarılık ve iştah kaybı yer alabilir. Tedavi cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiyi içerir. Hastalığın erken evrelerinde fark edilmesi zor olduğundan, ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Pankreas kanseri nedir?
Pankreas kanseri, pankreastaki hücreler mutasyona uğrayıp kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Pankreas, karın, omurga ve mide arasında yer alan önemli bir bezdir. Görevleri arasında kan şekerini kontrol eden hormonların ve sindirime yardımcı olan enzimlerin üretimi yer alır. Belirtiler genellikle pankreas kanallarında başlar. Pankreas tümörlerinin görüntüleme incelemeleri sırasında erken evrelerde tespit edilmesi zordur. Bu nedenle birçok kişiye kanser metastaz yapana kadar teşhis konulamamaktadır. Tanı genellikle görüntüleme incelemeleri ve biyopsi kullanılarak konur. Bilgisayar tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason ve pozitron emisyon tomografisi gibi görüntüleme prosedürleri kanserin yeri, yayılımı ve boyutu hakkında bilgi sağlayabilir. Biyopsi sırasında küçük bir pankreas dokusu örneği alınır ve mikroskop altında incelenir. Pankreas kanseri genellikle agresif bir hastalıktır ve tanı genellikle hastalığın ileri aşamalarında konulduğu için tedavi seçenekleri sınırlı olabilir. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi doktorlar tarafından yaygın olarak kullanılan tedaviler arasındadır.
Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?
Pankreas kanserinin erken evrelerinde genellikle kanserin fark edilmesini sağlayacak erken belirtiler görülmez. Belirtiler genellikle tümör sindirim sisteminin diğer organlarını istila etmeye başladığında ortaya çıkar. Pankreas kanseri belirtileri şunları içerebilir
- Ciltte sararma
- Koyu renkli idrar
- Açık renkli tabureler
- Üst karın bölgesinde ağrı
- Orta sırt ağrısı
- Kaşıntılı cilt
- Mide bulantısı ve kusma
- Gaz veya şişkinlik
- İştah kaybı
- Kan pıhtısı
- Kilo kaybı
- Yeni başlangıçlı diyabet
- Yorgunluk, halsizlik
Yakın zamanda diyabet veya pankreas iltihabı nedeniyle ağrılı semptomlar yaşayan kişilerde de pankreas kanserinden şüphelenilebilir. Nöroendokrin tip pankreas kanseri belirtileri arasında sarılık ve kilo kaybı gibi klasik pankreas kanseri belirtilerinden farklı olarak ishal ve anemi de yer alabilir.
Pankreas kanserinin nedeni nedir?
Pankreas kanserinin gelişiminde rol oynayan faktörler araştırmacılar tarafından halen araştırılmaktadır. Ancak doktorlar bu tür kanser riskini artırabilecek bir dizi faktör belirlemişlerdir. Bunlar arasında bu hastalığın aile geçmişi de bulunmaktadır. Pankreas kanseri için yaygın risk faktörleri şunlardır
- Obezite
- Tip 2 diyabet
- Pestisitler ve petrokimyasallar gibi belirli kimyasallara maruz kalma
- Kronik pankreatit
- Kalıtsal kronik pankreatit
- Yaş
Pankreas kanseri – Evreler
Pankreas kanserine hücrelerin DNA’sındaki değişiklikler neden olur. Hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatlar içerir. Kanser hücrelerinde DNA, hücrelere hızla daha fazla hücre oluşturmaları talimatını verir. Sağlıklı hücreler belirli bir süre sonra ölürken kanser hücreleri yaşamaya devam edebilir. Bu da anormal hücre büyümesine yol açar. Pankreas kanserinin evreleri, kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için kullanılır ve aşağıdakileri içerir.
- Evre I Bu evrede kanser pankreasın sadece bir bölümüyle sınırlıdır. Tümör pankreasla sınırlıdır ve çevre dokulara yayılmamıştır. Tümör genellikle pankreasın başında veya kuyruğunda bulunur.
- Evre II: Bu, kanserin daha da büyüdüğü bir evredir. Tümör pankreasın çevre dokusuna yayılmış olabilir, ancak henüz büyük kan damarlarına veya diğer organlara yayılmamıştır.
- Evre III: Bu, kanserin daha da yayıldığı bir evredir. Tümör pankreasın dışına yayılmış ve çevredeki lenf düğümlerini veya büyük kan damarlarını istila etmiş olabilir. Ancak kanser henüz uzak organlara (örneğin karaciğer veya akciğerler) yayılmamıştır.
- Evre IV: Bu, kanserin en ileri evresidir. Kanser pankreas dışındaki organlara (örneğin karaciğer, akciğerler, periton) veya uzak lenf düğümlerine yayılmıştır. Kanser genellikle agresiftir ve tedavi seçenekleri sınırlı olabilir.
Pankreas kanseri nasıl teşhis edilir?
Doktorlar için bu hastalığı erken evrede teşhis etmek kolay değildir. Bunun nedeni, pankreasın rutin fiziksel muayeneler sırasında palpe edilmesinin zor olması ve rutin görüntüleme incelemeleri sırasında tespit edilmesinin zor olmasıdır. Pankreas kanserinden şüpheleniliyorsa, doktor aşağıdakileri içerebilecek pankreas fonksiyon testlerinin bir kombinasyonunu isteyebilir
- Görüntüleme testleri: Görüntüleme testleri vücudun içi hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Doktorlar görüntüleme yöntemi olarak bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi ve endoskopik ultrason kullanabilirler.
- Kan testleri Pankreasın kan testleri tümör belirteçlerinin saptanmasında yardımcı olabilir. Tümör belirteci, kanserin varlığını gösterebilen bir maddedir. Pankreas kanseri hücreleri tarafından salınan bir protein türü olan karbonhidrat antijeni CA 19-9’un yüksek seviyeleri bir tümörün oluştuğunu gösterebilir.
- Laparoskopi: Bazen doktorlar kanserli tümörün boyutunu ve alınıp alınamayacağını belirlemek için laparoskopi uygulayabilir. Bu prosedürde cerrah karında birkaç küçük kesi yapar ve karnın içini görmek ve anormallikleri tespit etmek için ucunda kamera olan uzun bir tüp kullanır. Genellikle cerrah aynı işlem sırasında biyopsi de alabilir.
- Genetik testler Genetik testler, kanser riskini artıran kalıtsal DNA değişikliklerini araştırmak için kullanılır. Test için kan veya tükürük örneği alınır. Genetik testin sonuçları tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olabileceği gibi aile bireylerinde pankreas kanseri riskinin artmış olup olmadığını da gösterebilir.
Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir?
Pankreas kanserinin tedavisi genellikle bir kombinasyon tedavisi olarak gerçekleştirilir ve birçok faktöre bağlıdır. Bazı pankreas tedavi yöntemleri şunlardır:
- Cerrahi müdahale: Erken evre pankreas kanseri için genellikle cerrahi müdahale yapılır. Bu operasyonlardan biri pankreatoduodenektomi veya Whipple operasyonu olarak adlandırılır. Bu prosedürde pankreasın başı, on iki parmak bağırsağı, safra kesesi ve bazen yakındaki lenf düğümleri ve ince bağırsağın bir kısmı çıkarılır. Amaç tümörü çıkarmak ve diğer doku ve organlara yayılmasını önlemektir.
- Kemoterapi Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini yavaşlatmak için ilaç kullanan bir ilaç tedavisidir. Genellikle ameliyattan önce veya sonra veya radyoterapi ile birlikte kullanılabilir.
- Radyoterapi Radyoterapi, kanser hücreleriyle mücadele etmek için yüksek enerjili ışınların kullanılmasını içerir. Bu yüksek enerjili ışınlar mutasyona uğramış hücreleri hedef alır ve onları öldürmeye veya büyümelerini kontrol etmeye çalışır.
- Hedefe yönelik tedaviler: Bu yenilikçi tedavi yöntemi mutasyona uğramış kanser hücrelerini hedef alır ve diğer sağlıklı dokulara daha az zarar verir. Bu tedavide kullanılan ilaçlar spesifik proteinleri hedef alır.
Sıkça sorulan sorular
Ne tür pankreas kanseri vardır?
İki ana tip pankreas tümörü vardır. Adenokarsinom pankreas tümörlerinin %90’ından fazlasını oluşturur. Pankreasın dış glandüler hücrelerinden kaynaklanır. Nöroendokrin tümörler pankreas tümörlerinin daha küçük bir bölümünü oluşturur. Pankreasın hormon üreten hücrelerinden kaynaklanırlar.
Pankreas kanserinin fark edilmesi ne kadar sürer?
Pankreas kanserinin genellikle erken belirtileri yoktur. Ancak bazı kişilerde tanıdan bir yıl öncesine kadar belirsiz belirtiler ortaya çıkabilir. Pankreas kanserinin ilk belirtileri genellikle sırt veya mide ağrısıdır. Bu belirtiler ilk başta gelip gidebilir ve yemeklerden sonra veya yatmadan önce kötüleşebilir.
Pankreas kanseri komplikasyon riski yüksek bir hastalıktır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gereklidir. Pankreas kanseri belirtileri gösteren kişiler hastanenin dahiliye polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Son güncelleme: 11 Mart 2024
Yayın tarihi: 11 Mart 2024