Uzun süreli kontakt lens kullanımının zararlı olup olmadığı sorusu çok sayıda çalışmada ele alınmıştır. Yapılan bir çalışmaya göre 5 yıl ve daha uzun süre kontakt lens kullanan hastalarda kornea kalınlığı ve ön kornea eğriliğinin gözlenebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Günümüzde sert lens kullanımının azalması ve yumuşak lenslerde üretim teknolojisinin artmasına paralel olarak daha yüksek oksijen geçirgen lensler kullanılıyor. Bu lensler kornea yüzeyindeki olumsuz etkileri azaltsa da ortadan kaldıramamaktadır. Bu nedenle lens kullanan hastaların düzenli muayeneleri çok önemlidir.” Op. Dr Yusuf Avni Yılmaz bu konuda önemli bilgiler verdi…
Kontakt lensler 5 yıldan uzun süre kullanıldığında dikkatli olun
American Academy of Ophthalmology’de yayınlanan bir çalışmada, deneklerin çoğu yumuşak kontakt lens kullanıcılarıyken, daha küçük bir kısmı sert, gaz geçirgen hastalardı. Çalışmanın sonucu, kontakt lens kullanıcılarının kornealarının 30 ila 50 mikrometre arasında daha ince olduğu ve kornea eğiminin kontrol grubuna göre daha dik olduğu yönündeydi. Kornea kalınlığındaki değişim ve kornea eğriliğindeki değişim hastaların göz sayısı ile korele değildi. Özellikle, kornea kalınlığındaki azalmanın sert lens kullananlarda yumuşak lens kullananlara göre daha belirgin olduğu bulunmuştur.
Korneadaki değişikliklere birçok faktör neden olabilir
Kornea değişikliklerinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte birçok faktörün neden olabileceği düşünülmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: korneadaki oksijen içeriğinin azalması, oksijen eksikliğine bağlı biyokimyasal değişiklikler, sert lenslerden kaynaklanan mekanik travma, gözyaşı sıvısındaki değişiklikler, korneayı oluşturan hücre sayısındaki azalma. Korneadaki bu değişiklikler esas olarak ön tabaka olan epitel tabakasında gözlenmekle birlikte, korneanın en kalın ve dayanıklılığından sorumlu olan orta tabakasında da gözlenmiştir.
Kontakt lens kullanımı kişiden kişiye ve zaman içinde değişir
Kornea kalınlığındaki değişikliğin yanı sıra kornea incelmesi de kornea dikleşmesinin bir nedeni olarak gösterilmektedir. Kontakt lens kullanıcılarının en sık sorduğu soru şudur: “Lens gözümü etkiler mi, ne kadar süre lens kullanabilirim veya lazer ameliyatı olabilir miyim? Ne yazık ki bu soruların net bir cevabı yoktur. Çünkü tüm bu soruların cevabı kişiden kişiye ve zamandan zamana değişebilmektedir.
Düzenli muayene önemlidir
Düzenli kontroller özellikle uzun süre kontakt lens kullananlar için önemlidir. Doğru lensi seçmek, mevcut lensleri daha uygun lenslerle değiştirmek veya olumsuz etkiler ortaya çıkarsa lensleri bir süreliğine takmayı bırakmak önemlidir. Refraktif cerrahi (lazer cerrahisi) geçirmek isteyen hastalar da, kontakt lens kullanımına bağlı olarak kornealarında meydana gelebilecek olası değişiklikleri kontrol etmek için, cerrahiyi tercih etmeden, muhtemelen kontakt lens kullanımını bir süreliğine bırakarak göz muayenesinden geçmelidir.
Son güncelleme: 21 Şubat 2024
Yayın tarihi: 21 Şubat 2024