Kredi Skoru Nedir?

Kredi skoru nedir?

Kredi skoru, müşterilerin finans kuruluşları ve bankalar ile yaptıkları tüm mali işlemlerin analizleri sonucunda elde edilen bir sayısal değerdir. Diğer adlarıyla kredi puanı veya kredi notu olarak da bilinir. Bu kredi skoru, finans, reel sektör ve bireyler tarafından referans olarak kullanılır. Kredi sağlayıcılar, müşterilerine kredi vermeden önce kişilerin ve kuruluşların mali durumunu değerlendirirken ve kredi riskini hesaplarken bu kredi skorunu dikkate alır.

Kredi skoru nasıl hesaplanır?

Kredi skoru, Findeks tarafından çeşitli bileşenlerin oranlamasıyla oluşturulur. Bu bileşenler dönemsel olarak değişebilir ve yeni faktörler eklenebilir. Ancak aşağıda belirtilen 5 ana başlık hep temel olarak değerlendirilir:

– Kredi Ödeme Alışkanlıkları (%35)
– Mevcut Hesap ve Kredi Borç Durumu (%35)
– Yeni Alınan Kredi (%11)
– Kredi Kullanma Yoğunluğu (%10)
– Diğer Faktörler (%9)

Kredi skoru nasıl etkilenir?

Olumlu Faktörler

Kredi skorunuzun yükselmesi için taksitlerinizi zamanında ödemeniz önemlidir. Erken ödeme yapmanın ise kredi skoruna önemli bir etkisi olmadığı bilinmelidir. Kredi kartı ekstrenizde belirtilen minimum ödeme tutarını gerçekleştirmeniz, tüm kart borcunu ödemenizle aynı etkiyi yaratır. Çünkü sizden belirli bir tarihte belirli bir ödeme miktarı beklenir ve bunu gerçekleştirmeniz olumlu etki yapar.

Olumsuz Faktörler

– Kredi ve/veya Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı: Kredinin taksit ödemeleri veya kredi kartının asgari ödemelerinin yapılmaması.
– Mevcut Borç Durumu: Yüksek miktarda borcu olan bireylerin kredi skoru düşer.
– Kredi Kullanım Yoğunluğu: Kredilerin sık sık kullanılması ve limitin tamamen kullanılması kredi skorunu olumsuz etkiler.
– Kredi Kartı ve/veya KMH Limit Aşımı: Kredi kartı veya kredili mevduat hesabının limitinin aşılması kredi skorunu düşürür.

Kredi skoru, finans kuruluşları ve bankalar tarafından müşterilerin kredi başvurularını değerlendirmek için kullanılır. Bu nedenle, kredi skorunun yüksek olması, kredi başvurularında avantaj sağlarken düşük bir kredi skoru ise kredi başvurularının reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle, bireylerin kredi skorunu olumlu etkileyecek finansal alışkanlıklar edinmeleri ve düzenli ödemeler yapmaları önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir