Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Evde Elma Sirkesi Tarifi

Merhabalar. Bu yazımızda elma sirkesi nasıl yapılır, evde elma sirkesi yapımı aşamaları nelerdir, bunlar hakkında bilgiler vereceğiz. Elma sirkesi yapmanın en kolay yöntemlerini ve sirkenin faydalarını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirke, tarih boyunca çeşitli tedavilerde kullanılmış bir maddedir. Hipokrat’tan İbni Sina’ya kadar birçok hekimin vazgeçilmez ilaçları arasında olmuştur; bütün hekimler tedavilerinde sirkeyi kullanmışlardır. Çünkü sirke bir probiyotik deposudur. Bir yemek kaşığı ev sirkesi, yüzlerce milyar probiyotik bakteri barındırır ve insan sağlığı için şifadır. Sirke canlıdır ve iyi bir besindir. İyi besinlerin tamamı canlıdır; canlı olmayan besinler sağlığınıza zarar verir.

Peki canlı olmayan besin nedir? En kısa ve net şekilde “bozulmayan besin” diyebiliriz. Bozulmayan besinden korkmalısınız. Sirke canlı olduğu için, normalde bir canlı nasıl hareket ederse o da öyle hareket eder. Yani siz yan yana üç tane kavanoza aynı elmadan, aynı sudan sirke kurdunuz diyelim, ikisi tutabilir birisi tutmayabilir; birisi önce olabilir diğeri sonra olabilir vs… Bunların hepsi çok doğaldır; çünkü sirke kendi hayatını yaşar. Üstelik sirke yapmak son derece kolaydır. Şimdi evde elma sirkesi yapımı için gerekli olan malzemeler ile yazımıza devam edelim.

Elma Sirkesi Malzemeleri

Elma sirkesi malzemeleri şunlardır; tarım ilacı kullanılmadan üretilmiş organik ve yerli tohumdan üretilen elmalar, su ve tülbent. Evet, sadece bu kadar az malzeme ile çok rahat bir şekilde kendiniz evinizde elma sirkesi yapabilirsiniz. Elma seçimini de ismi elma ile özdeşleşmiş olan Amasya elması olarak yapabilirsiniz. Ama Amasya elmasını bulamazsanız, az önce belirttiğimiz gibi yerli tohumdan üretilen elmaları kullanabilirsiniz. Eğer tarım ilacı varsa, sirkeniz tutmayabilir.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır, Yapılışı

Elma sirkesi yapılışı şu şekildedir; İlk olarak elmalarınızı doğrayacaksınız. Elmaları doğradığınız esnada, çekirdeklerini mutlaka ayırmalısınız. Çünkü elma çekirdeği, sirkenin içerisindeki maya bakterilerinin gelişmesini engeller. Onun için çekirdekleri uzaklaştırmak son derece önemli. Elma sirkesini yaparken, elmanın suyunu da kullanabilirsiniz. Katı meyve sıkacağından geçirerek, elmanın çekirdeksiz olarak suyunu sıkarsanız o sudan da sirke yapabilirsiniz. Üstelik, elma suyundan bir sirke yaparsanız, çok daha keskin bir sirke yapmış olursunuz. Çünkü elma suyunun şeker içeriği çok daha yüksektir. Unutmayın, kurduğunuz sirkenin şeker içeriği ne kadar yüksekse siz de o kadar kesin bir sirke kurmuş olursunuz.

Turşuda en çok tercih edilen sirke hangisidir?

Turşuda en çok tercih edilen sirke üzüm sirkesidir. Bunun sebebi ise üzüm sirkesinin sert olmasıdır. Üzümün içindeki şeker oranı son derece yüksektir.

Ek Bilgi: Her türlü meyveden sirke kurabilirsiniz. Kuracağınız meyvenin şeker oranı yüksek değilse, sirkenizi kurarken içerisine şeker ya da bal ilave edebilirsiniz. Şeker koyulduğunda, sirkenin içerisinde şeker olacağını düşünmeyin. Sirkenin içinde şeker olmaz; maya bakterileri şekeri yer; çünkü maya bakterileri şeker ile çoğalır. Yani sirke kullanıma hazır hale geldiğinde, içinde şeker diye bir şey kalmaz.

Ek bilgimizi verdikten sonra, sirke yapılışını anlatmaya devam edelim. Elmaları dörde veya beşe bölüp, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra kavanozun içerisine atınız. Kavanoz dolana kadar elmaları içerisine ilave ediniz. Üzerine klorsuz içme suyunu ilave ediniz. Klor da maya bakterilerinin gelişmesini engeller; klorsuz su kullanmaya özen göstermelisiniz. Kavanozun içerisine, elmaların tamamı suyun içerisine gömülene kadar su ilave ediniz. Elmaların tamamı suyun altında kalmalı; bu son derece önemli.

Suyu doldurduktan sonra, kavanozun ağzını bir tülbent ile kapatınız. Asla ama asla kapak ile kapatmayınız. Eğer kavanozun ağzını kapak ile kapatırsanız hava almaz. Böyle olunca içerisinde alkol gelişir; bu da istenilmeyen bir durumdur. Tülbenti kavanozun ağzına koyduktan sonra, bir lastik yardımıyla güzel bir şekilde oturtunuz. Amacımız, hava ile teması kesmemek. Böylece alkol gelişmez; sirke gelişir. Tülbent kullanmanın bir diğer faydası da, kavanozun içerisine toz, böcek vs… girmesini engellemektir. Sirkenin yapılışı bu kadar. Şimdi sıra geldi sirkeye ilgi göstermeye…

Sirkeye ilgi göstermek nedir?

İki veya üç günde bir tülbenti açıp tahta kaşık yardımıyla sirkeyi karıştırmanız gerekir. Sirkenin içerisinde bulunan şeker oranına bağlı olarak, iki veya üç ay içerisinde önce sirke kurtçukları, sonrasında ise sirke sinekleri gelişir. Sirke sinekleri geliştikten sonra kavanozun ağzını açıp, süzmeniz gerekecektir. Süzdükten sonra meyvelerini ayıracaksınız, suyunu ise yine ağzını kapatarak bir kenara ayırmalısınız. Ardından zaman içerisinde sirke gelişmeye devam edecektir.

Sirke ne zaman gelişir?

Sirke minimum 4 ay, maksimum 10 ay arasında gelişir. Bu sürenin sonunda sirkeniz tutmayabilir. Bu durumda sirke yapmaktan vazgeçmeyin, tekrar deneyin. Çünkü sağlık açısından son derece faydalıdır. Sirkeyi sadece gıda olarak tüketmeyin. Her gün ev sirkesinden bir kahve fincanı kadar tüketmeye gayret edin. Ayrıca sirkeyi bire bir oranında su ile karıştırarak cilt temizliğinde de kullanabilirsiniz. Sirke şifadır, her zaman evinizde sirke kurmalısınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir