Vücutta tüylerin çıkması son derece doğal bir şeydir. Vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan bu tüyleri ağda, tıraş, tüy dökücü kremler vb. kullanarak almak için sürekli çaba sarf ederiz. Vücut kıllarını olduğu gibi bırakmak ya da istenmeyen tüylerden kurtulmak isteyip istemediğiniz kişisel bir seçimdir. Fakat burada bir parantez açmak gerekir. Sağlığınız hakkında çok şey söylediği için vücut kıllarınızın büyümesini yakından takip etmeniz gerekir.
Yazımıza sahip olduğumuz iki tür vücut kılını tanıtarak başlayalım: vellus ve terminal. Vellus kılları, tüm vücudumuzu kaplayan minik, ince kıllardır. Terminal kıllar, ergenlik başladığında büyüyen ve kalın olanlardır. Terminal kıl büyümesi, hormonal değişikliklerden büyük ölçüde etkilenir, bu yüzden dikkat etmeniz gerekir.
Erkeklerde tipik olarak tüy çıkan yüz, göğüs ve sırt gibi bölgelerde terminal kılların aşırı büyümesine hirsutizm denir. Bu durum bir kadında görüldüğünde, kendine güvenini ve duygusal refahını da etkilediği için biyolojik bir sorundan daha fazlasıdır.
Bir kadın olarak aşırı tüylenme sorununu yaşıyorsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü doğru tıbbi müdahale ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Şimdi, kadınlarda aşırı tüylenmenin çeşitli nedenlerini inceleyelim.
1. Genetik Faktörler
Çenenizde ve üst dudak bölgenizde daha olması gerekenden daha kalın tüylenme fark ediyorsanız, ailenizdeki büyüklerinizin eski fotoğraflarına bakın. Çünkü onlarda da aynı durum olmuş olabilir. Aşırı tüylenme sorununun yaşanmasında aile öyküsü önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, doğuştan adrenal hiperplazi ve polikistik over sendromu gibi bazı hirsutizm nedenlerinin ailelerde görülen sağlık sorunları olmasıdır.
2. Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Polikistik Over Sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınları etkileyen hormonal bir bozukluktur. Bu bozukluk, bir erkek hormonu olan androjen hormonunun seviyesini artırır. PKOS teşhisi konan kadınların da aşırı tüylenme sorununu nedeni budur.Hintli kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, aşırı tüylenme problemi olanların %70’inde PKOS da vardı. Bu dönemde sivilce problemi ve erkek tipi kellik de yaşayabilirsiniz. Yüzünüzde ve vücudunuzda aşırı tüylenme yaşarken düzensiz veya gecikmeli adet görüyorsanız, kendinizi PKOS için kontrol ettirin. Doğru ilaç ve egzersizlerle tedavi edilebilir.
3. Testosteron Hormonunun Artması
Testosteron erkek üreme hormonudur. Ancak kadınlarda da çok düşük seviyelerde bulunur. Bazen vücudumuz adrenal ve/veya yumurtalık kaynakları yoluyla daha fazla testosteron üretir ve bu da aşırı tüylenmeye neden olur. Bu sorun, vücuttaki normal testosteron seviyesini geri getirmeye yardımcı olacak ilaçlar yardımıyla çözülebilir.
4. Hiperprolaktinemi Rahatsızlığı
Prolaktin hormonu, vücudumuzda doğumdan sonra emzirmeden sorumlu olan hormondur. Hiperprolaktinemi rahatsızlığınız varsa, vücudunuzdaki prolaktin seviyesi hızla yükselir ve hormonlarda dengesizliğe neden olur. Yapılan bir araştırmaya göre, hiperprolaktinemisi olan kadınlar aşırı tüylenme sorunuyla karşı karşıya kalabilir ve hatta bebek sahibi olmadan süt verebilirler.
5. Steroid Hücre Tümörü Aşırı Tüylenmeye Etki Edebilir
Kadınlardaki yumurtalık steroid hücre tümörleri, kadınları etkileyen ve çok nadir görülen bir tümör türüdür. Bu tümörler aşırı tüylenmeye ve adet düzensizliklerine neden olabilir.
6. Tiroid Rahatsızlıkları
Tiroid bezleriyle ilgili sorunlar, PCOS’un başlangıcı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Ve yukarıda bahsettiğimiz gibi PKOS, bir kadının aşırı vücut tüyü büyümesi yaşamasının nedenlerinden biri olabilir. Bu durum, tiroid rahatsızlıklarının kadınlarda anormal vücut kıllarının büyümesiyle dolaylı ama önemli bir bağlantısı olduğu anlamına gelir. Bundan dolayı, tiroid rahatsızlıklarınız varsa, PKOS ve aşırı tüylenmeye yol açmadan önce mümkün olan en kısa sürede tedavi olun.
7. İlaç Kullanımı
Belirli bir ilacı kullanmaya başladıktan sonra vücudunuzda aşırı tüylenme problemi yaşıyorsanız, doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Bazı anti-depresanlar, uyku ilaçları, östrojen ve testosteron içeren hormon hapları, normal vücut kıllarının büyümesini bozabilecek birkaç ilaç örneğidir.
Aşırı Tüylenme Rahatsızlığının Tanı ve Tedavisi
Aşırı tüylenmeden dolayı hastaneye gittiğinizde, doktorunuz kanınızdaki testosteron ve östrojen gibi belirli hormonların seviyesini kontrol edecektir. Yumurtalıklarınızı, adrenal bezlerinizi kist ve tümörler açısından kontrol etmek için bir BT taramasından geçmeniz gerekebilir. Basit düzeyde tüylenme sorunu yaşıyorsanız doktorunuz sizden ağda, ip veya tıraş ile bu tüyleri almanızı isteyebilir. Eğer aşırı tüy büyümesinin altında yatan neden ciddiyse, bunun için tedavi olmanız gerekebilir.
Vücudunuzdaki tüylerden çok rahatsızsanız, dermatoloğunuza elektroliz veya lazer prosedürlerinin olanaklarını her zaman sorabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde istenmeyen yüz tüylerinizden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Ayrıca, vücutta çıkan tüylerin ve kılların her zaman normal olduğunu, ne olursa olsun özgüveninizi etkilememesi gerektiğini unutmayın.