Facebook neden çöktü, whatsapp, instagram düzeldi mi; tarihteki en uzun Facebook hizmet kesintisinin arkasında neden olduğu araştırıldığında, birçok farklı cevap var. Alınan yanıtlardan en dikkat çekeni ise sorunun Facebook’taki bazı teknik sorunlardan ve buglardan kaynaklandığı iddiası oldu.
Bu geceden itibaren Facebook ve Instagram, WhatsApp gibi tüm servislerde ciddi bir erişim sorunu ortaya çıktı. Kullanıcılar, akşam saatlerinde devam eden erişim sorunları sırasında bu servislerin hiçbirine erişemedi.
Konuyla ilgili bir açıklamada Facebook, sorunu çözmek için çalıştığını söyledi ancak durumun nedeni hakkında bir açıklama yapmadı. Bu da her türlü iddiayı beraberinde getirdi. Bazıları Facebook’un saldırıya uğradığını söylerken, diğerleri sorunun nedeninin bazı teknik aksaklıklar olduğunu iddia etti.
Facebook, Instagram ve WhatsApp düzeldi mi, evet düzeldi; sunucularında yaklaşık 6 saattir devam eden sorunun giderildiği bildirildi.
DNS sunucularındaki hatalardan kaynaklı erişim sıkıntısı olabilir
Gündem çok sıcak ve resmi bir açıklama yapılmadığı için, her türlü haberin sadece bir iddiadan ibaret olduğunu bilmeliyiz. Çünkü böyle zamanlarda çok fazla bilgi kirliliği ile karşılaşmak mümkündür. Ancak bazı iddialar oldukça güçlü ve mantıklı.
Karşılaştığımız güçlü iddialardan biri, bu gece Facebook’un tarihi çöküşünün arkasında şirketin DNS sunucularının olduğu. İddiayı ortaya atan kişi ise CloudFlare Başkan Yardımcısı Dane Knecht.
Knecht, attığı bir tweet’te Facebook’un DNS sunucularının başarısız olduğunu ve BGP’nin (Sınır Geçidi Protokolü) devre dışı bırakıldığını duyurdu. Burada asıl önemli olan nokta BGP’dir. Gelişmiş bir yönlendirme protokolü olan BGP, İnternet üzerindeki otonom sistemler arasında bilgi alışverişi ve yönlendirme sağlayan bir ağ protokolüdür. İnternet üzerinde yapılan tüm aramalar temel olarak bu protokol üzerinden yapılmaktadır.
Ancak BGP’nin devre dışı bırakılması, söz konusu sistem üzerinde herhangi bir işlem yapılamayacağı ve Facebook’un böyle bir senaryoda DNS sunucularına erişemeyeceği anlamına gelir. Bu, yaşadığımız bu büyük erişim problemine neden olabilecek türden bir “teknik arıza”dır. Bu arızanın sebebinin Facebook mühendisleri tarafından yapılan bir konfigürasyon hatası olduğu söyleniyor. Durumu düzeltmek için veri mühendislerinin söz konusu yönlendiricilere fiziksel olarak müdahale etmesi gerekecekti. Ancak personelin merkeze girememesi doğal olarak sürecin uzamasına neden olmaktadır.
Bu iddianın doğruluğu ve çöküşün nedeni, Facebook resmi bir açıklama yapana kadar netlik kazanmayacak. Ancak hack iddiaları dışında şu ana kadarki en mantıklı açıklamanın bu olduğunu söyleyebiliriz.