Toplumda birçok farklı anlamı olan göz seğirmesi, çoğu zaman bir hastalık olarak kabul edilmez. Göz seğirmesi genellikle stres, uykusuzluk ve fiziksel yorgunluk gibi nedenlerle tetiklense de bazı durumlarda çeşitli göz hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının belirtisi olarak da görülebilir. Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak kasılması ile karakterize olan göz seğirmesi, uzun süre devam ediyor, kişiyi endişelendiriyor ve tekrarlanıyorsa daha dikkatli olunmalıdır. Bu tür şikayetlerde doktora başvurulması ve sağlık muayenelerinin yaptırılması önerilir
Göz seğirmesi nedir?
Göz kapağındaki kaslarAniden, istemsiz ve spazm şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz kapağı spazmları genellikle tek gözde ve üst göz kapağında meydana gelir. Sağ veya sol göz seğirmesi olarak bilinen bu kasılmalar genellikle hafiftir. Etkilenen kişilerde rahatsızlığa neden olan göz seğirmesi, hastalar tarafından göz kapağının çekilmesi olarak tanımlanır. Göz kapağının seğirmesi birkaç saniyede bir tekrarlanır.
Günde birkaç kez tekrarlayabilen bu durum, bazı durumlarda haftalarca hatta aylarca sürebilir. Göz seğirmesi Nadiren her iki gözde de görülür. Bu iki taraflı seğirmeye blefarospazm denir ve rahatsız edicidir. Bir veya her iki gözdeki seğirmeye yüzün diğer kısımlarındaki istemsiz kasılmalar eşlik edebilir. Bu tür rahatsızlıklar çeşitli sağlık sorunlarının ön belirtisi olarak da görülebilir. Bu nedenle, bu tür belirtiler yaşıyorsanız bir doktora danışmanız ve tıbbi muayeneden geçmeniz çok önemlidir. Sıkça sorulan bir diğer soru ise “Göz seğirmesine ne sebep olur?” şeklindedir.
Göz seğirmesine ne sebep olur?
Göz seğirmesiGöz kapağı ve çevresindeki kasların ve cildin istemsiz ve tekrarlayıcı hareketi olarak tanımlanabilir. Göz seğirmesinin nedeni tam olarak anlaşılamamakla birlikte, faktörlerin bir araya gelmesi sonucu veya nedensel olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Göz seğirmesiGenellikle geçici bir durum olduğundan, etkilenen kişinin günlük yaşam kalitesini etkilemez. Şiddetli göz seğirmesi çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilir veya altta yatan başka bir durumun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle göz seğirmesine neden olan faktörlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Uykusuzluk Uyku düzeni bozuk olan kişilerde veya yeterince uyumamış kişilerde göz ve göz çevresindeki kaslar dinlenemediği için göz seğirmesi meydana gelebilir.
- Stres: Farklı kişilerde farklı bedensel tepkilere neden olabilen stres, bazı kişilerde göz seğirmesine neden olabilir.
- Yorgunluk Fiziksel yorgunluğun yanı sıra göz yorgunluğu da göz seğirmesinin nedenlerinden biridir.
- Göz enfeksiyonları: Mevcut göz enfeksiyonlarına bir tepki olarak, göz kapağı zaman zaman seğirebilir.
- Görsel kusurlar: Gizli hipermetrop, miyop ve astigmat gibi teşhis edilmemiş göz kusurları göz seğirmesine neden olabilir. Bu durumda mevcut kusurun düzeltilmesi rahatsızlığı azaltabilir.
- Göz alerjisi Gözlerin, etkilenen kişinin alerjik olduğu antijenlerle temas etmesi, gözlerde kaşıntı, yanma ve batmanın yanı sıra seğirmeye yol açabilir.
- Kuru göz Örneğin ilerleyen yaş, kontakt lens kullanımı veya uzun süre ekrana bakmaktan kaynaklanan kuru gözler göz seğirmesine yol açabilir.
- Parlak ışığın görünümü: Sürekli parlak ışığa maruz kalmak veya doğrudan bir ışık kaynağına bakmak bazı kişilerde göz seğirmesine neden olabilir.
- Aşırı kafein tüketimi: Çok fazla kafeinin göz seğirmesine neden olduğu düşünülmektedir.
- Düzensiz beslenme: Düzensiz ve dengesiz beslenme vücutta çok sayıda vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Dengeli bir beslenme göz seğirmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
- D vitamini eksikliği: Kalsiyum emilimini destekleyen D vitamini eksikliği göz seğirmesine yol açabilir.
- B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliği göz kaslarının seğirmesine ve çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir.
- Bazı ilaçların yan etkileri: Göz seğirmesi bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ilacın değiştirilmesi ve doktora başvurulması gerekebilir.
Göz seğirmesi, gözler zorlandığında da yaygındır. Özellikle uzun süre televizyon veya bilgisayar karşısında oturmak, uygun olmayan ışıkta kitap okumak hızlı göz yorgunluğuna yol açar. Bu durum bilgisayar görme sendromu olarak da bilinir. Nadiren, göz seğirmesi nörolojik hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Göz seğirmesi semptomları zaman içinde devam ederse ve yoğunluğu veya sıklığı artarsa, bunun basit bir göz seğirmesi mi yoksa altta yatan başka bir sorun mu olduğunu belirlemek için bir tıp merkezini ziyaret etmeniz önerilir.
Göz seğirmesi nasıl tedavi edilebilir?
Göz seğirmesi Genellikle yetersiz beslenme, uykusuzluk ve stres gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Tüm bu faktörler göz seğirmesi de dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Göz seğirmesinin önlenmesi için düzenli uyku şarttır. Günde 7-8 saat uyumak, vücuttaki diğer tüm kaslar gibi göz kaslarının da iyileşmesini sağlar.
Düzenli beslenme de vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde önemli bir rol oynar. Dengeli bir beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlar. Göz seğirmesinin önlenmesi Bir diğer faktör de stres seviyelerinin azaltılmasıdır. Stresi yönetmek veya yüksek stres seviyelerinden kaçınmak göz seğirmesini ve diğer birçok durumu önlemeye yardımcı olur. Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin sınırlandırılması da göz seğirmesini önleyebilir.
Göz seğirmesi Çoğu durumda, birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Bu gibi durumlarda herhangi bir müdahaleye gerek olmamakla birlikte, göz seğirmesi birkaç haftadan uzun sürerse, seğirmenin nedenini araştırmak için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Blefarospazm gibi şiddetli ve uzun süreli iki taraflı seğirmeler tedavi edilebilir.
Tedavi ile hastanın konfor düzeyi artar. Tüm bu bilgiler ışığında göz seğirmesi olan hasta hekim tarafından dikkatle değerlendirilmeli ve mevcut duruma göre takip, tetkik veya tedavi edilmelidir. Gerekirse laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme tetkikleri yapılabilir. Gerekirse birkaç uzmanın ortak değerlendirmesi ile takip ve tedavi sağlanabilir.
Son güncelleme: 21 Şubat 2024
Yayın tarihi: 21 Şubat 2024