Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Panik atak aniden ortaya çıkan kişiyi dehşete düşüren bir tür korku nöbetidir. İnsanların kriz olarak tanımladıkları bu duruma panik atak denir. Panik atak ortalama 10 ila 30 dakika arasında süren ve yine yaklaşık 15.dakikada maksimum seviyesine ulaşan bir tür nöbettir.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri; çarpıntı, titreme, terleme, uyuşma, nefes darlığı, boğulma hissi, midede kramp kasılma ve buna eşlik eden öleceğim, felç geçiriyorum, aklımı kaybediyorum, kontrolümü kaybediyorum korkularıdır. Tabii ki belirtiler, semptomlar öznel yaşantılara göre farklılık gösterebilmektedir. Her yıl sağlıklı bireylerin de %10’u bir kez atak geçirebilmektedir. Ancak bir kez atak geçiriyor olmak panik bozukluk tanısı konulup tedaviye başlanacağı anlamına gelmemektedir. Panik bozukluk diyebilmemiz için birtakım komponentler vardır. Burada panik atakların tekrarlaması ve diğer noktada atakların arasında kişinin beklenti kaygısını geliştirmesi yani “ya atak gelirse” huzursuzluğunu, endişesini gün içine de taşıyor olması; bunu eşlik eden yine “felç geçireceğim, öleceğim, aklımı kaybediyorum” korkuları yani bedensel duyumlara kişinin yüklemiş olduğu katastrofik anlam, felaketleştirici bir anlam diyebiliriz.

Bir diğer komponent ise kaçınmaların olmasıdır. kişinin atak geçirdiği ya da geçirmeyi düşündüğü alanlardan uzaklaşması kaçırmasıdır. Tek başına atak geçiren bir kişinin tek başına kalmak istemesi; ya da kalabalık bir ortamda atak geçiren bir kişinin de kalabalık ortamlara girmemesi örneklendirirlebilir. Burada kişinin işlevselliğinin bozulması ve bu diğer komponentlerin olması bize panik bozukluğu düşündürür.

Panik Bozukluk Tedavi Edilir Mi?

Panik bozukluk tedavisi olan bir rahatsızlıktır ve panik bozukluk hastalarının üçte ikisi kadınlardır. Panik atakların sıklığı ve yoğunluğu erkeklere göre daha fazla olabilmektedir. Genellikle başlangıç yaşı 20’li yaşların başıdır. Tetikleyici birçok farklı sebeple, olumsuz yaşam deneyimi, stres veren bir olayla tetkiklenebilmektedir. Terapi sürecinde kişinin kaçınmış olduğu durumlara, duyumlara ve duygulara odaklanır, bunların üzerine gidilir. Atakların çok süreğenleştiği ve tedavinin geciktirdiği vakalarda ise ilaç tedavisi artı psikoterapi kombinasyonu şeklinde tedavi planlanabilmektedir. Panik atak tedavisi olan bir rahatsızlıktır; ancak tedavinin önündeki en büyük engel kişinin bedensel bir rahatsızlığı olduğuna dair inancıdır. Bu da tedavinin geciktirilmesi ve atakların sıkılaşmasına nedel olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir