Karadut Özünün Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Karadut özü, yaz aylarında yetişen sağlıklı bir meyve olan karaduttan elde edilen bir üründür ve birçok hastalık için ek olarak kullanılır. Aynı zamanda yazın serinlemek ve zinde kalmak için tüketilebilecek en iyi alternatif besinlerden biri olan karadut özü, insan sağlığına müthiş faydalarıyla dikkat çekiyor. Peki karadut özünün faydaları nelerdir, ne işe yarar? İşte karadut özünün faydaları ve kullanım alanları…

Moraceae familyasına ait bir bitki olan karadut, hem sade yenen hem de tatlı yapımında kullanılan bir meyvedir. Anavatanı İber Yarımadası ve Güneybatı Asya’dır. Karadut, Türkiye’de Akdeniz bölgesinden Doğu Anadolu bölgesine kadar yetiştirilmektedir.

Yazın yetişen karadut sandığınızdan çok daha faydalı bir meyvedir. Karadutun içerdiği C, K ve E vitaminleri sayesinde vücutta etkili bir antioksidan görevi görür. Bağırsak sorunları olanlara da tavsiye edilen karadut özü, hazımsızlıktan uyku sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

Karadut Özünün Faydaları Nelerdir?

Karadut özünün faydaları;

  • Yüksek düzeyde C vitamini içeren karadut özü bağışıklığı artırır.
  • İçeriğindeki A vitamini ve beta-karotenler göz sağlığını korur. Gözlerin bozulmasını engeller.
  • Hücre yenilenmesini sağlar. Cildin daha genç ve parlak görünmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Özellikle mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Saç sağlığını iyileştirir. Saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar.
  • İçeriğindeki antioksidanlar vücutta enfeksiyon riskini azaltır.
  • Güçlü bir demir kaynağıdır. Bu sayede kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Diş eti kanamalarında ve ağız yaralarında etkilidir.
  • Kabızlığı giderir.
  • Gastrit ve mide ekşimesi sorunlarına karşı etkilidir.
  • Vücuttan serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur.
  • Çok miktarda lif içerir.
  • Öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerini en aza indirir.
  • Zihinsel gelişimi destekler, hafızayı güçlendirir.

Kısaca karadut özünün faydaları; Tiamin, sodyum, niasin ve potasyum içeren karadut ayrıca değerli mineraller içerir. Karadut, bakır, demir, magnezyum, manganez, selenyum, çinko ve beta karoten açısından zengin bir besindir. Bu bağlamda karadut özü, vücudu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur. Kemikleri güçlendirir. Kabızlık sorunlarına, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Karadut özü içerdiği vitaminler sayesinde boğaz enfeksiyonlarına karşı korur.

Karadut özü, en ünlü özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Uyku sorunlarına iyi gelir. Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Karadut özünün doğal vitaminler içermesi yorgunluğu giderir ve canlılık verir. Karadut özü maske olarak kullanıldığında saçı güçlendirir. Ağız sağlığı için etkilidir.

Karadut Özü Nasıl Kullanılır?

Karadut özü, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Karadut özünü birkaç farklı şekilde kullanabilirsiniz;

  • 1 bardak karaduta 5-10 bardak su ekleyerek damak tadınıza göre karadut şurubu hazırlayabilir ve yazın kendinizi yenilemek için kullanabilirsiniz.
  • Karadut özünü yoğurtla karıştırarak da kahvaltıda tüketebilir, diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
  • İyi bir alternatif olarak karadut özünü dondurma yapmak için kullanabilir veya dondurmanın üzerine sos olarak kullanabilirsiniz.
  • Salatalarda nar ekşisi yerine karadut özütü kullanılabilir.
  • Yine iyi bir alternatif olarak kek ve hamur işleri gibi unlu mamüllerde karadut özü kullanılabilir.

Karadut Özü Nasıl Yapılır?

Karadut şurubu yapmak için önce büyük bir tencereye koyun. Ardından 2-3 su bardağı suyu ekleyip süzün. 1 kg karaduta 3 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı toz şeker ve 1/4 limon suyu ekleyin. Bu karışımı iyice kaynatın. Kıvam almaya başlayınca ateşten alın. Tencerenin altına başka bir kap alın ve üzerine bir süzgeç veya tülbent koyun. Karadut şurubunu süzün. Süzülmüş suyu cam kavanozlara doldurun ve buzdolabında saklayın.

Karadut Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Herhangi bir hastalığı veya kilo sorunu olmayan kişiler günde 1 bardak karadut tüketebilir. Ancak 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından faydalanmanızı sağlar. Ancak karadut ve kuru dut glisemik indeksi yüksek besinlerdir. Yani kan şekerini yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle şeker hastaları ve kilo problemi olan kişilerin ölçülü tüketmeleri gerekmektedir.

Karadut Özü Kimler Kullanamaz?

Alerjisi olan kişiler karadut özü kullanmadan önce bir uzmana danışmalıdır. Karadut özü kan şekerini düşürebildiğinden, şeker hastalarının ilaçları ile birlikte karadut özünü kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Karadut özü, kan dolaşımını hızlandırdığı için ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolünü etkileyebilir. Planlanan ameliyattan en az 2 hafta önce karadut kullanmayı bırakın. Karadutun karaciğer tarafından parçalanan bazı ilaçlarla birlikte alınması bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Karadut almadan önce, karaciğeri değiştirilmiş ilaçlar alıyorsanız, karadut özü kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

UYARI: Ciddi kronik hastalığı olanlar, şeker hastaları, alerjisi olanlar, hamileler ve emziren anneler karadut özü tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmalı, doktor onaylı olmayan hiçbir gıda tüketilmemelidir.

Karadut Özünün Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Şimdi de karadut özünün faydaları hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarına bakalım.

Kara dut özü neye iyi gelir?

Karadut özü, vücudu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur. Kemikleri güçlendirir. Kabızlık sorunlarına, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Karadut özü günde kaç kaşık tüketilmeli?

Vitamin ve mineral yönünden zengin, cilt ve saç bakımında kullanılabilen, bol miktarda lif içeren ve demir kaynağı olarak kabul edilen karadut özünün miktarı da önemli bir konudur. Karadut özü, kronik hastalığı olmayanlar için günde 1 bardak suya kadar tüketilebilir.

Karadut özü ne zaman içilmeli?

Genellikle sabahları aç karnına tüketilmesi tavsiye edilen karadut özlerinin karışımı gün içinde daha enerjik ve zinde olmanızı sağlar.

Karadut özü aç mı tok mu?

Vücuttaki çeşitli bakterilerle savaşan karadut suyu, sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerinin yok edilmesini sağlar. Bağırsakların hızlı ve düzenli çalışmasına yardımcı olan karadut suyu, kabızlık sorunu yaşayan kişilerde de olumlu sonuçlar vermektedir.

Karadut özü kilo aldırır mı?

Ayrıca kalorisi çok düşük olan karadut bir sağlık deposudur. B6, B1, B3, K, E vitaminleri, folat, fosfor, bakır, çinko, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir. 1 bardak karadut suyu 110 kalori içerir. Karadut suyu günlük kalori ihtiyacınızı geçene kadar kilo aldırmaz.

Bu yazımızda sizlere karadut özünün faydaları hakkında çeşitli bilgiler verdik. Karadut özü faydaları Saraçoğlu, tarafından da anlatılmakta ve olumlu sonuçlar verdiği belirtilmektedir. Karadut özü nasıl kullanılır, karadut özü öksürüğe iyi gelirmi, karadut özü faydaları ve zararları, karadut özü kilo aldırırmı, karadut özü zararları, karadut özü ne kadar içilmeli gibi soruların yanıtlarını yazımızda sizlere vermeye çalıştık. Karadut özü kullananlar, olumlu sonuçlar aldıklarını ifade ediyorlar; ancak her şeyde olduğu gibi bu şifalı gıdayı tüketirken de ölçülü olmakta fayda var.

Yorum yapın