İğdenin Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir? İşte İbrahim Saraçoğlu’nun İğde Kürü

Uzak Doğu ülkelerinde mucize bir besin olarak bilinen iğde, köklerinde azot depolama özelliğine sahiptir. En çorak toprakta bile yetişebilir ve doğa olaylarına çok dayanıklı bir ağaca sahiptir. Ağaçlarda, üzüm bağlarında, bahçelerde ve ağaçlık alanlarda yetişir. Zeytin büyüklüğündeki meyveler genellikle hünnap ile karıştırılır. Eti fazla ise Sultan iğdesi denir. Ancak en çok yetiştirilen ve yetiştirilen kuş deniz topalak. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde görülür. Böbrek hastalarından büyük miktarlarda alınması tavsiye edilir. Bunun dışında ağızdaki kötü tada ve bağırsak fonksiyonuna da iyi gelir. Çok güçlü bir vitamin ve mineral deposudur. Çay ve reçelin yanı sıra çiğ olarak da tüketilebilir.

Sonbahar meyvelerinin aroması ve kıvamı farklı olduğu için ilk başta kimse sevmez ama zamanla tadı alışkanlık haline gelir. İğdenin dünya çapındaki adı Elaeagnus‘tur. Nerede büyüdüğüne bağlı olarak farklı çeşitli türleri vardır. Japon iğdesi olarak bilinen iğde çeşidi, güçlü sağlık yararları nedeniyle ülkede mucize bir gıda olarak kabul edilir. İğde, kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Dalları dikenli yapıda olan iğde ağacı 7 metre uzunluğa kadar büyüyebilir.

Peki iğdenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

  • İğde, kış aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca Magnezyum açısından oldukça zengin bir besindir.
  • Uzakdoğu ülkelerinde cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Sinirleri de yatıştırdığı için iğde çayı tavsiye edilir; özellikle ara öğünlerden önce içilir.
  • Mide kaslarını güçlendirerek daha iyi çalışmasını sağlar. Mide duvarındaki mukusun asit saldırısına uğramasını engeller ve öğütülmesine yardımcı olur. İğdenin, aşırı tüketimi gaz oluşumuna neden olabilir.
  • İğde, çiğ tüketildiğinde tükürük bezlerinde oluşan enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu sayede ağızdaki bakteri miktarını azaltır; dişlerin ve diş etlerinin güçlenmesini sağlar.
  • İğde kurusu ve yaprakları beraber kaynatıldığında elde edilen çay, kuru öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
  • İğde çayı, sindirim sırasında hücreleri serbest radikallerden temizleyerek metabolizmayı hızlandırır. Bağırsaklardaki flora sayısını dengede tutarak ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına fayda sağlar. Bunun dışında sindirim sisteminin hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • İğde, yüksek miktarda omega-7 yağı içerir. Bu yağ vücuttaki kolajen seviyesinin artmasını sağlar. İğdenin kolajen miktarını artırmasından dolayı ciltteki ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesi sağlanır.

İğde nasıl tüketilmeli?

İğde, hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca iğde reçeli de yapılabilir. Uzak Doğu’da çay, aromaları sayesinde komposto haline getirilen iğde tohumlarından yapılır. Bazı bölgelerde iğdenin içindeki omega-7 yağı çıkarılır ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

İbrahim Saraçoğlu’nun iğde kürü ve faydaları

Tüm sindirim sistemini temizleyen iğdenin faydalı özelliği, safra kesesindeki taşları azaltmak için çok etkili bir doğal çözüm olmasıdır. İğde kabuklarını açarak kaynar suyun içerisine çekirdekleriyle birlikte ekleyin. 5 dakika boyunca kaynatın. Sabahları aç karnına bir bardak iğde çayını süzün ve için. Öte yandan kırkkilit otu yemekten 2 saat sonra 1 tatlı kaşığı miktarı alınıp bir bardak kaynar suya konulmalı, 5 dakika kaynatılmalı, süzülmeli ve içilmelidir. Bu kürün bir ay boyunca düzenli olarak yapılması önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir