İşsizlik sigortası nedir, şartları nelerdir gibi sorular son zamanlarda özellikle işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalan vatandaşlar tarafından merak edilmekte. Bu yazımızda sizlere işsizlik sigortası hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalışacağız.
İşsizlik Sigortası Nedir?
İşsizlik sigortası, bir işyerinde çalışırken kendi isteği veya kusuru olmaksızın işini kaybedenlerin uğradıkları gelir kayıplarını kısmen karşılamayı amaçlayan, devlet tarafından kurulan bir zorunlu sigorta türüdür. Türkiye’de Mart 2002’den bu yana uygulanan işsizlik sigortasının yasal dayanağı 4447 Sayılı Kanun’dur.
İşsizlik Sigortasından Kimler Yararlanabilir (Şartları)?
İşsizlik sigortasına göre işsiz, iradesi veya kusuru olmaksızın (iş sözleşmesinin askerlik nedeniyle sona ermesi hariç) kendi isteği dışında işsiz kalan ve kanunla belirlenen çalışma gruplarından birinde çalışan kişidir.
İşsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli şartlar şunlardır:
- Kişi, iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş ve ayrıca işten ayrılmadan önceki son 120 gün için kesintisiz prim ödemiş olmalıdır.
- Kendi irade ve iradesi dışında, kasıt ve kusuru olmaksızın işsiz kalmış olmalıdır.
- Hizmet sözleşmesinin bitiminden itibaren 30 gün içinde terhis belgesi ile Türkiye İş Kurumu’na şahsen başvurmalıdır. İş sözleşmesinin feshinden itibaren 15 gün içinde işverenden bir fesih belgesi alınmalıdır.
- Çalışmaya istekli olmalıdır.
- Başka bir kurumdan gelir almamalıdır.
Bu şartları sağlayanlara işsizlik maaşı ödenir. İşsizlik ödeneğinin süresi, prim ödeme gün sayısı ile orantılıdır. Son 3 yılda 600 gün prim ödemiş olanlar için 180 gün, 900 gün prim ödeyenler için 240 gün ve 1080 gün prim ödeyenler için 300 gün işsizlik ödeneği verilir. Sigortalı işsizlere işsizlik ödeneğine ek olarak, genel sağlık sigortası ve analık sigortası primleri de ödenir. İşsizlik parası tutarı, sigortalının son 4 aylık ortalama maaşının %50’sidir. Ancak bu miktar asgari ücretin net tutarını aşamaz.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı almak isteyenler İŞKUR’a başvurmalıdır. Bu başvuru internet üzerinden online olarak da yapılabilir. Bu nedenle işsiz kişi İŞKUR’a hiç gitmeden işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir. E-Devlet, www.iskur.gov.tr adresinden İŞKUR sistemine girebilmekte ve işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilmektedir.
Online olarak yapılan başvurunun ardından gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik ödeneğini hak ediyorsa kendisine işsizlik ödeneği ödenmeye başlanır.
İşsizlik Parası Hangi Durumlarda Kesilir?
İşsizlik ödeneği almaya başlayan kişinin yeniden işe başlaması, emekli olması, İŞKUR’un mesleki gelişim, eğitim ve öğretim kurslarına haklı bir sebep olmaksızın katılmaması, İŞKUR’un çağrılarına cevap vermemesi, son işine ve İŞKUR’un teklif ettiği paranın uygun olması halinde, yerleşim yerine yakın olan yerdeki bir işi kabul etmezse işsizlik parası kesilir. İşsizlik parası alan kişinin İŞKUR’un çağrılarına uyması ve İŞKUR’un sunduğu hizmetleri takip etmesi gerekir. Aynı şekilde işe başlayan kişinin de İŞKUR’a bildirimde bulunması ve işsizlik ödeneği alması gerekmektedir.
İşsizlik Sigortası Hakkında Sık Sorulan Sorular
İşsizlik sigortası hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını sizler için derledik. Şimdi okumaya devam edelim.
İşsizlik sigortası aylık ne kadar?
2021 yılında en düşük işsizlik maaşı 1.420.14 lira, orta kademede 1.688.91 lira ve en yüksek 2.840.28 lira oldu. 2022 yılında en düşük işsizlik maaşı; 2137 lira olarak ödenirken, orta kademe işsizlik maaşı 2541 lira, en yüksek işsizlik maaşı 4272 lira oldu.
İşsizlik sigortası nasıl oluyor?
Hizmet sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekir. Başvuru, İŞKUR Birimi’ne şahsen veya www.iskur.gov.tr adresinden elektronik olarak gelinerek yapılabilir.
Yaşı bekleyen işsizlik maaşı alabilir mi?
Emeklilik gün sayısını tamamladıktan sonra emeklilik yaşı şartını yerine getirmeyi bekleyenler, işten kendi isteğiyle ayrılsalar dahi işsizlik ödeneğinden yararlanamazlar.
Bu yazımızda sizlere işsizlik sigortasıyla ilgili bilgiler verdik. Yazımızda özellikle işsizlik maaşı koşullarının neler olduğuna değindik. Türkiye’de işsizlik sigortası, birçok insan için büyük öneme sahiptir. Google arama motorunda kredi kartı işsizlik sigortası – ekşi, özel işsizlik sigortası – ekşi, İŞKUR İŞSİZLİK maaşı, işsizlik sigortası yardımları, işsizlik maaşı e-devlet, işsizlik ödeneği hesaplama gibi terimleri aratarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.