İshale Ne İyi Gelir?

İshale ne iyi gelir, ishal olunca nasıl beslenmemiz gerekir? Bu gibi soruların cevaplarını bulmak için yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. İshal yani diğer adıyla diyare durumunda beslenme, tedavinizi destekleyecek önemli adımlardan bir tanesidir. Diyare (ishal) durumlarında özellikle su ve elektrolit kaybı çok fazla yaşanır. Dolayısıyla hem halsizlik ve yorgunluklarınızı önlemek için hem de bağırsak hareketliliklerinizi daha da arttırmamak için diyarede en dikkat edilmesi gereken şey lifli beslenmenin azaltılmasıdır.

Lif denildiği zaman hangi besinler bu gruba dahildir?

Birincisi baklagiller; yani nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi besinlerdir. İkincisi tam tahıllı besinlerdir. Aslında sağlıklı beslenme içerisinde mümkün olduğunca tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi, pirinç yerine ağırlıklı olarak bulgur tercih edilmesi tavsiye edilir. Ancak ishal(diyare) akut bir durumdur. Öncelikli olarak ishalin tedavi edilmesi gerekir. Dolayısıyla biz bu lifli besinlerden uzak durmalıyız. Yani yeterli ve dengeli beslenmeden ziyade, tamamen bağırsak hareketliliklerini daha da sakinleştirecek lifi az olan besinler tercih edilmelidir.

Bunların başında aslında halk arasında çok bilinen pirinç lapası ya da pirinç pilavı, yayla çorbası, yoğurt çorbası, bunların içerisinde baharatların kullanılmaması dikkat edilmesi gereken önceliklerdir. Bununla birlikte patates ve muz da potasyum dengesini sağlayacağı için, aynı zamanda da bağırsak hareketliliklerinde sakinleşmeye sağlayacağı için ishal tedavilerinde uygun görülen seçeneklerdendir.

Diyare(ishal) tedavisinde, listenin düzenlenmesi ile beraber listenin içerisinde bulundurabilecek en önemli besin ögeleri aslında probiyotiklerdir. Probiyotikler denilen küçük, minik bakteriler bizim bağırsak floramızda halihazırda bulunan yararlı bakterilerdir. İshal durumunda patojen yani zararlı bakterilerin sayısı artabilir. Dolayısıyla yararlı bakteriler bunlara yenik düşebilir. Bizim bu süreç içerisinde yapmamız gereken en önemli şey ise probiyotiklerden destek almaktır. Dolayısıyla ishal tedavisinde probiyotik içeriği olan, özellikle yoğurt ve kefirin muhakkak tüketilmesi gerekir.

Sadece bunlardan aldığımız probiyotiklerde yeterli gelmeyebileceği için de, aynı zamanda farklı firmaların farklı içerikli olan, yine hastalığa özel olarak seçilmesi gereken, probiyotiklerden de destek almak mümkündür. Bunların tamamını yaptığımızda yeterli olur mu? Hayır olmaz. Her şeyin başında olduğu gibi, yeterli su tüketiyor olmanızda ishal tedavisinde en önem verilmesi gereken beslenme adımlarından bir tanesidir.

Özet olarak:

  • İshal olduğunuzda nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi baklagillerden ve tam tahıllı besinlerden uzak durmalısınız.
  • İshal olduğunuzda pirinç lapası, yayla çorbası, patates ve muz gibi besinleri tüketebilirsiniz.
  • İshal tedavisi süresince beslenmede probiyotik içeriği yüksek olan yoğurt ve kefire yer vermelisiniz.
  • İshal olduğunuzda, yeterli miktarda su tüketmeye de özen göstermelisiniz.

Yorum yapın