Kabızlık, Gaz ve Şişkinlik Rahatsızlığı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Kabızlık, gaz ve şişkilik rahatsızlığı olan insanlar için tedavinin en önemli parçası doğru beslenmektir. Bu yazımızda şişkinlik, gaz ve kabızlık rahatsızlığı yaşayanların nasıl beslenmesi gerektiğine dair bilgiler verdik. Günümüzde en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından birkaç tanesi de kabızlık gaz ve şişkinlik problemleridir. Özellikle bu hastalıkların temelinde de yine bağışıklık sistemi ile alakalı durumlar rol oynadığı için bunlara dikkat etmekte fayda vardır. Ve bunları da irdelemek iyi olacaktır.

Gaz ve şişkinlik ise besinlerin doğru şekilde sindirilememesi ve çiğnenmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebepten özellikle gaz ve şişkinlik problemlerinize gıdaları doğru bir şekilde çiğnemek, yani çiğnemekten kastımız ne bir gıdanın aslında ağzınızda yeterince ıslanması ve doğru bir şekilde bunu yutmak bu anlamda çok önemlidir. Eğer mide asidinde bir yetersizlik söz konusuysa da bu bizde gaz ve şişkinlik olduğunun aslında bir belirtisidir ve göstergesidir diyebiliriz.

Yine bunlarla beraber kabızlık şikayeti için özellikle iyi uyumak çok önemlidir. Çünkü  biliyoruz ki uyku sırasında salınan melatonin hormonunu özellikle bağırsak ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Yeterli su tüketimi ve lif alımı çok önemlidir. Özellikle günde iki buçuk litre suyu mutlaka tüketmeniz gerekmektedir. Liflerden ise tercihiniz daha çok probiyotik ve prebiyotik besinlerin yüklü miktarda tüketilmesidir aslında baktığımızda.

Günlük beslenmenizde yer vereceğiniz yerelması, kırmızı pancar, tatlı patates, kereviz, enginar gibi besinlerin özellikle prebiyotik içerikleri sayesinde bağırsak hareketlerinize arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Yine bunlarla beraber fonksiyonel yağlardan zengin beslenmeniz, günlük beslenmenizde avokado, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlara yer vermeniz de yüksek yağ içeriklerinden dolayı bağırsak hareketlerinizi hızlandıracaktır.

Öğünlerinizde özellikle çiğ ya da pişmiş şekilde mutlaka sebzeye yer vermek gerekmektedir. Mutlaka öğünlerinizde çiğ sebzelerden roka, tere, dereotu, maydanoz, marul ve taze soğan gibi besinlere de yer vermelisiniz. Yine bunlarla beraber ilikli kemik suları, özellikle içeriğindeki kolajen ve glutamin sayesinde ve bağırsak hareketliliğinize iyi gelecektir. Sindirim sisteminizin rahat ve düzenli çalışması için gece 12.00 ve öncesinde uykuda olmak hem bağırsak hareketlerinizi iyi gelecek hem de güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir