Günlük yaşamdaki teknolojilere paralel olarak oftalmoloji alanındaki gelişmeler de yüz güldürücü sonuçlara yol açıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, akıllı lens ameliyatlarının avantajının hastaların uzağı ve yakını gözlüksüz görebilmeleri olduğunu açıkladı: “Bu yöntem katarakt veya kırma kusurları dışında göz hastalığı olan kişilere uygulanmamalıdır.” Op. Dr Yusuf Avni Yılmaz akıllı lenslerle tedavi hakkında merak edilen soruları yanıtladı
“Akıllı lens” nedir?
“Akıllı lens” terimi aslında sadece ülkemizde kullanılıyor. Amaçlanan uygulama tüm dünyada kullanılmaktadır. Örneğin ABD’de “trifokal intraoküler lens” terimi oldukça yaygındır. Lensin içinde “zeka” yoktur, uygulama “multifokal” bir lenstir. Bu uygulama multifokal gözlük ve kontakt lens mantığına benzer. Bu yöntemin adı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “akıllı lens” yerine “multifokal lens” uygulaması olmalıdır. Çünkü “akıllı” dediğinizde insanlar bunun tamamen farklı bir teknik olduğu ve nedeni ne olursa olsun tüm görme sorunlarını çözebileceği gibi yanlış bir izlenime kapılabilirler. Oysa görme sorunlarının birçok nedeni olmasına rağmen bu yöntem sadece birkaç nedeni düzeltebiliyor.
Hangi göz problemleri için kullanılır?
Bu prosedür geleneksel katarakt cerrahisinin bir parçası olarak gerçekleştirilir. Önceki katarakt ameliyatlarında sadece monofokal lensler kullanılıyordu. Bu durumda, hastanın görüşünü sadece bir odak noktasına (yakın veya uzak) ayarlayabiliyorduk. Bu aslında gözlüklerle de aynıdır. Hem uzak hem de yakın görüşü zayıf olan hastalar, uzak ve yakın için 2 ayrı çift gözlük veya gözlük kullanabilirler. Günümüzde gözlük takmak istemeyen bazı hasta grupları için kataraktsız multifokal lensler kullanılarak uzak ve yakın görüş sağlanabilmektedir.
Avantajları nelerdir?
Bu lens operasyonları, uzağı ve yakını gözlüksüz görmek isteyen hastalar için gözlüksüz görüş sağlar.
Yöntem nasıl işliyor, cerrahi prosedürü kısaca anlatabilir misiniz?
Cerrahi prosedür, hastanın doğal lensinin çıkarılması ve tek odaklı lens yerine multifokal lens takılması dışında rutin bir katarakt ameliyatından farklı değildir. Ancak öncesinde kapsamlı muayeneler ve ölçümler yapılmaktadır. Öncelikle hangi hastaların prosedüre uygun olduğunun belirlenmesi çok önemlidir.
Başarı oranı nedir? Hastanın yaşam kalitesi ne kadar etkileniyor?
Uygun hasta seçilirse başarı ve memnuniyet oldukça yüksektir. Uygun olmayan hastalara uygulanırsa memnuniyetsizlik rahatsız edici olabilir.
Özellikle hangi hastaları önerebilirsiniz?
Bu yöntem her hasta için kullanılamaz ve kullanılmamalıdır. Katarakt veya kırma kusuru dışında bir göz hastalığından muzdarip olan hastalarda kullanılmamalıdır. Örneğin makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), glokom (göz tansiyonu), daha önce refraktif cerrahi (lazer) geçirmiş hastalar, şeker hastalığına bağlı retina hastalığı olan hastalar, kornea problemi olan hastalar, miyopisi olan orta yaşlı hastalar.
İşlemden sonra hastaların dikkat etmesi gereken şeyler var mı? Normal yaşamlarına ne zaman dönebilirler?
İşlem sonrası süreç rutin katarakt ameliyatı sonrası ile aynıdır. Tıpkı katarakt ameliyatı sonrasında olduğu gibi hastalar iş ve yaşam ortamlarına bağlı olarak birkaç gün ila bir hafta sonra normal hayatlarına dönebilirler. Ameliyat sonrası dönemde damlalar yaklaşık 2 hafta ile bir ay arasında kullanılmalıdır.
Son güncelleme: 21 Şubat 2024
Yayın tarihi: 21 Şubat 2024