Göz tansiyonu görme kaybına yol açmadan önce önlem alın | İşte Tüm Detaylar


Halk arasında glokom olarak bilinen glokom, gerekli tedavilerin yapılmaması ya da çok geç yapılması durumunda kalıcı görme kaybına yol açabilen önemli bir göz hastalığıdır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Avni Yılmaz, glokomun erken evrelerde çok az belirti verdiğini söyledi: “Glokomun çoğu türü, görme kaybı oluşana kadar ağrıya neden olmaz veya herhangi bir belirti göstermez. Kalıcı görme kaybı oluşmadan önce glokomu tespit etmenin tek yolu düzenli göz muayenesidir”

Dr. Yusuf Avni Yılmaz Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Avni Yılmaz, glokomun göz içindeki sıvı basıncının normalin çok üzerine çıkmasıyla optik sinirlerin zarar görmesi olarak tanımlandığını söyledi: “40 yaşın üzerinde olmak, ailede glokom öyküsü, gözü odaklama problemi, kortizon kullanımı, ince kornea yapısı, dolaşım bozuklukları, diyabet, yüksek tansiyon ve migren gibi faktörler glokoma zemin hazırlıyor.”

Tedavi için çok geç kalınırsa, görme kaybı artık geri döndürülemez

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz glokom yani göz tansiyonu tedavisinin hastanın durumuna ve hastalığın derecesine göre değiştiğini vurguladı: “Duruma göre değişmekle birlikte en sık uygulanan tedavi seçenekleri ilaç, lazer ve cerrahidir. Bazı durumlarda bu seçeneklerden biri seçilmez ve birlikte kullanılır. Tedavinin temel amacı hastalığın ilerlemesini durdurmak ve hastayı görme kaybından korumaktır. Tedavi gecikirse, zaten meydana gelmiş olan görme kaybı artık telafi edilemez.

Damlalar işe yaramazsa ameliyata başvurulur


Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz glokomda en yaygın tedavi yönteminin göz damlaları ile ilaç tedavisi olduğuna dikkat çekti: “Amaç yüksek olan göz içi basıncını düşürerek optik sinirlerin zarar görmesini engellemektir. Göz damlası kullanımı ancak sürekli ve disiplinli bir şekilde kullanıldığında işe yarayan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle hastalar, konunun önemini ve ciddiyetini tam olarak anlamaları için eğitilmeli ve iyice uyarılmalıdır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı ve ilaç tedavisine rağmen ilerleyen durumlarda cerrahi yönteme başvurulabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir