9 soruda katarakt | Anadolu Sağlık Merkezi | İşte Tüm Detaylar


Yaşlanma sürecinden en çok etkilenen organlarımızdan biri de gözlerimizdir. Gözümüzün doğal merceğinin saydamlığını yitirip bulanıklaşmasıyla ortaya çıkan katarakt, artık yeni nesil lenslerle başarıyla tedavi ediliyor. Ancak elbette hala bazı sorular var. Bu yazımızda tüm sorularımızın yanıtlarını Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Avni Yılmaz’dan alıyoruz…

Katarakt nedir?

Katarakt, gözün lens adı verilen saydam tabakası bulanıklaştığında ve ışık artık gözün retinasına ulaşamadığında ortaya çıkan bir göz sorunudur.

Belirtiler nelerdir?

İlk belirtiler hafif bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet ve giderek artan bulanıklıktır. Daha sonra tamamen görme kaybı meydana gelebilir. Belirtilerin çeşitliliği kataraktın yoğunluğuna bağlıdır.

Kimler katarakt olur?

Katarakt için en önemli risk faktörü yaşlılıktır. Yaşla birlikte görülme olasılığı artsa da katarakt her yaşta ortaya çıkabilir. Diyabet, kortizon kullanımı, aşırı güneşe maruz kalma ve bazı metabolik hastalıklar katarakt olasılığını artırır.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi, şeffaflığını kaybetmiş lensin cerrahi olarak çıkarılmasını ve yerine şeffaf bir lens yerleştirilmesini içerir. Geçmişte bu operasyonda büyük kesiler yapıldığı için dikiş atılması gerekiyordu ve görme ancak uzun bir süre sonra geri kazanılabiliyordu. Neyse ki artık katarakt ameliyatları daha küçük kesilerden yapılmakta ve dikiş gerektirmemektedir. Ayrıca işe ve sosyal hayata daha erken dönmek de mümkün.

Ameliyat süresi de kısadır. Ancak her katarakt aynı olmadığı için ameliyatın süresi ve genel seyri değişebilir. Genellikle genel anestezi olmadan gerçekleştirilir; hasta uyanıktır ve cerrahi ekiple sözlü iletişim kurar. Bebekler ve çocuklar, iletişimi zayıf veya aşırı kaygılı hastalar için elbette genel anestezi gereklidir.

Kataraktın tek tedavisi ameliyat mıdır? Bir yaş sınırı var mı?

Katarakt sadece ameliyatla tedavi edilir ve ameliyat için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Görmeyi bozan kataraktlar her yaşta ameliyat edilebilir. Kataraktlı doğan bebekler bile vardır. Kalıcı görme bozukluğunu önlemek için erken teşhis edilmeleri ve mümkün olan en erken aşamada ameliyat edilmeleri son derece önemlidir.

Ameliyattan sonra hastalar nelere dikkat etmelidir?

İlk birkaç gün hijyene dikkat edilmeli ve önerilen damlalar kullanılmalıdır.

Tekrarlar mı?

Katarakt tekrarlamaz, ancak bazı hastalarda lensin arkasında bulutlanma görülebilir. Bu durum tekrar bir ameliyat gerektirmez. Bu bulanıklık, ayakta hastane koşullarında kısa bir işlemle lazerle giderilebilir.

Katarakt gelişimi önlenebilir mi?

Kataraktı önlemek mümkün olmasa da, güneş gözlüğü takmak, diyabet ve diğer metabolik hastalıkları kontrol altına almak ve dengeli beslenmek katarakt gelişme olasılığını azaltabilir.

Yeni lenslerdeki son gelişmeler nelerdir?

Zaman içinde, kullanılan lenslerde birçok gelişme olmuştur. Geçmişte sadece tek odaklı lensler kullanılırken, günümüzde hem yakın hem de uzak görüş için uygun olan çok odaklı lensler uygun hastalar için tercih edilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir