Sadece tümörü hedef alır ve çevre dokuya neredeyse hiç zarar vermeden ışınlama yaparak hastanın yaşam kalitesini korur. Radyasyon onkolojisinin akıllı teknolojisi MR Linac, birçok kanser türünün tedavisinde yeni bir dönemi temsil ediyor…
Anadolu Sağlık Merkezi
Radyasyon Onkolojisi Bölümü Direktörü
Dr. Hale Başak Çağlar
“MR-Linac, vücut içinde ve sağlıklı organların etrafında hareket eden tümörlerin anlık görüntülerini sağlayarak gereksiz radyasyona maruz kalmayı önlüyor, böylece radyasyon dozu gerekirse her seansta yeniden ayarlanabiliyor.”
Anadolu Sağlık Merkezi
Medikal fizik uzmanı
Esra Küçükmorkoç
“Geleneksel BT kılavuzluğundaki tedavilerle karşılaştırıldığında, MR-Linac tedavileri, ek radyasyona maruz kalmaya gerek kalmadan tedavi sırasında MR görüntülerinin hemen elde edilmesini sağlar.”
Dünyada ilk kez yüksek performanslı bir manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cihazı ile bir lineer hızlandırıcıyı (radyasyon ışını) tek bir cihazda birleştiren MR-Linac teknolojisi, radyasyon onkologlarının tedavi sırasında tümörün konumunu ve hareketini takip etmesine ve izlemesine olanak sağlıyor. Yazımızda Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Direktörü Dr. Hale Başak Çağlar ve Medikal Fizik Uzmanı Esra Küçükmorkoç’tan kanser tedavisine yeni bir bakış açısı getiren bu yeni nesil teknoloji hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak bilgiler bulacaksınız.
MR Linac hastalara neler sunar
MR Linac, lineer hızlandırıcının ışınlarını tümör hedeflerine yönlendirirken yüksek kaliteli anlık görüntüler sağlayan bir radyoterapi cihazıdır. Tümörlerin ve sağlam organların tam yerini belirlemek için MRI tarayıcısından alınan yüksek çözünürlüklü görüntüleri kullanır. Bu şekilde, radyasyonun olumsuz etkileri en aza indirilirken tedavi edilen tümör hacimleri azaltılabilir. Buna ek olarak, MR Linac vücutta hareket eden tümörlerin ve etraflarındaki sağlıklı organların anlık görüntülerini sağlar, böylece radyasyon dozu gerekirse her seansta yeniden ayarlanabilir. Özellikle küçük tümörleri tedavi ederken olağanüstü bir hassasiyetle ışınlama yapar. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılan tümörlerin tedavisinde ve daha önce ışınlanmış bölgelerin yeniden ışınlanmasında da önemli bir rol oynar.
MR Linac hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
MR Linac vücudun farklı bölgelerindeki tümörleri tedavi etmek için kullanılabilir. Bu kanserlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Pankreas kanseri
- Akciğer kanseri
- Karaciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Rektal karsinomlar
- Böbrek tümörleri
- Baş ve boyun kanserleri
- Meme kanseri
- Beyin tümörleri
Geleneksel radyoterapiden farkı nedir?
Geleneksel radyoterapi, çeşitli tedavi seanslarında kullanılan bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya fiducial işaretleyicileri yerleştirmek için invaziv bir cerrahi prosedür gerektirir. Ancak MR linac tedavileri ile, geleneksel BT kılavuzlu tedavilere kıyasla, ek radyasyona maruz kalmaya gerek kalmadan tedavi sırasında anında MR görüntüleri elde edilebilir. Bu, hasta için radyasyonla ilgili riskleri azaltan bir faktördür. Görüntü kalitesi yüksek olduğu için tümörler daha net görüntülenebilir. Tedavi sırasında alınan anlık görüntüler sayesinde hastanın günlük anatomik değişimleri tespit edilebiliyor ve gerekirse adaptif radyoterapi olarak bilinen tedavi yöntemi uygulanabiliyor. Adaptif tedavi sayesinde, tedavi sırasında meydana gelen anatomik değişiklikler anında değerlendiriliyor ve tedavi kolayca optimize edilebiliyor. Bu şekilde hastanın tümörü daha iyi hedeflenir, sağlıklı dokuya verilen radyasyon dozu en aza indirilir ve sağlıklı organlar gereksiz radyasyon dozlarından korunur. MR Linac ayrıca, sağlıklı organlardaki toksisiteyi (radyasyon hasarı) azalttığı için kanser tedavisi sırasında hastanın yaşam kalitesini de artırır.
Kanser tedavisinde ameliyatların yerini alması
MR Linac ve cerrahi prosedürler farklı tedavi yaklaşımlarıdır ve biri diğerinin yerini alamaz. Bazı durumlarda cerrahi işlemler gerekli olabilirken, MR Linac gibi cihazlar kanser tedavisinde radyoterapi olanaklarını genişletmektedir. Tedavi seçeneği hastanın sağlığına ve kanserin türüne bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. MR Linac tedavilerinin tek başına veya diğer tedavilerle birlikte kullanılması da yine hekimler tarafından verilen hastaya özgü bir karardır.
Tedavi süresi
Tedavi süreleri tedavi edilen bölgeye göre değişmekle birlikte tedaviler 30-40 dakika içinde tamamlanır. Ancak tedavi edilecek bölgenin hazırlanması gerekiyorsa veya tümörün bulunduğu yer hareket geçişlerinin fazla olduğu bir bölgedeyse bu süreler daha uzun olmaktadır.
Tedaviden sonra hastalar günlük yaşamlarına dönebilirler.
Son güncelleme: 06 Mayıs 2024
Yayınlanma Tarihi: 06 Mayıs 2024