Gastrit nedir? Gastrit belirtileri ve tedavisi | İşte Tüm Detaylar


Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır. Birçok kişide ortaya çıkan bu hastalık başlangıçta hiçbir belirti göstermese de ilerledikçe mide ağrısı ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Tedavi yöntemleri nedene bağlı olarak değişir ve tedavi yapılmazsa çeşitli hastalıklara ve yan etkilere yol açabilir.

Gastrit nedir?


Gastrit, mide zarının iltihaplanması olarak bilinen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Midede bulunan bu zar, mideyi asitlerden ve yabancı mikroorganizmalardan korur. Bağışıklık sistemi bu zara yönelik bir tehdit algıladığında, onu yok etmek ve iyileşmeyi sağlamak için iltihabı tetikler ve gastrit oluşur.

Gastrit türleri nelerdir?

Gastrit türleri gelişimlerine ve kökenlerine göre kategorize edilebilir. Gelişim tipine göre akut ve kronik gastrit ile eroziv ve eroziv olmayan gastrit olarak kategorize edilir.

  • Akut gastrit: Aniden gelişir ancak geçici bir durumdur. Bu tip gastrite neden olan tetikleyiciler de geçicidir. Örneğin, stres bir tetikleyici olabilir. Stres azaldığında veya ortadan kalktığında, bu tip semptomlar da azalır.
  • Kronik gastrit: Bu uzun süren bir süreçtir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıkana kadar fark edilmeyebilir. Diğer kronik sorunların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
  • Eroziv gastrit: Gastrite neden olan etkenin mide zarını aşındırması ve orada bir yara (ülser) oluşturması anlamına gelir. Aşırı asit salgılanması ile ortaya çıkabilir.
  • Eroziv olmayan gastrit: Eroziv bir etkiye neden olmaz, ancak zarda tahrişe (kızarıklık) neden olabilir. Eroziv olmayan gastritin özel bir formu atrofik gastrittir. Atrofik gastrit mide mukozasında atrofiye (incelme) neden olur.

Gastritin belirtileri nelerdir?

Gastrit başlangıçta belirti vermeyebilir, ancak zamanla mide astarı artık kendini koruyamaz hale geldiğinde şiddetli ve uzun süreli belirtiler ortaya çıkabilir. Gastrit ile ortaya çıkabilecek belirtiler şunlardır:

  • Mide ağrısı
  • Yellenme
  • Mide Yanması
  • Çok çabuk doymayın,
  • İştah azalması,
  • Geğir,
  • Hıçkırık

Gastritin neden olduğu mide ağrısı genellikle karnın üst ve orta kısmında görülür. Ağrı yayıldıkça, bazen tam olarak hangi bölgede olduğunu anlayamazsınız, ancak ülser meydana gelmişse, daha keskin ve daha lokalize bir ağrı oluşabilir. Ağrıya ek olarak yanma hissi de hissedilebilir. Ülser varsa ve ülser kanıyorsa, dışkıda siyah kan ve kusmukta kan gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız bir doktora başvurmalısınız.

Gastrite ne sebep olur?

Gastrit, bağışıklık sisteminin mide zarını bir tehdit olarak algılaması ve bu bölgeye saldırmasıyla ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi mide zarını sebepsiz yere değil, bir nedenle tehdit olarak görür ve zara iltihap hücreleri gönderir. Mide mukozasını tehdit haline getirebilecek birçok faktör vardır.

  • Otoimmün hastalıklar: Otoimmün hastalıklar kronik enflamasyona neden olur. Tip 1 diyabet, sedef hastalığı ve Addison hastalığı gibi birçok hastalık bu hastalıklara örnektir.
  • Kimyasallar: Bazı ilaçların alınması gastrite neden olabilir. Kimyasallar, ne kadar ve ne sıklıkta alındıklarına bağlı olarak akut veya kronik gastrite neden olabilir. Genellikle ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici tabletlerin aşırı kullanımından kaynaklanır.
  • Travma: Vücutta meydana gelen travma, beynin sindirim sistemine giden kan akışını azaltmasına ve hayati organlara yönlendirmesine neden olur. Bu da mide zarının savunmasını azaltır ve onu kimyasallara karşı hassas hale getirir. Ameliyat veya vücutta meydana gelen diğer travmalar ani gastrite neden olabilir.
  • Enfeksiyon: Bu gastritin en yaygın nedenidir. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar akut gastrite neden olabilirken, H. pylori enfeksiyonu kronik gastrite neden olabilir. H. pylori bakterisi mide ülserine de neden olabilir. Bu bakteri midenin içinde yaşar ve tahriş ve iltihaplanmaya neden olur. Nadiren de olsa mantarlar ve parazitler de gastrite neden olabilir.

