Baş Ağrısını Anında Kesen 10 Yöntem – Baş Ağrısına Ne İyi Gelir Derdine Son!

Sıklıkla karşılaşılan baş ağrısı , insanların günlük yaşamlarını etkilemektedir. Türlerine göre farklılık gösteren baş ağrısı birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. Baş arkası gibi belli bölgelerdeki baş ağrılarından ilaçsız kurtulmak isteyenler evde bitkisel çareler arıyorlar. Son derece şiddetli ağrıları evde yapılabilecek doğal yöntemlerle hafifletmek mümkündür.

Migren, hamilelik stresi, yüksek tansiyon gibi faktörler baş ağrısına neden olabilir. Ancak baş ağrısı geçmiyorsa ve farklı semptomlar eşlik ediyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Peki şiddetli, zonklayan baş ağrısına ne iyi gelir?

Özellikle açlık ve susuzluğun tetiklediği baş ağrılarının tedavisinde ilaçsız çözümler daha da önemli hale geldi. Bu nedenle birçok kişi baş ağrısını ilaçsız geçirmenin yollarını internette araştırmaktadır. Peki ne zaman geçeceğini bilmediğiniz baş ağrılarından doğal çözümlerle kurtulmak mümkün mü? Şimdi baş ağrısını anında kesen 10 yöntem ile yazımıza devam edelim.

1- Düzenli Uykuya Özen Gösterin

Uyku ve baş ağrısı arasındaki ilişki açık ve nettir. Uykusuzluk baş ağrısını tetikleyebilir ve çok fazla uyumak hem baş hem de vücut ağrısına neden olabilir. Toplam uyku süresi yeterli görünse de, düzensiz uyku tam dinlenme sağlamadığı için baş ağrılarını da artırabilir. Sık sık baş ağrısı çekiyorsanız, kesinlikle uykunuzu düzenlemeniz ve yeterince uyumanız gerekir.

Bizim önerimiz; Düzensiz uyku saatlerinizi düzenleyerek gündüz uykunuzu uzatmayın ve çok fazla bastırılmışsa sadece 20 dakika dinlendirici bir uyku alın ve gündüz uykululuğunun fazla olmasına izin vermeyin.

2- Yeterli Miktarda Su Tüketin

Yetersiz su tüketimi, baş ağrısına neden olan dehidrasyon olarak da adlandırılan vücudun susuz kalması durumuna neden olur. Özellikle sıcak havalarda vücudumuz deriden ve solunum yollarından buharlaşarak 500 ila 700 mililitre su kaybına neden olur. İdrar yoluyla en az 1 litre su kaybeden bir kişi günde en az 2 ila 2,5 litre su tüketmelidir.

Su içmekte zorluk çeken kişilere aromalı su içmeleri önerilebilir. Her sabah taze hazırlamak için elma, armut, ayva veya limon gibi tatlı ve güçlü aromalı meyvelerin kabuklarını 1,5 litre suya koyun ve bekleyin. Bu suyu içecek olarak yavaşça tüketin, her zaman yanınızda bulundurun.

Baş ağrısına ne iyi gelir?
Baş ağrısına ne iyi gelir?

3- Aromatik Yağları Tercih Edin

Lavanta, okaliptüs veya nane yağı gibi güçlü aromatik yağlar rahatlatıcı etkileri nedeniyle baş ağrılarını dindirmek veya rahatlatmak için kullanılabilir. Bu yağlar çok güçlü aroma ve etkilere sahip olabileceğinden ağızdan alınmamalıdır. Şakaklara 1 damla yağ sürülerek veya bir kase kaynamış suya birkaç damla damlatılarak buharı koklanarak kullanılabilir. Rahatlatıcı özellikleri ve hava yollarını açmaları nedeniyle ruha ve bedene iyi gelirler.

4- Bitki Çayları Baş Ağrısına Karşı Oldukça Etkili

Uzun süredir kullanılan ve faydalı etkileri bilinen bazı bitki çayları da baş ağrısını gidermek için kullanılabilir. Rahatlatıcı etkilerinin yanı sıra antioksidan özellikleri de fayda sağlar. Özellikle papatya, zencefil, adaçayı ve yeşil çay ağrı kesici olarak çok işe yarayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu bitki çaylarının kendi başlarına hazırlanıp soğutulmuş olarak tüketilmesi gerektiğidir.

Bitkilerin karıştırılması ve/veya uzun süre saklanması da zararlı etken maddeler oluşabileceğinden zararlı olabilir. Kaynattıktan sonra bitki çayları 85-90 derece civarında hafif soğutulmuş suya yeterli miktarda koyularak bir süre bekletilip 2-3 dakika bekletilerek hazırlanmalı ve tamamen tüketilmelidir. Geride kalan, tüketilmeyen kısmı ise çöpe atılmalıdır.

5- Su Torbası ile Baş Ağrısını Kesebilirsiniz

Başın tepesine, şakaklara ve alına soğuk su torbası sürmek baş ağrılarına iyi gelir, özellikle migrende daha etkilidir. Ancak bu uygulama sırasında hastanın genel vücut ısısı normal olmalı ve soğuk olmamalıdır. Zaten üşüyen ve üşüyen kişilere soğuk su torbaları uygulamak baş ağrılarını artırabilir. Sıcak su torbasının boyun ve sırt kaslarına uygulanması ağrıyı azaltabilir veya hafifletebilir ve gerilim tipi baş ağrılarında bu uygulama daha etkili olacaktır.

Her iki uygulamada da önemli olan nokta soğuğun veya sıcağın cilde zarar vermemesi veya yakmamasıdır. Soğuk, sıcak gibi cildi yakabilir ve zarar verebilir.

6- Masaj Yaparak Baş Ağrısından Kurtulun

Birçok kişi masajın baş ağrısına iyi geldiğini zaten deneyimlemiştir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bazı insanlar, yüze veya kafa derisine dokunduklarında ağrı sırasında “allodini” adı verilen ağrı/acı yaşarlar. Ağrıyı daha da kötüleştirebileceğinden allodinisi olan kişilere masaj yapılmamalıdır.

Allodini yoksa şakaklara, kaş aralarına, saçlı deriye ve boynun üst kısımlarına çok fazla baskı uygulamadan yumuşak-sert dokunuşlar ve okşamalar ağrıyı azaltabilir veya dindirebilir. Ancak çok fazla bastırmak, ovmak veya sıkmak o anda rahatlama hissi verebilir, ancak daha sonra kasların sertleşmesine ve ağrının artmasına neden olabilir.

Boyun kaslarına masaj yapmak biraz daha dikkatli olunması gereken bir durumdur. Mümkünse profesyonel bir masaj yaptırmak daha iyidir. Duruş ve oturma bozuklukları çok yaygın olduğu için boyun kaslarında spazm veya boyun düzleşmesi çok sık görülen bir durumdur ve bu bölgeye uygun olmayan masaj spazmları artırabilir ve ağrıyı artırabilir. Boyun ve üst sırt kaslarını asla çok fazla bastırmayın, ovalamayın veya sıkmayın.

7- Nefes Egzersizleri Baş Ağrısı Giderici Etkiye Sahip

Doğru nefes ve nefes egzersizleri hem baş ağrılarını hafifletecek hem de kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. Tarif edilen birçok farklı nefes alma tekniği var ama ben size çok basit bir egzersiz vereceğim: Mümkünse sessiz, havadar ve ferah bir ortamda normal olarak yaklaşık 5 dakika oturup dinlendikten sonra, 7 saniye boyunca 5 dakika yavaş, derin bir nefes alıp, bu nefesi 4 saniye tutarak, yavaş ve tam olarak nefes vererek nefes egzersizi yapılır. Nefesi verme süreniz 8-9 saniye olmalıdır.

8- Ilık Bir Duş Alabilirsiniz

Koşullarınız uygunsa çok sıcak olmayan bir duş kaslarınızı gevşetecek, vücudunuzu gevşetecek ve ağrılarınızın geçişini kolaylaştıracaktır. Migreniniz varsa, duşun sonunda çok soğuk olmayan suyla kısa bir süre başınızı yıkamak iyi bir fikirdir. Gerilim tipi baş ağrıları için bunu yapmak iyi olmayabilir.

9- Baş Ağrısından Kurtulmak İçin Ortam Işığını Düzenleyin

Ortamınız çok güçlü bir beyaz ışıkla aydınlatılıyorsa, onu sarı bir ışıkla değiştirmek rahatlatıcı olabilir. Ayrıca özellikle migren hastalarında karanlık veya loş bir ortamda dinlenmek de ağrının azalmasına yardımcı olur, en azından ağrıyı artırmaz.

10- Gürültülü Ortamlardan Uzak Durun

Gürültü baş ağrısını tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Bulunduğunuz ortamın gürültü seviyesini azaltmak veya mümkünse tamamen sessize almak ağrınızı azaltabilir veya dindirebilir. Özellikle migren hastalarında gürültü ağrılarını artıracağı ve dayanılmaz hale getireceği için sessiz bir ortam daha da önem kazanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir