Kilo verirken yaygın olarak yapılan hatalar, insanların geneli tarafından doğru olarak düşünülüyor. Sadece daha az yemeye gayret etmek ve biraz egzersiz yapmak yeterli gibi düşünülüyor. Kilo vermek sanıldığı kadar kolay değil. Eğer etkili bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, birçok insanın kilo verirken düştüğü bu 7 tipik hatadan kaçınmalısınız! Şimdi birlikte inceleyelim. İşte kilo verirken kaçınmanız gereken 7 hata…
Kilo Verirken Karşılaşılan En Büyük 7 Hata
1. Gerektiğinden Çok Az Yemek Zararlı
Kilo verirken tabii ki, bir kalori açığı kilo vermek için az yemek zayıflamanın anahtarıdır. Sadece normal zamanda tükettiğinden daha az kalori tüketen insanlar sürdürülebilir bir şekilde kilo verebilir.
Her ne kadar kilo vermek için yemek yemeyi azaltmak gerekse de, aniden çok az yememek büyük önem taşımaktadır! Vücudumuz bu ani değişen durumu, yaklaşan açlık dönemi için bir sinyal olarak hisseder ve sonrasında metabolizmayı ekonomi moduna geçirir.
Kilo vermek için gerektiğinden çok az yemek yenilmesinin vücudumuza zararı vardır. Bu durumun uzun vadeli istenmeyen etkisi de kaslarımızın bozulmasıdır. Bunun sebebi ise kaslarımızın, vücudumuzdaki kalorinin büyük bir kısmını yakmasıdır. Yeterli miktarda kaloriyi alamadığımızda, kaslarımız bozulmaya başlar.
2. Kasları İhmal Etmeyin
Kilo vermeye çalışırken kasları ihmal etmek de yapılan bir diğer hatadır. Sadece kasları korumak yeterli olmaz, aynı zamanda güçlendirmeniz gerekli! Özellikle kadınların büyük çoğunluğu kaslarının yapısını genellikle ihmal ederler, çok fazla önemsemezler. Kadınlar erkeklerden farklı olarak, güzel görünme idealinin peşinde koşarken bir gerçeği unutuyorlar. Kaslarımızın kütlesi de ölçeklere yansıyor.
Buna ilave olarak, genellikle birkaç mekik çektiğimizde olduğundan daha fazla kalori yakacağımızı düşünürüz. Evet bu doğru olabilir, ancak uzun vadede kaslar çok daha etkilidir. Sonuçta kaslarımız geliştiğinde, kalıcı olarak kalori yakarlar. Hatta ve hatta dinlenirken bile kaslarımız kalori yakar! Hayatınızın sonuna kadar fit kalmak ve sürdürülebilir bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, vücudunuzun dayanıklılığını artıracak ve size güç katacak sporları birleştirin.
3.Tartıdaki Rakamlar Sizi Yanıltmasın
Kilo verirken sadece tartıdaki saf sayılarla zayıflama konusundaki başarılarını ölçenler genellikle hayal kırıklığına uğrar. Bu çok da anlamlı bir ölçü birimi değildir. Bunun sebebi ise vücudumuzun büyük bölümünün de kaslardan oluşmasıdır. Bildiğiniz üzere kaslarımız vücut yağından daha ağırdır.
Bu sebeple, kilo verirken diyetinizin bir parçası olarak kaslarınızı geliştirmeye çalıştığınız bir antrenmana başlarsanız, tartıdaki rakamlar siz yağ kaybediyor olsanız bile kesinlikle eskisi gibi kalabilir. Yani kilonuz sabit olsa da vücudunuz daha fit bir görünüme kavuşur. Yağlar, kasa dönüşmüş olur. Gözünüzün ölçüsüne güvenip, bedeninizdeki değişime odaklanmalısınız.
4. Sabırsız Olmayın
Kilo verme niyetiyle diyete başladığımızda, genellikle halimizden çok memnun olmayız. Bu olumsuz hava bizi hedefimizden uzaklaştırabilir, çabuk pes edebiliriz. Bu anlamda kişi diyete başlarken motivasyonu genellikle çok yüksektir; bu durum da insanı gerçekçi olmayan hedefler belirlemeye iter. Aradan 1 ay geçtikten sonra beklediği ilerleme olmayınca da tamamen diyeti bırakma düşüncesine girer. Bu yüzden adım adım ve kısa vadeli kilo verme hedefleri belirlemelisiniz.
Diyetin en başında kendinize yüksek hedefler koymayın. Adım adım ulaşacağınız küçük hedefler belirleyin. Bu şekilde, motivasyonunuzu artıracak ve ruhunuzu ferahlatacak olan başarıları devamlı olarak yakaladığınızı göreceksiniz. Küçük adımlar ilkesine göre diyet yapmaya uzun soluklu olarak devam ederseniz, başarının hazzını yaşayacağınıza inanıyoruz.
5. Çok az protein ve lif tüketimi zayıflatır yanılgısı
Sadece yeşillikler ile kilo vermek mümkün olabilir mi? Bu gerçekten çok yanlış ve saçma bir inanç! Vücudumuzun düzgün çalışması ve sağlıklı kalması için diyet yaptığımız esnada da kaliteli besinlere ihtiyacı vardır. Ayrıca diyeti kalıcı olarak devam ettirilebilmesi için de beslenmeye büyük önem verilmelidir..
Proteinler, insan vücudundaki kasların oluşumunu sağlamak için gereklidir. Lifli besinler ise sağlıklıdır; sindirimi sistemini düzenler ve size uzun süre tokluk hissi verir. Ayrıca lifli besinler, kan şekeri seviyesini yavaşça artırarak yeme isteğini önler. Protein ve lif tüketimi, bedeni uzun süreli olarak aç bırakmamak ve sürekli diyeti bozma eğiliminden kendini korumak için önemlidir.
6. İçecekler kilo aldırmaz yanılgısı
Kola gibi gazlı içeceklerin sağlıklı olmadığını herkes bilir. Bundan dolayı bu tür alkolsüz içeceklerin sağlıklı beslenmede ve özellikle diyet sırasında yeri yoktur.
İçecekler kilo aldırmaz diye düşünerek, diyet esnasında her fırsatta bir şeyler içmek yanlıştır. Çeşitli içeceklerin içerdiği tatlandırıcılar, vücudumuzu şeker aldığına inandırarak kandırır; bu da kilo verirken bizleri olumsuz etkiler. Alınan şeker ise daha sonra insanda yiyecek isteği oluşturur.
Burada ek bir bilgi vermek istiyorum. Piyasada satılan %100 meyveden yapılan meyve suları, limonatadan daha sağlıklıdır. Fakat bunun yanında bol miktarda doğal şeker içerirler. Bu nedenle arada bir içmelisiniz ve bir bardak suyla karıştırarak tüketmelisiniz.
7. Uyumak Kilo Aldırır Yanılgısı
Düzenli ve dinlendirici uyku insan sağlığının temelini oluşturur. Vücudumuzun en iyi şekilde çalışması ve kendini yenilemesi için yeterli uykuya ihtiyacı vardır.
Kötü uyku düzenine sahip olursak ya da gereğinden az uyursak, vücudumuz da gevşer. Bu durum ise metabolizmamızın minimum seviyede çalışmasına neden olur ve vücudumuzda enerji eksikliği oluşur. Bunun sonucunda ise doğal olarak tatlı veya yağlı yiyecekler için özlem duyarız. İşte uyku düzenimizdeki bozukluklar, kilo vermeye çalışırken bizi ulaşmak istediğimiz şeyin tam tersine götürüyor.
Yapılan araştırmalar kötü uyku düzeninin kilo alımına neden olduğu gösterilmiştir. Ayrıca uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsanız, akşamları biraz egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Ya da kısa süreli yürüyüş yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Vegan Çilekli Bol Proteinli Smoothie