Tüm bu nedenlerin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi, gıda alerjileri, çölyak hastalığı ve safra reflü hastalığı da gastrit nedenleri arasında sayılabilir.

Gastrit nasıl teşhis edilir?


Hastaneye gittiğinizde doktorunuz belirtilerinizi soracak ve emin olmak için bazı testler yaptırmanızı isteyecektir. Bu testler kan testi, dışkı muayenesi, endoskopi ve üst gastrointestinal sistemin (mide-bağırsak sistemi) görüntülenmesinin yanı sıra bir veya daha fazla solunum testini içerebilir. Kan testinde nedenler hakkında sorular sorulabilir. Dışkı muayenesinde H. pylori bakterisinin varlığı ve midede kanama olup olmadığı kontrol edilir. H. pylori bakterisinin mevcut olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir diğer test de nefes testidir. Bu testte hasta bir kapsül yutar. Belli bir süre sonra hastadan bir kaba nefes vermesi istenir. Kapta karbon tespit edilirse, bakterinin mevcut olduğu varsayılabilir. Üst sindirim sisteminin endoskopisi sırasında, kameralı bir tüp ağızdan mideye sokulur ve inceleme için küçük bir parça çıkarılır. Parça çıkarılmadan önce görüntüler bir ekrana yansıtılır. Bu inceleme, mide zarındaki erozyonların ve ülserlerin tanınmasını sağlar. Görüntüleme ve endoskopik incelemeleri gerektirecek bir hastalık yoksa diğer testlerle tedaviye başlanabilir.

Gastrit nasıl tedavi edilir?


Gastriti tedavi etmek için öncelikle hastalığın nedenini anlamak gerekir. Eğer bazı ilaçlardan kaynaklanıyorsa, bu kimyasalların kesilmesiyle belirtiler azalabilir. H. pylori bakterisi mevcutsa, doktorunuz bu bakterileri öldürmek için antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotiklerle tedavi duruma göre 1-2 hafta sürebilir. İlaç tedavisinden sonra, bakterilerin öldürüldüğünden emin olmak için test tekrar yapılabilir. Aynı zamanda, aşırı asit üretiminiz varsa, asit üretimini engelleyen ilaçlar da almanız gerekebilir. Asit azaldığında ağrı hafifler ve zar iyileşir. Asit azaltıcı ilaçlar yerine, midedeki asidi nötralize eden ilaçlar da vardır. Bu ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur ancak hastalığı doğrudan tedavi etmez.

Gastrit tedavi edilmezse ne olur?


Gastrit tedavi edilmezse ciddi yan etkilere ve hastalıklara yol açabilir. Mide zarının inceldiği durumlarda mide kanserine yakalanma olasılığı artar. Ayrıca kansızlık, B12 ve D vitamini eksikliği, mide kanaması, çinko ve kalsiyum eksikliği, mide delinmesi, mide ülseri ve malt lenfoma gibi birçok yan etki ortaya çıkabilir. Bu tür yan etkilerden kaçınmak ve sağlıklı kalmak için tedavinin aksatılmadan yürütülmesi gerekir.

Gastrit nasıl önlenir?

Gastrit tamamen önlenebilen bir hastalık değildir, ancak yaşamınızda küçük değişiklikler yaparak gelişme olasılığı azaltılabilir. Aşağıdaki önlemler gastrit gelişme olasılığını azaltabilir:

  • Hijyen: Ellerinizi sık sık yıkayarak H. pylori bakterisi ile enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
  • Rahatlatıcı tedaviler: Günlük veya uzun süreli stres vücut için bir travmadır. Bu travma sonucunda sindirim sistemine akan kan miktarı azalır, bu nedenle stresi azaltmayı deneyebilirsiniz. Meditasyon ve egzersizin stresi azaltıcı etkisi vardır.
  • Zararlı maddeler: Zararlı maddelerden kaçınarak veya alımını azaltarak gastriti önleyebilirsiniz.
  • Diyet: Yemek yerken öğünleri azaltmak, yavaş ve belirli bir düzende yemek midenin daha iyi sindirmesine yardımcı olabilir. Baharatlı, asitli ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak da iyi bir seçenek olabilir.

Gastrit veya başka bir sindirim sistemi rahatsızlığınız olduğunu veya olabileceğini düşünüyorsanız, bir sağlık kuruluşunun gastroenteroloji bölümünden randevu alarak kontrolden geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir