Diyabetin göz sorunlarına neden olduğunu hemen herkes biliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Avni Yılmaz, bu sorunların erken tespit edilmesi halinde tedavi başarısının daha yüksek olduğunu vurguladı: “Diyabet hastalarında hiçbir belirti olmasa bile düzenli göz muayenesi çok önemlidir. Her şey eşit olduğunda, 10 yıldır diyabet hastası olan kişilerde göz ve diğer dokularda komplikasyon riski, 5 yıldır diyabet hastası olanlara göre daha yüksektir. Diyabetlilerde en sık görülen göz sorunları arasında glokom, katarakt ve retinopati yer almaktadır”. Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz bu konuda önemli bilgiler verdi…
Diyabet yaşam boyu kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. Diyabet hem gözü hem de tüm vücudu etkileyebilir. Yıllarca hiçbir göz problemi yaşamayan diyabet hastaları olduğu gibi, diyabetin etkileri nedeniyle ciddi göz ve görme problemleri yaşayanlar da vardır. Diyabete bağlı göz sorunlarının ilk başlangıcına rağmen hastalar herhangi bir rahatsızlık yaşamayabilir…
Herhangi bir belirti olmasa bile gözler yılda iki kez kontrol edilmelidir.
Hastalar diyabetin komplikasyonlarıyla ilişkili semptomlar yaşadıklarında, gözdeki hasar genellikle çoktan ilerlemiştir. Bu sorunlar erken aşamalarda iyi takip edilir ve gerekirse uygun şekilde tedavi edilirse, kalıcı görme hasarı büyük ölçüde önlenebilir. Bunu yapmanın tek yolu, diyabet teşhisi konmuş hastaların düzenli göz muayenesinden geçmesidir. Her diyabet hastası, herhangi bir görme sorunu olmasa bile yılda en az iki kez düzenli göz muayenesi yaptırmalıdır. Muayeneler sırasında bir sorun tespit edilirse, uygun bir program hazırlanmalıdır…
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, diyabet hastalarında sık görülen göz problemleri olan glokom, katarakt ve retinopati ile tedavileri hakkında önemli bilgiler paylaştı:
Glokom göz tansiyonu olarak bilinir. Glokom, diyabetiklerde diyabetik olmayanlara göre yaklaşık iki kat daha sık görülür. Glokomun erken teşhisi ve tedavisi kalıcı görme hasarının önlenmesinde en önemli faktördür. Glokom için hastanın durumuna bağlı olarak ilaç, lazer tedavisi ve ameliyat dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri vardır.
Katarakt Diyabetik göz hastalığı, göz bebeği olarak bilinen göz bebeğinin arkasındaki merceğin bulanıklaşmasına neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Görülme sıklığı yaşla birlikte artmakla birlikte, şeker hastalarında şeker hastası olmayanlara göre daha sık görülür. Tedavisi cerrahidir.
Diyabetik retinopati Adından da anlaşılacağı gibi bu, diyabete bağlı olarak gözün retina tabakasında meydana gelen bir bozukluktur. Diyabetik retinopati 3 kategoriye ayrılmalıdır.
1) Proliferatif olmayan (non-proliferatif) Retinopati, diyabetik retinopatinin ilk aşamasıdır. Bu aşamada gözün arkasında kanamalar başlamıştır ancak henüz büyük bir sorun değildir. Bu aşamadaki hastaları yakından izleyerek ve gerekirse tedavi ederek görme kaybını önlemek en önemli durumlardan biridir. Bu evredeki hastaların görme şikayetleri olmadığı için genellikle rutin bir göz muayenesi sırasında doktorlar tarafından fark edilirler.
2) Maküler ödem Ödem, fotoreseptör hücrelerin birbirine yakın olduğu retinanın merkezinde sıvı birikmesi nedeniyle görmeyi önemli ölçüde azaltan bir durumdur. Ödem arttıkça görme azalır ve ödem azaldıkça görme iyileşir. Ancak ödem çok uzun süre devam ederse, tedavi ile ödem azaltılsa bile görme aynı ölçüde düzelmeyebilir. Bu nedenle bu durum tespit edilirse hızlı bir şekilde tedavi verilmelidir.
3) Proliferatif Diyabetik retinopati, diyabette görülen en ciddi göz sorunlarından biridir. Retina tabakasındaki dolaşım bozuklukları nedeniyle retina üzerinde yeni damarlar oluşur. Bu damarlar retinanın gerçek damarları kadar sağlıklı değildir. Kırılgandırlar ve kanamaya eğilimlidirler. Bu retina kanamaları gözü doldurursa görme tamamen kaybolabilir ve kritik bir ameliyat gerekebilir. Ayrıca, retinadaki bu dolaşım bozuklukları ve kanamalar çok sorunlu ve kontrol edilmesi zor glokom türlerine neden olabilir. Bu durum sadece görme bozukluklarına değil aynı zamanda kontrol edilmesi zor göz ağrılarına da neden olabilir.
Diyabetin retinopati üzerindeki etkilerine yönelik tedaviler 3 grupta toplanabilir: Lazer tedavileri, göz içi enjeksiyonları ve vitrektomi ameliyatı.
Son güncelleme: 21 Şubat 2024
Yayın tarihi: 21 Şubat 2024