Tamamen kapalı bel fıtığı ameliyatı (endoskopik disk cerrahisi) | İşte Tüm Detaylar

Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı nedir?

Tamamen kapalı disk cerrahisi için kullanılan tıbbi terim “endoskopik disk cerrahisi “dir. Endoskopik disk cerrahisi, minimal cilt kesisi ve doku hasarı ile minimal invaziv bir omurga cerrahisi yöntemidir. Bu yöntemde cerrah endoskopik cihazlar kullanarak küçük bir kesiden diske erişim sağlar. Geleneksel açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, tamamen kapalı disk cerrahisi daha az doku hasarı ile daha hızlı bir iyileşme sağlar.

Geçmişte disk ameliyatları açık cerrahi prosedürlerdi. Mikroskopların geliştirilmesi ve omurga cerrahisinde kullanılmasıyla mikrocerrahi yöntemi başarılı sonuçlar getirdi. Günümüzde kapalı omurga ameliyatları endoskop olarak bilinen modern kamera sistemleri kullanılarak yapılmaktadır. Endoskopik sistemler daha önce genel cerrahide (laparoskopik ameliyatlar) kullanılıyordu. Vücudumuzun bir bölgesine küçük bir kesi yapıp, endoskopla kesiden girerek ameliyat yaptığımızda buna kapalı ameliyat deniyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bel fıtığı olan hastalarda kapalı cerrahi yöntem mikrocerrahi yöntemin önüne geçmiştir. Kapalı yöntemde cilt kesisi sonrası bel fıtığına neden olan kıkırdak parçaları temizlenir ve sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır. Sinirin sıkışmasına bağlı olarak hastada kuvvet, his ve refleks kaybı ya da idrar kaçırma gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bel fıtığını tamamen kapatmaya yönelik operasyon sayesinde hastanın tüm semptomları ve ağrıları ortadan kalkar.

Tamamen kapalı bir bel fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?

İşlemin süresi değişmekle birlikte yaklaşık bir saattir. İşlem genel anestezi altında yapıldığından, hasta genellikle bir gün hastanede kalır, ancak uygun vakalarda aynı gün taburcu da edilebilir.

Yüksek riskli hastalar için genel anestezi yerine spinal anestezi seçilebilir ve bu hastalar aynı gün taburcu edilebilir.

Bel fıtığı için tam kapalı ameliyatın diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Kapalı yöntemde operasyon küçük bir kesi ile yapıldığı için operasyon sonrası şiddetli kas ağrısı olmaz ve hastanın hastanede kalış süresi kısalır. Açık yönteme göre daha az kas kesisi olduğu için ameliyat sonrası ağrı ve hareket kısıtlamaları azalır. Kısacası kapalı ameliyat hastanın iyileşme hızını artırır ve günlük hayatına dönmesini kolaylaştırır.

Özellikle açık disk cerrahisinde fıtığa ulaşmak için daha fazla kemik dokusunun çıkarılması ameliyat sonrası bel kaymasını (instabilite) önler.

Kilolu hastalarda bel fıtığı ameliyatı kapalı sistem kullanılarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bu prosedür hangi durumlarda kullanılır?

Prosedür herhangi bir sorun olmaksızın herkes üzerinde uygulanabilir. Bu yöntem bel fıtıklarının yanı sıra kanal daralması veya kireçlenmeden kaynaklanan omurga sorunları ve boyun fıtıkları için de kullanılabilir. Bu yöntemle yapılan ameliyat genellikle bel ağrısı, bacak ağrısı, uyuşma ve kas güçsüzlüğü gibi semptomların tedavisinde etkilidir.

Endoskopik cerrahinin uygun olmadığı hastalar için diğer cerrahi tekniklerle tedaviye devam edilir.

Tamamen kapalı disk cerrahisi, spinal stenoz (omurga kanalının daralması) gibi diğer omurga bozukluklarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Kimler kapalı disk ameliyatı olamaz?


Kanal çapları ileri derecede daralmış hastalarda mikrocerrahi yaklaşım daha faydalı olabileceği gibi, kanal darlığı ve fıtık, bel kayması gibi iki ayrı sorunu olan hastalarda da uygulanabilir.

Ameliyattan sonra fıtık tekrarlayabilir mi?


Önlem alınmazsa tekrarlayabilir. Fıtığa neden olan sebepleri araştırmak ve ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin fazla kiloların verilmesi, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz yapılması, hastanın yatağının ortopedik olması, masa başında çalışırken oturma şekline ve sandalyenin kalitesine dikkat edilmesi önemlidir. Hastalar ayrıca kendilerine bakmalı ve ameliyattan sonra yaşam kalitelerini korumalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir