İMECE Uydusu Uzaya Fırlatılacak – Peki Nedir Bu İMECE?

İlk Milli Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Uydusu İMECE uydusu uzaya Fırlatıldı. Bugün, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı.

İMECE, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan bir uydudur. İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE’nin Özellikleri Nelerdir?

İMECE, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusudur. İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE’nin Elektro-Optik Kamerası Nedir?

İMECE, milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi.

İMECE’nin Görevi Nedir?

İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE Ne Zaman Fırlatıldı?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, bugün ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı.

İMECE’ye Hangi Kurumlar Katkı Sağladı?

İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

Sıkça Sorulan Sorular

Soru: İMECE’nin tasarım görev ömrü ne kadar sürüyor?
Cevap: İMECE’nin tasarım görev ömrü 5 yıldır.

Soru: İMECE hangi kurumlar tarafından tasarlandı ve geliştirildi?
Cevap: İMECE, TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan, müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir uydudur.

Soru: İMECE ne işe yarar?
Cevap: İMECE, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Soru: İMECE’nin elektro-optik kamerası nedir?
Cevap: Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi.

Soru: İMECE’nin fırlatılacağı yer neresidir?
Cevap: İMECE, ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılmıştır.

Soru: İMECE’nin hangi kurumlar tarafından geliştirilen diğer uydularla birlikte fırlatılması planlanıyor?
Cevap: İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

Yorum yapın