Lavanta yağının faydaları nelerdir? Ne işe yarar? | İşte Tüm Detaylar


Lavanta yağı aromaterapide kullanılan çok popüler ve çok yönlü bir uçucu yağdır. Lavanta bitkisinden damıtma yoluyla elde edilen lavanta yağı, rahatlamayı teşvik eder ve stres, anksiyete ve depresyon gibi durumların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Lavanta yağı birçok farklı amaç için kullanılabilen bir üründür. Anti-enflamatuar, antifungal, antiseptik ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra antispazmodik, analjezik ve sakinleştirici etkilere de sahiptir. Faydaları ile lavanta yağı birçok sağlık sorunu için alternatif bir tedavi olabilir ancak bitkisel ürünlerde doz ve tıbbi geçmişin önemi unutulmamalıdır. Tolerans seviyesi, alerjik geçmiş ve etkili doz vücuttan vücuda değişebilir.

Lavanta yağı ne işe yarar?

Eski çağlardan beri kullanılan lavanta yağı, çeşitli sağlık sorunlarının neden olduğu bazı semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu etkilerin bir kısmı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış olsa da lavanta yağının bazı etkilerinin halen çalışmalarda araştırıldığını belirtmek gerekir. Lavanta yağının katkı sağlayabileceği durumlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Uykusuzluk
  • Korkular
  • Saç dökülmesi
  • Baş ağrısı
  • Kemoterapi sonrası yan etkiler
  • Akne
  • Burns
  • Egzama ve kuru cilt
  • Yara iyileşmesi
  • Ruh haliyle ilgili sorunlar

Lavanta yağının faydaları nelerdir?

Lavanta yağı, birçok farklı faydası olduğu söylenen çok popüler bir esansiyel yağdır. Anksiyete olarak bilinen durum, lavanta yağının katkıda bulunabileceği durumlardan biridir. Büyük ölçekli klinik çalışmalar henüz mevcut olmasa da, birkaç çalışma lavanta yağının anksiyolitik özelliklere sahip olabileceğini bulmuştur (5).

Lavanta yağının faydaları üzerine yapılan çalışmalardan biri de uykusuzluk üzerindeki etkisiyle ilgilidir. Lavanta yağının uygun uyku hijyeni ile birlikte kullanılması bazı kişilerde uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olabilir.

Lavanta yağı da depresyonla mücadeleye yardımcı olabilecek esansiyel bir yağdır. Çeşitli çalışmalar, lavanta yağı kullanımının hafif ve orta dereceli depresyonda ruh halini desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir (5).

Lavanta yağının saç için faydaları nelerdir?

Saç sağlığı için lavanta yağı kullanmanın çeşitli faydaları olabilir. Lavanta yağı, saç büyümesini teşvik edebilen esansiyel bir yağdır. Lavanta yağı ile tedavi edilen saçlar daha hızlı uzayabilir ve daha kalın görünebilir. Kafa derisine lavanta yağı uygulamak, bu bitki yağının antimikrobiyal özellikleri sayesinde kafa derisinde bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Böylece, bulaşıcı süreçlerin neden olduğu kafa derisindeki kaşıntı ve kepek gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Lavanta yağının cilt için faydaları nelerdir?

Lavanta yağını cilde uygulamanın birçok farklı faydası olabilir. Akne lezyonlarını azaltmak, cilt tonuna yardımcı olmak ve kırışıklıkları gidermeye yardımcı olmak lavanta yağının cilt sağlığına yapabileceği katkılardan sadece birkaçıdır.

Lavanta yağının antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde uygulandığı bölgede bakteri üremesini engelleyebildiği bilinmektedir. Bu nedenle cilt yüzeyine uygulanmasının cildin açık gözeneklerini destekleyerek ve iltihaplanmayı azaltarak akne ataklarını önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Lavanta yağını akne problemleri için kullanırken, yağın başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi, cilde uygulanması ve ardından etkilenen bölgenin duru su ile temizlenmesi önerilir.

Egzama, vücudun birçok yerinde ortaya çıkabilen bir cilt sorunudur. Bu sorun geliştiğinde, etkilenen cilt bölgesinin kuru, kaşıntılı ve pullu bir görünüme sahip olduğu belirgindir. Genellikle hafif ve orta şiddette olan bu lezyonlar bazı kişilerde vücudun birçok bölgesinde kronik bir seyir de izleyebileceğinden dikkatli olunması tavsiye edilir. Lavanta yağı da sedef hastalığının deri lezyonlarına katkıda bulunabilen bir uçucu yağdır (2). Cilde uygulandığında, cildin temizlenmesine yardımcı olarak kızarıklık ve tahriş gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Lavanta yağı da yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkiye sahip olabilen bir uçucu yağdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar, lavanta yağı kullanan grupta yara iyileşme süresinin daha kısa olabileceğini göstermektedir (4). Bir başka çalışma, lavanta esansiyel yağının cilde topikal olarak uygulanmasının, kolajen üretimini teşvik ederek yara iyileşmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini bulmuştur (4).

Lavanta yağı nasıl kullanılır?

Uçucu yağların doğrudan cilde uygulanması cilt sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, bu yağları kullanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile karıştırmak çok önemlidir. Kullanım amacına bağlı olarak lavanta yağı argan, hindistan cevizi veya diğer çeşitli yağlarla karıştırılabilir. Genellikle yağ karışımı seyreltildikten sonra parmaklarla veya pamuk pedlerle cilde uygulanır. Uygulamadan önce tam bir el hijyeni sağlanması gerektiği unutulmamalıdır.

Lavanta yağı cilde uygulamanın yanı sıra akne gibi çeşitli yüz problemleri için buhar olarak da kullanılabilir. Bu tür uygulamalarda yüz bölgesinin aşırı sıcak buhara maruz kalmamasına özen gösterilmelidir.

Lavanta yağı için önerilen bir dozaj yoktur. Genel olarak, aromaterapi prensipleri göz önünde bulundurularak esansiyel yağların masajla birlikte kullanılması tavsiye edilir. Uçucu yağlar sadece doktorunuzun bilgisi ve önerisi dahilinde kullanılmalıdır. Bu tür ürünlerin asla sindirilmemesi gerektiğinin bilinmesi tavsiye edilir.

Lavanta yağının tehlikeleri nelerdir?

Lavanta yağı şu anda genel tıbbi uygulamada tanınan ve tıbbi özellikleri olan bir ürün değildir. Bu nedenle kullanmadan önce bir doktora danışılması ve oluşabilecek olası risk ve yan etkilerin farkında olunması tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki uçucu yağlar ağız yoluyla alındıklarında toksik özelliklere sahip olabilirler ki bu en yaygın yanlış kullanımlardan biridir. Uçucu yağlar sindirildiğinde ve zehirlenme meydana geldiğinde nefes darlığı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bazı kişiler lavanta yağına karşı hassas olabilir. Cilt yüzeyinde kullanımı genellikle güvenli kabul edilen lavanta yağı, bazı kişilerde cilt tahrişi ve alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilere neden olabilir. Yanma, kızarıklık ve küçük kırmızı lezyonların ortaya çıkması alerjik reaksiyonda gözlenebilecek belirtiler arasındadır. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa, uçucu yağın kullanımının derhal bırakılması ve tıbbi yardım alınması önerilir.

Nadiren de olsa, literatürde ergenlik öncesi erkek çocuklarda tekrarlanan lavanta yağı kullanımının ergenlik öncesi jinekomasti olarak bilinen kadın göğüs büyümesi gelişimine yol açabileceğine dair veriler bulunmaktadır (6).

Uçucu yağları kullanırken dikkatli olması gereken bir diğer grup da hamile kadınlardır. Özellikle ilk trimester olarak adlandırılan hamileliğin ilk üç ayında, esansiyel yağların kullanımının fetüs üzerinde toksik bir etkiye sahip olabileceğinin farkında olunması tavsiye edilir (2).

Birçok insanın güzel kokulu lavanta yağını kullanmaktan hoşlanması son derece doğaldır. Ancak, şu anda yağların tıbbi amaçlarla kullanımına ilişkin herhangi bir izin bulunmadığı ve elde edilen verilerin henüz başlangıç aşamasında olduğu unutulmamalıdır. Lavanta yağı, başta cilt ve saç sağlığı olmak üzere birçok farklı durumun kontrolünde destekleyici özellikler gösterebilir. Anti-enflamatuar, ağrı kesici ve cilt yüzeyini temizleyici bu yağın özelliklerinden sadece bazılarıdır. El, yüz ve bacaklarda kullanılabilen lavanta yağının sizin için uygun olup olmadığı konusunda sağlık kuruluşlarındaki tıbbi uzmanlardan tavsiye almanız önerilir. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum yapın