Glokom (göz tansiyonu) nedir? Belirtiler ve tedavi | İşte Tüm Detaylar



Halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Yusuf Avni Yılmaz, glokomun erken belirti vermediğini ve ancak kapsamlı bir göz muayenesi sırasında tespit edilebildiğini açıkladı: “Glokom için risk faktörleri 40 yaş üstü, ailede glokom öyküsü, gözde kırma kusuru, Afrika ve Asya ırkı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek göz içi basıncı, kortizon kullanımı, travma, ince kornea yapısı, migren ve dolaşım bozukluklarıdır.” İşte Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz’dan glokom hakkında bilgiler…

Glokom (göz tansiyonu) Çoğu durumda glokoma aşırı göz içi basıncı neden olur, ancak bazen normal göz içi basıncı ile de ortaya çıkabilir. Çoğu glokom türü genellikle ağrıya neden olmaz ve hasta gözle görülür bir görme kaybı yaşayana kadar belirti vermez. Düzenli göz muayeneleri, kalıcı görme kaybı oluşmadan önce glokomu tespit etmenin tek yoludur. Bununla birlikte, akut açı kapanması glokomu olarak bilinen daha nadir bir glokom formu, bulanık görme, ışıkların etrafında haleler, göz ağrısı, bulantı ve kusma gibi ani ve genellikle şiddetli semptomlara neden olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, acilen bir göz muayenesi gereklidir.

Glokom tedavisinin amacı hastalığın ilerlemesini durdurmaktır

Glokom (göz tansiyonu) Tedavi hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Temel olarak ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedaviden söz edilebilir. Bazen bunların birkaçı birlikte uygulanabilir. Glokom tedavisinin amacı hastalığın ilerlemesini durdurmak ve görme kaybını önlemektir. Tedavi mevcut görme kaybını geri getiremez. Bazen tedaviye rağmen hastalığın ilerlemesi kaçınılmazdır.

Glokom (göz tansiyonu) bazı hastalarda cerrahi olarak tedavi edilebilir

İlaç tedavisi (damla) glokom için en yaygın tedavi şeklidir. Amaç, yüksek göz içi basıncını düşürerek optik sinir hasarını, görme alanı kaybını ve görme kaybını durdurmaktır. Damla kullanımı uyum ve süreklilik gerektirir. Bu nedenle hastalar, tedavinin önemini ve ciddiyetini doğru değerlendirebilmeleri için bilgilendirilmelidir. Bazı glokom tipleri için lazer tedavisi kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı glokom hastalarında, ilaç tedavisine rağmen hastalığın ilerleme gösterdiği glokom hastalarında veya bazı hastalarda erken cerrahi tedavi kullanılabilir.

Son güncelleme: 21 Şubat 2024

Yayın tarihi: 21 Şubat 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir