Ağır Metallerin Tehlikeleri ve Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır?

Ağır metal toksisitesine (ağır metal zehirlenmesi olarak da adlandırılır) bağlı semptomlar ve hatta kronik hastalıklar artık milyonlarca insanın uğraştığı bir sorun olarak kabul edilmektedir. Bu da ağır metal detoksunu zaman zaman rutininize dahil etmeyi hayati derecede önemli hale getiriyor.

Toksik ağır metallere maruz kalmanın düşük enerji, ruh hali bozuklukları ve bilişsel değişiklikler gibi semptomların temel nedeni olmasa da katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanılmaktadır.

Ağır metaller kan dolaşımınıza ilk olarak çiftlik balıkları, kirli su, diş dolguları ve ev ürünlerine maruz kalma sonucu girer. Bu metaller daha sonra vücudunuzda dolaşarak çeşitli doku ve organların hücrelerine nüfuz eder ve burada yıllarca depolanmış olarak kalabilirler!

Ağır metal toksisitesi nasıl tedavi edilir? Bir ağır metal detoks planını takip etmek, semptomları tersine çevirmeye başlamanın en iyi yollarından biridir.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, metal zehirlenmesinin üstesinden gelmeye çalışırken bazı semptomların iyileşmeden önce kötüleştiğini fark edebileceğinizdir. Olası ağır metal detoksu semptomları arasında yorgunluk, iştahsızlık ve sindirim sorunları yer alabilir.

Hangi gıdalar ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir? Aşağıda daha fazla bilgi edineceğiniz gibi, ağır metal detoksu sırasında tüketilecek gıdalar arasında yeşil yapraklı sebzeler, diğer nişastalı olmayan sebzeler, otlar, baharatlar, algler, kemik suyu ve diğer süper gıdalar yer alır.

Detoks tedavileri ve bazı takviyeler de beyninizi, sinir sisteminizi, karaciğerinizi ve diğer hayati organlarınızı desteklemeye yardımcı olmak için doğal bir ağır metal detoks diyet planına dahil edilebilir.

Vücudunuzu ağır metallerden ve diğer kimyasallardan nasıl arındıracağınızı öğrenmek ister misiniz? Vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olmak için aşağıda açıklanan ağır metal detoks diyetini ve tedavi planını uygulayın.

Ağır Metallerin Tehlikeleri

“Ağır metaller” tam olarak nedir? Ağır metaller, düşük konsantrasyonlarda bile toksik ve çok tehlikeli olabilen elementlerdir.

Toksisiteye (veya “zehirlenmeye”) yol açabilen ağır metaller şunlardır:

  • Merkür
  • Kurşun
  • Arsenik
  • Kadmiyum
  • Alüminyum
  • Nikel
  • Uranyum
  • Talyum

Diğer tanımlar arasında manganez, demir, lityum, çinko ve kalsiyum bulunmaktadır. (Evet, belirli koşullar altında temel minerallerin bile çok yüksek seviyeleri tehlikeli hale gelebilir).

Ağır metal zehirlenmesi, vücutta biriken çevresel metallere maruz kalmanın neden olduğu bir dizi sağlık sorununu tanımlar. Bir rapora göre Bilim Dünyası Dergisi“Arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi toksik metaller her yerde bulunur, insan homeostazında yararlı bir rolü yoktur ve bulaşıcı olmayan kronik hastalıklara katkıda bulunur.”

Araştırmacılar, en az 23 farklı çevresel metale (“ağır metaller” olarak adlandırılır) önemli ölçüde maruz kalmanın akut veya kronik toksisiteye katkıda bulunabileceğini tespit etmişlerdir. Bu metaller ağır olarak tanımlanır çünkü vücutta, özellikle de yağ dokusunda (yağ hücreleri) saklanırlar. Vücuttan atılmaları zordur, bu da onları yağda çözünen toksinlere benzetir.

Vücut yağı, bazı metaller de dahil olmak üzere belirli maddeleri içeride hapsederek organları korumaya çalışır ve bu da onların oyalanmasına neden olur. Kilo kaybının bazen ağır metal detoksu ile sonuçlanabilmesinin bir nedeni de budur, çünkü yağ hücreleri küçülür ve uykuda olan toksinleri serbest bırakır.

Metallerin dünyanın her yerinde gıda kaynaklarında, suda ve toprakta bulunan doğal elementler olduğu düşünüldüğünde, ağır metal maruziyetinden tamamen kaçınmanın neredeyse hiçbir yolu yoktur. Çevresel metaller sorunludur çünkü zaman içinde vücut dokularında birikebilirler, çoğu zaman etkilenen kişi bunun farkına bile varmaz. Ağır metal toksisitesi, zihinsel ve merkezi sinir fonksiyonlarında hasara veya azalmaya, ayrıca karaciğer, kalp, endokrin bezleri ve böbrekler gibi hayati organlarda hasara neden olabilir.

Ağır metallere uzun süre maruz kalmak fiziksel, kas ve nörolojik dejeneratif süreçlere yol açabilir. Ağır metal zehirlenmesi semptomları şiddetli hale geldiğinde Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve multipl skleroz ile ilişkili semptomları bile taklit edebilir.

Ağır metal zehirlenmesi semptomları yaşlanmayla ilgili semptomları (hafıza kaybı ve artan yorgunluk gibi) taklit ettiğinden, birçok kişi ortaya çıkan semptomların nedeni olarak yaşlanmayı suçlar ve ağır metale maruz kalmanın önemli bir katkıda bulunan faktör olduğunu fark etmez.

Ayrıca, gıdalardaki arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller, akciğer, böbrek, mesane, mide, beyin, cilt, karaciğer, prostat, böbrek, meme, pankreas ve endometriyal kanserler de dahil olmak üzere birçok çalışmada çeşitli kanser türleriyle ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca üreme, nörolojik, renal, solunum, hematopoetik, cilt, kardiyovasküler, immünolojik ve gelişimsel sorunlar için risk faktörleriyle ilişkilendirilmiştir.

Ağır Metal Zehirlenmesinin Belirti ve Semptomları

Ağır metal toksisitesi ile mücadele ediyor olabileceğinizi gösteren en yaygın uyarı işaretlerinden bazıları şunlardır:

Ağır Metaller Nereden Geliyor?

Cıva zehirlenmesi en yaygın ağır metal zehirlenmesi türlerinden biridir.

Dünyadaki hemen hemen her insanın vücudunda en azından eser miktarda cıva bulunmaktadır. Neden mi? Cıva zehirlenmesine (ve diğer ağır metal toksisitesi türlerine) neden olabilecek faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Trafik dumanı, hava kirliliği, gıda kirleticileri, sigara dumanı veya radyasyon gibi çevresel kirleticilere maruz kalma.
  • Metal amalgam diş dolgularına sahip olmak. (Gümüş dolgular vücuda yavaşça cıva salgılar.)
  • Kalitesiz beslenmek (örneğin, yüksek düzeyde cıva içeren çiftlikte yetiştirilen balıkları yemek). Çevre Koruma Ajansı’na göre, ABD’de cıvaya maruz kalmanın en yaygın yolu, yememeniz gereken kiremit balığı, kılıç balığı, köpek balığı, kral uskumru ve büyük göz orkinos gibi sağlığa zararlı ağır metaller içeren balıkları tüketmektir. Özellikle yabancı ülkelerden ithal edilen ve organik olarak yetiştirilmeyen (ve hatta yüksek metal seviyelerine sahip toprakta yetiştirilen bitkisel gıdalar) işlenmiş gıdaları içeren bir diyet de katkıda bulunan bir faktör olabilir.
  • Eser miktarda metal (alüminyum gibi) ile kirlenmiş içme suyu.
  • Doğumdan itibaren. (Ağır metaller anneden çocuğa rahimde geçebilir.)
  • Yapıştırıcılar, klima filtreleri, kozmetikler, kumaş yumuşatıcıları, keçe, zemin cilaları ve parlatıcıları ve talk pudrası gibi cıva taşıyan ev maddelerine maruz kalma veya bunları kullanma.
  • Dövme yaptırmak.
  • Bazı çikolatalar, konserve yiyecekler, diş macunları, eski boyalar, böcek ilaçları, seramik ve bazı çömlekler ve lehimli borular gibi kurşun taşıyan maddelere maruz kalma.
  • Ter önleyiciler, kabartma tozu, bazı bebek formülleri, plastik oyuncaklar, antiasitler, alüminyum folyo, bazı metal tencere ve tavalar, paslanmaz çelik çatal bıçak takımı, madeni paralar ve bazı makyaj malzemeleri gibi diğer ev eşyalarının kullanımı veya bunlara maruz kalma.

Yüksek miktarlarda cıva, var olan en ölümcül metallerden biridir. Bazı çalışmalar, sinirler cıvaya maruz kaldığında, miyelin kılıfının (bazı sinir hücrelerinin aksonunu çevreleyen ve elektrik sinyaline yardımcı olan yağlı madde) ciddi şekilde hasar görebileceğini ve sinirlerin nasıl iletişim kurduğuna müdahale edebileceğini bulmuştur.

Cıva zehirlenmesi ile ilişkili bazı uyarı işaretleri ve yan etkiler nelerdir? Bunlar arasında merkezi sinir sisteminde değişiklikler, sinirlilik, yorgunluk, davranış değişiklikleri, titreme, baş ağrısı, işitme sorunları, cilt hasarı ve bilişsel kayıp yer alır.

Ağır metal zehirlenmesinden ölebilir misiniz? Nadir de olsa bu mümkündür – bazı ciddi vakalarda metal zehirlenmesi halüsinasyonlara ve ölüme yol açmıştır.

Ağır Metal Detoksu Nedir?

Bir kişinin metallere aşırı maruz kaldığına inanmak için bir nedeni varsa, doktoru veya bütünleştirici uygulayıcısı/naturopati ile konuşarak metal zehirlenmesi için tıbbi test yaptırmalıdır. Saç analizi veya kan testi şeklinde ağır metal testi artık yaygın olarak mevcuttur ve şüpheli toksisiteyi doğrulamak için yararlıdır.

Toksisite testi yaptırmamayı tercih etseniz bile, aşağıda açıklanan diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin çoğu bağışıklık sistemi fonksiyonu, bağırsak sağlığı, karaciğer fonksiyonu ve daha fazlası için faydalı olacaktır.

Ağır metal detoksunun birincil amacı, birikmiş ağır metalleri beyninizden ve sinir sisteminizden uzaklaştırmaktır. Böbrekler, karaciğer, kalp, lenfatik sistem ve solunum sistemi de karaciğer temizliği veya beyin detoksu gibi detoksifikasyondan faydalanacaktır.

Toksinler vücuttan nasıl uzaklaştırılır? En yaygın yol şelasyondur.

Şelasyon tedavisi, ağır metalleri moleküllere bağlayarak ve çözülüp idrarla atılmalarını sağlayarak vücuttan uzaklaştırmak için şelatlama ajanlarının uygulanmasını içeren tıbbi bir prosedürdür (evde de yapılabilir).

Şelasyon, ağır metallerin doğal detoksifikasyonunun merkezinde yer alır çünkü atılımı teşvik etmek için glutatyon ve diğer küçük moleküllerle birlikte çalışır. Temel minerallerin uzaklaştırılması ve bilişsel bozukluk gibi ciddi yan etkiler mümkün olduğundan bir doktor tarafından yapılması tavsiye edilir.

Vücudu ağır metallerden arındırmanın diğer yolları arasında beslenme düzeninde değişiklikler yapmak ve metalleri daha küçük moleküllere ayırarak idrar, dışkı, ter ve hatta nefesten atılmalarına yardımcı olan şifalı bitkiler ve takviyeler kullanmak yer alır.

Ağır metal detoksu yapmanın faydaları şunlardır:

Ağır Metal Detoks Diyeti

Beslenme düzeninizi değiştirmek, genel sağlığınızı iyileştirmek için atacağınız ilk adım olmalıdır. Hangi gıdalar ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir?

Ağır metal detoksu yaparken yenmesi gereken yiyecekler şunlardır:

  • Otlar ve baharatlar – Anti-enflamatuar, antioksidan otlar ve fesleğen, maydanoz, kekik, biberiye, kekik, zencefil, zerdeçal, tarçın ve kişniş gibi baharatlar ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Kişniş (diğer yeşil otlar ve bitkilerle birlikte) detoksifikasyon için en iyi bitkilerden biridir ve vücutta cıva ve kurşun gibi ağır metallerin birikmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Taze sıkılmış yeşil meyve sularına kişniş ve maydanoz gibi otlar eklemeyi deneyin.
  • C vitamini açısından zengin gıdalar – C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler, hayvan çalışmalarında gösterildiği gibi antioksidan görevi görerek ağır metal toksisitesinin neden olduğu hasarı azaltabilir. Yüksek C vitaminli gıdalar arasında portakal veya greyfurt gibi turunçgiller, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, her tür çilek, brokoli ve turpgiller, kivi, papaya, guava ve dolmalık biber yer alır.
  • Sarımsak ve soğan – Bu sebzeler, karaciğerinizin kurşun ve arsenik gibi ağır metalleri detoksifiye etmesine yardımcı olan sülfür içerir.
  • Su – Susuz kalmamak ve toksinlerin atılmasına yardımcı olmak için her iki saatte bir sekiz ons su veya sebze suyu için.
  • Keten ve chia tohumları – Bunlar, kolonun detoksifikasyonuna yardımcı olabilecek ve iltihabı azaltabilecek omega-3 yağları ve lif sağlar.
  • Kemik suyu – Kemik suyu hidratlı kalmanıza yardımcı olur, önemli mineraller sağlar ve glutatyon sağlayarak karaciğer sağlığını destekler. Ayrıca organları güçlendirmeye yardımcı olan amino asitler de sağlar. Kemik suyunu ya kendiniz yapıp günde birkaç bardak yudumlayarak ya da kemik suyundan yapılmış protein tozu kullanarak tüketin.

Detoks yaparken kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır:

  • Çiftlik balıkları – Çiftlik balıkları, özellikle de kalitenin denetlenmediği yabancı ülkelerden gelenler, son derece zehirli olan ağır metaller, dioksinler ve PCB’ler içerebilir. En kötü suçlular kiremit balığı, kılıç balığı, köpek balığı, kral uskumru ve büyük göz orkinosudur. Haftada birkaç kez balık yemeye devam edebilirsiniz – sadece cıva oranı düşük olan daha iyi seçimler yapın ve ideal olarak güvendiğiniz yerel bir balıkçıdan yabani olarak avlanmış balık satın alın.
  • Gıda alerjenleri – Vücudunuz yaygın alerjenlere karşı savaşıyor ve yüksek düzeyde enflamasyonla uğraşıyorsa, ağır metal zehirlenmesinden de detoks yapamayacaktır.
  • Organik olmayan gıdalar – Bu gıdalar semptomları daha da kötüleştiren kimyasallara maruziyeti artırır. En kötü suçlulardan bazıları geleneksel elma suyu ve kahverengi pirinç ürünleridir. Her zaman organik olarak satın almaya çalışmanız gereken diğer gıdaların bir listesi için, Çevre Çalışma Grubu tarafından test edilen en fazla pestisit bulaşmış ürünlerin ayrıntılarını içeren bu Kirli Düzine listesine bakın.
  • Katkı maddesi içeren gıdalar – Katkı maddeleri toksisite semptomlarını şiddetlendirebilir ve vücudunuzun detoksifikasyon yeteneğini azaltabilir.
  • Alkol – Çok fazla alkol vücut için toksiktir ve karaciğerinizin diğer toksinleri işlemesini zorlaştırabilir.

Ağır metal zehirlenmesinin üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek takviyeler şunlardır:

  • Klorella (günde 1-4 gram veya günde yaklaşık 4-8 kapak) – Klorella, özellikle kurşun ve cıva olmak üzere ağır metalleri uzaklaştırmak için doğal bir şelatör görevi gören bir tür yeşil algdir. Harika bir klorofil kaynağıdır ve diğer metalleri emmek için “açtır”. Toz veya tablet şeklinde alabilirsiniz.
  • C Vitamini (günde 3.000 miligram) – Serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olmak için bir antioksidan görevi görür.
  • Kişniş (tercihen günde 2 kez tentür olarak alınır)
  • Shilajit (günde 100-500 miligram arasında, tipik olarak toz formunda) – Shilajit, aktif kömür ile bazı ortak yönleri olan, özellikle de çok fazla karbon içeren adaptojenik bir bitkidir. Doğal bir şelatördür çünkü toksik moleküllere bağlanan fulvik asit ve hümik asit içerir.
  • Deve Dikeni (günde 2 kez 150 miligram veya günde 1-3 kez deve dikeni çayı) – Karaciğeri detoksifiye etmek için kullanılan en popüler bitkilerden biridir. Silybin, güçlü antioksidan özelliklere sahip en yüksek biyolojik aktivite derecesine sahip bir bileşendir. Toksinlerin hücre zarı reseptörlerine bağlanmasını engelleyerek bir toksin blokaj ajanı olarak hareket edebilir. Silymarinin karaciğer hasarını azalttığı gösterilmiştir ve alkolik karaciğer hastalığı, akut ve kronik viral hepatit ve toksin kaynaklı karaciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır.
  • Probiyotikler (toprak bazlı, günde bir kez 50 milyar ünite) – Bağırsak detoksifikasyonunu iyileştirmeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olabilir.

Kullanılacak tedavi yöntemleri şunları içerir:

  • Şelasyon tedavisi – Tüm ağır metal detoks ürünleri arasında şelasyon tedavisi, özellikle kurşun, cıva, alüminyum ve arsenik gibi metaller olmak üzere ciddi ağır metal maruziyetini azaltmanın muhtemelen en etkili yollarından biridir. Şelasyon tedavisi, etilendiamintetraasetik asit (EDTA) adı verilen ve vücuda, tipik olarak enjeksiyon yoluyla doğrudan kan dolaşımına uygulanan kimyasal bir çözeltiyi içerir, böylece fazla minerallerle bağlanabilir. EDTA şelasyon tedavisi, tuzları moleküllere bağlayarak metallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. EDTA ağır metallere bağlandıktan sonra, ikisi birlikte böbreklere gider ve burada idrar yoluyla atılırlar. Çoğu insan en iyi sonuçları görmek için 5-30 arasında şelasyon seansına ihtiyaç duyar. Genel olarak güvenli olduğu düşünülse de, yan etkileri mümkündür. Şelasyon tedavisinin potansiyel yan etkileri nelerdir? Bunlar arasında enjeksiyon bölgesinde yanma, kusma, baş dönmesi, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, düşük kan şekeri semptomları ve kan basıncı değişiklikleri sayılabilir.
  • Aktif kömür – Aktif kömür, adsorpsiyon veya elementlerin bir yüzeye bağlandığı kimyasal reaksiyon yoluyla metalleri ve toksinleri ortadan kaldırmak için çalışan bir tedavidir. Aktif kömürün gözenekli yüzeyi, pozitif yüklü toksinlerin ve gazın onunla bağlanmasına neden olan negatif bir elektrik yüküne sahiptir. Kömür o kadar güçlüdür ki, zehirleri vücuttan çok hızlı bir şekilde uzaklaştırmak için acil bir tedavi olarak kullanılır. Karbonla doludur ve ağır metallerin ve diğer toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Hindistan cevizi kabuklarından veya ultra ince tanelere sahip tanımlanmış ağaç türlerinden yapılan aktif kömürü arayın. Kullandığınız özel türe göre talimatları izleyin. Aktif kömür aldığınızda günde 12-16 bardak su içmeniz zorunludur.
  • Bentonit kili – Killer toksinleri emmek için kullanılır çünkü vücuttaki kimyasallar ve metaller için bir sünger veya mıknatıs gibi davranırlar. Bentonit kili, poli-katyonik yapısı nedeniyle negatif yüklü toksinlerin emilmesine yol açar. Killerin çoğu sadece topikal kullanım içindir. (Yutulmaları amaçlanmamıştır.) Bununla birlikte, bazı yüksek kaliteli, organik killer dahili olarak kullanılabilir, ancak bunu yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. (Kili tüketmenin güvenli olup olmadığını sormak için üreticiyle iletişime geçin.) Tarihsel olarak, birçok kültür mineral elde etmek ve vücutlarını parazitlerden ve diğer mikroplardan temizlemeye yardımcı olmak için kil yemiştir. Kili dahili olarak kullanmak istiyorsanız, 1/2 çay kaşığını suyla karıştırın, birleştirmek için çalkalayın ve günde bir kez alın.
  • Triphala – Triphala, gallik asit, ellagik asit ve chebulinik asit adı verilen güçlü antioksidanları içeren üç farklı meyvenin kurutulmuş tozundan yapılan geleneksel bir Ayurveda bitkisel formülasyonudur. Triphala antibakteriyel, anti-enflamatuar ve ishal önleyici özelliklere sahiptir. Triphala tüketmek sindirim sistemini temizlemeye, kabızlığı gidermeye ve metallerin, bakterilerin ve fazla yağ asitlerinin vücuttan atılması için önemli olan düzenli bağırsak hareketleri üretmeye yardımcı olabilir. Çay formunda, toz formunda, sıvı tentür olarak veya kapsül formunda tüketilebilir. Aç karnına, ideal olarak yatmadan yaklaşık iki saat önce alın.
  • Ev Yapımı Kaşıntı Giderici Krem – Ağır metal detoksu öncesinde ya da sırasında cildinizde tahriş ya da kaşıntı hissediyorsanız, iltihabı yatıştırmak için kaşıntı giderici krem uygulayın. Bu krem, nemlendirmeyi artırmak için hindistan cevizi yağı ve shea yağı, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşmeye yardımcı olmak için uçucu yağlar ve cildi temizlemek ve detoksifiye etmek için elma sirkesi ve bentonit kili gibi bileşenler içerir. Kremi kaşıntılı cilt tahrişlerinin üzerine 2-3 kez sürün. (Bileşenlerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa kullanmaktan kaçının).

Detoks Tarifleri

Detoks içecekleri ve tarifleri doğal olarak enflamasyonu azaltmaya, enerjiyi artırmaya, sindirimi desteklemeye, karaciğeri temizlemeye ve bağırsak sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Detoks içecekleri, vitamin ve mineral sağlarken detoksifikasyonu teşvik eden çiğ sebzeler, meyveler ve otlar sağlamak için özellikle yararlıdır.

Limon suyu, elma sirkesi, salatalık, yapraklı yeşillikler, çilek, zencefil, otlar veya kavun gibi evde zaten bulunan malzemelerle birçok detoks içeceği yapılabilir. Gün boyunca yudumlayabileceğiniz detoks su içecekleri de yapabilirsiniz.

Aşağıda ağır metal detoks planınıza dahil edebileceğiniz tarifler yer almaktadır:

  1. Gizli Detoks İçeceği Tarifi
  2. Diğer Detoks İçecekleri
  3. Detoks Smoothie Tarifleri
  4. Detoks Switchel
  5. Karahindiba Çayı

Semptomlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Detoks yapmaya başladığınızda, vücudunuz alışmaya başladığında belirli semptomlar beklenebilir. Kendinizi daha iyi hissetmeye ve sağlığınızda iyileşmeler görmeye başlamadan önce, ağır metal detoksuna başladığınızda kısa bir süre için kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz. Bu, vücudunuzun çok iyi hissettirmeyen değişikliklerden geçtiğinin bir işaretidir, ancak sonuçta bunları atlattığınızda sizi daha sağlıklı bırakacaktır.

Vücudunuzun kendi kendini iyileştirdiğini ve bu süreçte rahatsızlık veren bir geçiş aşamasından geçmeniz gerekebileceğini unutmayın.

Detoks yapmanın yan etkileri nelerdir? Arınma sırasında geçici olarak yaşayabileceğiniz olası ağır metal detoks semptomları şunlardır:

Bazı insanlar detoksa çok “agresif” ve hızlı bir şekilde girdiklerinde önemli yan etkiler/semptomlarla karşılaştıklarını fark ederler. Yavaş ve kademeli olarak detoks yapmanız tavsiye edilir. Diyet değişiklikleri yaparak başlayın ve ardından en az birkaç hafta veya ay boyunca bitkileri, takviyeleri ve tedavileri dahil etmeye başlayın.

Yukarıdaki ağır metal detoks planına sadık kalmaya çalışın ve sabırlı olun – buna değecektir! Belirtileri hafifletmek için susuz kalmayın, bol bol uyuyun, besin değeri yüksek bir diyet uygulayın, stresi yönetin ve daha fazla enerji kazanana kadar sadece orta düzeyde egzersiz yapın.

Ağır metal detoksunun işe yaramaya başlaması ne kadar zaman alabilir? Bu gerçekten seviyenizin ne kadar yüksek olduğuna, maruz kaldığınız kaynak(lar)a ve kendinizi bu metallerden kurtarmak için gösterdiğiniz çabaya bağlıdır.

Ağır metal maruziyetinin uzun yıllar boyunca yavaş yavaş gerçekleştiğini unutmayın, bu nedenle metallerden kurtulmak bir gecede gerçekleşmeyecektir. Sorunu tersine çevirmeniz aylar hatta daha uzun sürebilir, ancak toksisite sağlığınız üzerinde ömür boyu olumsuz bir etkiye sahip olabileceğinden yolunuza devam etmeniz önemlidir.

Önlemler ve Yan Etkiler

Ağır metal toksisitesi çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğundan, toksisiteyi altta yatan başka bir sağlık durumuyla karıştırmak kolay olabilir. Ağır metal seviyelerinizle ilgili endişeleriniz varsa, test için size tanı koymaya yardımcı olabilecek bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.

Toksisite yeni doğanlarda gelişimsel sorunlara katkıda bulunabileceğinden, yakın gelecekte hamile kalmayı düşünen kadınların ağır metal seviyelerini bilmeleri özellikle önemlidir. Bir kadında cıva gibi ağır metal seviyelerinin yüksek olduğu teşhis edilmişse, öncelikle normal seviyeleri geri kazanmaya çalışabilmesi için hamileliği en az birkaç ay ertelemesi önerilir.

Son Düşünceler

  • Ağır metaller, düşük konsantrasyonlarda bile toksik ve çok tehlikeli olabilen elementlerdir. En tehlikeli ağır metaller arasında cıva, kurşun, kadmiyum ve arsenik bulunmaktadır.
  • Ağır metal toksisitesinin nedenleri arasında çevre kirliliği, gıda kontaminasyonu, su kontaminasyonu, metal diş dolguları ve eser miktarda metal içeren ev/güzellik ürünlerinin kullanımı yer almaktadır.
  • Ağır metal detokslarında metallerin idrar, dışkı, ter ve nefes yoluyla vücuttan atılması için gıdalar, bitkiler, takviyeler ve tedaviler kullanılır. En etkili olanlardan bazıları şelasyon terapisi, bentonit kili, deve dikeni, triphala, kemik suyu, acı yeşillikler, algler, çiğ meyve suları ve otlardır.
  • Belirtiler detoks sırasında daha da kötüleşebilir ve vücut geçiş yapıp temizlendikçe iyileşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir