Dua Çiçeği Bakımı, Özellikleri, Anlamı ve Türleri

Görünümü ile göz dolduran dua çiçeği, Marantaceae familyasından Maranta cinsine ait bir türdür. Dua çiçeği, insanda meydana getirdiği harika hissi ve rahatlığı ile bilinir. Sizler için dua çiçeği bakımı ve dikimi ile ilgili bilgileri de paylaştık. Dua çiçeği nedir? Dua çiçeği çeşitleri nelerdir? Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Yaşam alanlarınıza ferahlık getiren ve görünüş olarak bir sanat eserini andıran dua çiçeği, en güzel bitkilerden biridir. Dua çiçeği, yarattığı güzel duygularla insanlar üzerinde kalıcı bir etki bırakır. Bilimsel olarak Marantaceae familyası adı verilen Maranta cinsine ait bir çiçektir.

Dua çiçeği nedir?

Dua çiçeği, görünümü ile ferahlatıcı bir bitkidir. Adının dua çiçeği olarak anılmasının nedeni, bitkinin davranışları ve gösterdiği hareketlerden kaynaklanmaktadır. Dua çiçeği, gecenin başlamasıyla birlikte çiçeğin şeklini fiziksel olarak değiştirir. Bu değişiklik, dua eden kişinin ellerine benzer bir görünüm alır. Bu fiziksel değişimden dolayı maranta bitkisine dua çiçeği denir.

Dua çiçeği bakımı ve özellikleri

Kötü hava koşullarından olumsuz etkilenebilen dua çiçeği kuruyabilir ve hastalanabilir. Dua çiçeği için optimum sıcaklık ortalama 22 ile 23 derece arasındadır. Soğuktan kötü etkilenen bir dua çiçeğinin canlanması, havaların ısınması veya uygun bir sıcak ortamın sağlanması ile mümkündür. Dua çiçeği, iklim koşulları nedeniyle ülkemizde genellikle ev çiçeği olarak tercih edilmektedir. Tabii ki, bu sıcağı seven çiçek, doğrudan güneş ışığını sevmez. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında cansız ve solgun görünebilir.

Bir dua çiçeği satın almak ve onunla ilgilenmek istiyorsanız bakımının çok kolay olduğunu söyleyebiliriz. Dikkate alınması gereken en önemli nokta, nem ve sıcaklık arasındaki ilişkidir. Nemsiz bırakılan bir dua çiçeği kararabilir ve kuruyabilir, böylece hava sıcaklığına bağlı olarak bolca sulayabilirsiniz. Öte yandan, kışın çok fazla suya maruz kalırlarsa kuruyabilir ve çürüyebilirler. Dua çiçeğini suladığınızda doğrudan çeşmeden aldığınız suyu kullanmak yerine bu suyu oda sıcaklığına getirip sulamak daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda saksıyı sularken dipte fazla su varsa bu suyu dökmeniz gerekir, yoksa çiçeğiniz çürüyebilir. Dua çiçeği doğru ortamı alırsa yılda bir veya iki kez mini pembe çiçek açabilir.

Dua Çiçeği Bakımı kısaca; 

  • Toprağın yüzeyi tamamen kurumadan haftada bir kez sulamaya özen gösterin. Dua çiçekleri nemli toprağı sever. Bu nedenle zeminin tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Ortamın nem seviyesinin arttırılması bu bakımdan fayda sağlayacaktır. Bunun dışında dua çiçekleri kullandığınız suyun kalitesine çok duyarlıdır. Musluk suyunda kireç bulunması nedeniyle dua çiçeklerini lekeleyebilir ve sağlıklarına zarar verebilir. Dua çiçeklerini sularken içme suyu kullanmanızı öneririz.
  • Dua çiçekleri direkt güneş ışığı almayan aydınlık ortamları sever. Doğrudan güneş ışığına uzun saatler maruz kalmak yaprak yanmasına neden olur. Tam gölgeli odalarda, gerekli güneş ışığını almadıkları için yapraklar sararır. Düşük ışıklı ortamlara uyum sağlayan bir yapıya sahiptir.
  • Yağmur ormanı bitkileri oldukları için nemli ortamlarda iyi yetişirler. Kendine has renk ve desenlerini koruyabilmesi için nemli ortamlara ihtiyaç duyar. Dua çiçeği türlerini birleştirmek bitkinin kendi nem ortamına katkıda bulunur.
  • İlkbahar ve yaz, dua çiçeklerinin en hızlı büyüdüğü aylardır. Yaz ve ilkbahar aylarında ayda bir bitki yemi kullanmak bitkinizin sağlıklı gelişimine destek olacaktır. Kış ve sonbaharda sebze yemeği vermemelisiniz.
Dua çiçeklerini temiz su ile sulamak çiçeğinizin sağlıklı gelişimine destek olacaktır. Calathea türü tropikal doğası gereği kapı, pencere, klima gibi hava akımı olan yerlerde bulunmayı sevmez, nemli ve sıcak ortamları severler. Yaprakları düzenli aralıklarla nemli bir bezle silmek bitkinizin sağlığına olumlu etki yapacaktır. Solmuş yaprakların temiz bir makasla alınması bitkinin iyi gelişmesi için önemlidir.

Dua çiçeği türleri, çeşitleri

20’ye yakın dua çiçeği türü var. Bizler bu yazıda sizler için dua çiçeği türleri arasında en popüler olanlarını derledik.

Calathea Makoyana: Yaklaşık 45 santimetreye ulaşabilir. Yerde soluk bir desen ve üzerinde mürekkep lekesine benzeyen koyu yeşil şekiller var.

Calathea Roseopicta: Büyük yuvarlak yaprakları vardır. Yaprakların alt tarafı kırmızıdır, ancak damarlar pembe-beyaz tonlarındadır. İpeksi yaprak kenarlarına sahip bitki, popüler bir iç mekan türüdür. 50 santimetreye kadar ulaşabilir.

Calathea Lancifolia: İnce, zayıf ve uzun yaprakları ile 45 santimetreye ulaşabilir. Yaprakların üst kısmı desenli koyu yeşil, alt kısmı mor.

Calathea Ornata: Uzun, ince yapraklı bir dua çiçeği türüdür. Çizgili ince çizgili desenlere sahiptir. Genelde açık yeşil renk hakimdir.

Calathea Veitchiana: Tropikal iklimlerde büyüyebilir. Bu tür dua çiçeği, yakın zamanda Richard Pearce adlı bir bitki toplayıcı tarafından keşfedildi. Yaprakları, bir kelebeğin kanatlarını andıran açık yeşil ve koyu yeşil renk desenlerine sahiptir.

Dua Çiçeği Bakımı, Özellikleri, Anlamı ve Türleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Dua çiçeği hangi ortamı sever; az gölge yerleri sever. Çok fazla ışığa maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bize yaprakların rengini gösterir. Yazın sulanmayı sever.
  • Dua çiçeğinin yaprak uçları neden kurur; yaprakların genel ortama uyum sağlayamaması nedeniyle dua çiçekleri kuruyabilir. Bitki fazla sulanırsa yaprakları kurur. Özellikle kış aylarında bitkinin bulunduğu ortam aşırı derecede sıcak veya soğuk olur ve kurur.
  • Dua çiçeği nasıl canlandırılır; dua çiçeğini suladığınızda doğrudan çeşmeden aldığınız suyu kullanmak yerine bu suyu oda sıcaklığına getirip sulamak daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda saksıyı sularken dipte fazla su varsa bu suyu dökmeniz gerekir yoksa çiçeğiniz çürüyebilir.
  • Dua çiçeği saksısı nasıl olmalı; Dua çiçeğinin köklerinin rahat edebileceği büyük bir saksı olmalıdır. Çiçeğin yüksekliğinden biraz daha büyük bir saksı seçilmelidir. Saksının dibinde delikler olması çiçeğin sağlığını artırabilir.
  • Dua çiçeği bulunduğu eve zenginlik getirir mi; dua çiçeği bulunan evlerin bir gün zenginleşeceğine dair bir inanış var. Bu inanç tamamen yanlıştır. Dua çiçeği bulunduğu evin su dengesini kontrol eder ve mekana hoş bir görünüm kazandırır.
  • Dua çiçeği nerede yetişir; tropikal yağmur ormanlarında yetişir. Yaprakları iri ve üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı koyu kırmızıdır.
  • Dua çiçeği kaç günde bir sulanır; toprağın yüzeyi tamamen kurumadan haftada bir kez sulamaya özen gösterin.
  • Dua çiçeği nasıl toprak sever; dua çiçeği sıcak, havadar toprağı sever. Humus, vitamin ve mineral yönünden zengin bir toprak tercih edilmelidir. Bitkinin köklerinin iri, gösterişli yaprakları nedeniyle çok büyük saksıları tercih etmesi adil değil.
  • Dua çiçeği saksı değişimi ne zaman yapılır; evinizde yetiştirdiğiniz dua çiçeğiniz en az 8 ay aynı saksıda kalmalıdır. 8 ay sonra, toprak kuruduğunda, saksının kenarlarından ayırmak için hafifçe vurun. Saksı ve toprak birbirinden ayrılacaktır.

Bu yazımızda sizlere dua çiçeği bakımı, özellikleri, anlamı ve türleri hakkında bilgiler verdik. Dua çiçeği türleri yaklaşık 20’ye yakın ve bu yazımızda bazı türlerine değindik. Dua çiçeği faydaları ise toplumda dilden dile dolaşan bir fısıltı haline geldi; özellikle bulunduğu eve bereket getireceğine dair bir inanış var. Dua çiçeği canlandırma, sanılanın aksine kolay bir işlem. Dua çiçeği yaprakları kuruyor, dua çiçeği neden titrer, dua çiçeği sulama nasıl yapılır ve dua çiçeği çoğaltma gibi soruların yanıtlarını da yazımızda bulabilirsiniz.

Yorum yapın