Safra Kesesi Olmadan Yaşanır Mı?

Safra kesesi ameliyatları uzmanlar tarafından cerrahi pratik içerisinde çok sık uygulanan ameliyatlardandır. Bu ameliyat öncesinde hastaların en sık sorduğu şu: “Safra kesem olmadan ben nasıl yaşayacağım, bundan sonra yapacağım?” Karaciğer vücudumuzdaki oganlar arasında en büyük olanıdır ve 24 saat boyunca bir fabrika gibi çalışır. Safra, karaciğer içerisindeki ve karaciğer dışındaki safra yolları vasıtasıyla safra kesesine gelir. Safra kesesinde depolanır. Doktorlar safra kesesi ameliyatı yaptığı zaman safra kesesini alırlar. Peki bundan sonraki durumda ne oluyor?

İki durumla karşılaşıyoruz. Birincisi karaciğer 24 saat boyunca çalışıyor, safrayı üretiyor, üretmiş olduğu safranın depolandığı bir safra kesesi olmadığı için safra 24 saat boyunca onikiparmak bağırsağına akıyor.

İkinci durum ise yiyeceklerimiz, içerisinde sindiriminde safraya ihtiyaç duyanj yiyecekler besinler, mideden onikiparmak bağırsağına geçtiği zaman normalde onikiparmak bağırsağı safra kesesinde mesaj gönderir. Benim içimde besini sindirebilmek için safraya ihtiyacım var bana safra gönder diye. Ama artık safra kesesi alınmış, depoladığımız bir safra yok. Bu sefer bu besinlerin sindiriminde kimi zaman bir hazımsızlık dediğimiz şişkinliğe sebep olan problemle karşılaşabiliyoruz.

Her ne kadar kitaplarda safra kesesi alındıktan sonra bu hastaların safra kesesi olmamasına, safra kesesi yokluğuna adapte olma güçlü yaşandığı ifade edilebiliyor olsa da; uzmanların geneli safra kesesi yokluğuna adapte olamayan hastaların sayısının oldukça az olduğunu ifade ediyorlar.

Burada safra kesesi ameliyatlarının nasıl yapıldığından da bahsetmek isterim. Safra kesesi ameliyatları artık kapalı yöntemle yapılıyor. Laporoskopi deniliyor bu ameliyat yöntemine. Genellikle üç veya dört tane yarım ve bir santimetre kan delikleriyle ameliyat gerçekleştirilmektedir. Safra kesesi bu deliklerin içerisinden alıp vücudumuzun dışarısına çıkartılır.  Bu hastaların büyük çoğunluğu çok kısa bir süre içerisinde, genellikle bir hafta on gün içerisinde veya en geç üç ila altı ay içerisinde safra kesesi yokluğuna adapte olabilmektedir.

Erken dönemde hazımsızlık problemi yaşayan hastalar olmakla beraber, hastaların büyük çoğunluğu safra kesesinin yokluğuna adapte olmakta, alışmakta; hatta hayatlarının ilerleyen dönemlerinde anamnez alırken bu hastalar geçirmiş olduğu ameliyatlar sorulduğu zaman, birçoğu safra kesesi ameliyatı olduğunu ifade etmemekte; bunu unutabilmektedir. Dolayısıyla safra kesesinin yokluğuna vücudumuz çok hızlı adapte olmakta ve bir problem yaşamadan hayatının sonraki dönemlerini idame ettirebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir