Zika Viius ve Hamilelik ile ilgili bu yazımızda sizlere en çok merak edilen konulardan bahsedeceğiz. Anne adaylarından bazılarının karşılaştığı zika virus ile ilgili bilgi sahibi olacaksınız.
Zika nedir?
En kısa tanımıyla zika; sivrisinek ısırığıyla bulaşan bir virüstür.
Zika en çok hangi ülkelerde görülür?
İlk olarak Afrika ve Güneydoğu Asya’da tespit edildi. Son zamanlarda Orta ve Güney Amerika’da, ardından Kuzey Amerika’da ve bazen de Avrupa’da salgınıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.
Türkiye’de Zika virüsü vakası oldu mu?
2016 yılının Ocak ayından sonra olmadı.
Hastalık belirtileri nelerdir?
Herhangi bir semptoma neden olmayabilir. Genellikle grip benzeri bir tabloyu andıran baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, 38 dereceyi geçen ateş belirtileri ile başlar. Ayrıca göz arkasında kızarıklık ve yoğun ağrı gibi spesifik şikayetlere de neden olabilir.
Gebeliği sırasında enfeksiyon geçiren bir annenin bebeğinde ne yapar?
İlki düşüklere yol açar. İkincisi, bebeklerin beyin gelişimini bozar ve kafa çapını küçük tutar. Bu durumun tıbbi adı “mikrosefali”dir. Zika virüsü bebeğin beyin dokusunda kireçlenmeye neden olarak gelişimini engeller ve bunun sonucunda bebekler çok küçük kafa çaplarıyla doğarlar. Bu çocuklarda zeka geriliği genellikle kaçınılmaz bir sonuçtur. Daha sonra düzeltilebilecek bir şey değil, bu yüzden kalıcı. Geçen yıl Brezilya’da ortaya çıkan Zika virüsü salgınının ardından mikrosefalili 3.500 bebek dünyaya geldi. Üçüncü bir etki, bebeklerin görüşünü bozmasıdır. Bazen bu körlüğe neden olabilir.
Zika virüsünün tedavisi var mı?
Hayır, şu anda virüsün neden olduğu sorunları tedavi edecek bilinen bir tedavi yok, ancak bir aşı geliştirme çalışmaları sürüyor.
Zika virüsüne karşı nasıl önlemler alabiliriz?
Ülkemizde henüz böyle bir enfeksiyon yok. Virüsün doğal yaşam alanları Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Afrika’dır.
Bu nedenle, hamilelik planlayan kadınlar ve anne adayları bu coğrafi bölgelere seyahat planlıyorlarsa iptal etmelidirler.
Virüsün bulunduğu bölgelerde yaşayan hamileler sivrisinek ısırıklarına karşı önlem alabilirler (uzun kolluk ve çorap giymek, gündüzleri klimalı bir evde vakit geçirmek, çıkışlarda sivrisinek kovucu sprey kullanmak gibi).