Katarakt nedir? Katarakt belirtileri ve tedavisi | İşte Tüm Detaylar


Katarakt kelimesinin kökeni Yunanca “catarraktes” ve Latince “cataracta” kelimelerine dayanmaktadır. Demir çubuk anlamına gelen katarakt terimi, göz merceğindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bir göz hastalığını ifade eder. Katarakt hastalığı, özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Katarakt hastalığı, göz merceğinin saydamlığının azalması ve bulanıklaşmasından kaynaklanır. Kataraktın farmakolojik bir tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bu sorunun tedavisinde saydamlığını yitirmiş olan mercek çıkarılır ve yerine yapay bir göz içi merceği yerleştirilir. Katarakt cerrahisinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Teknoloji ilerledikçe cerrahi uygulamalar da gelişmiş ve komplikasyonlar oldukça azalmıştır.

Katarakt nedir?

Katarakt, göz merceğinin kapsüler kısmında, üzerinde veya içinde opasiteler ve bulanıklıklarla karakterize bir göz hastalığıdır ve bir veya iki gözde ortaya çıkar. Katarakt, doğuştan veya sonradan olmak üzere 2 şekilde ortaya çıkabilen ilerleyici bir hastalıktır.

Doğumsal katarakt konjenital katarakt, yaşlılık kataraktı ise senil katarakt olarak adlandırılır. Katarakt gelişiminde çeşitli faktör ve mekanizmaların rol oynadığı düşünülmektedir, ancak bu mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Göz, yakını görebilmek için akomodasyon adı verilen bir adaptasyon sürecinden geçer. Yaşla birlikte akomodasyon gücünün azaldığı ve lensin buna bağlı olarak kalınlaştığı varsayılmaktadır.

Kataraktın belirtileri nelerdir?

Bir kişinin yaşadığı belirtiler kataraktın derecesine bağlı olarak değişir. Önemli görme bozukluğuna neden olan katarakt hastalığının belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Hem yakını hem de uzağı görmede zorluk,
  • Işığa karşı duyarlılık,
  • Açık ve güneşli günlerde görüşün azalması,
  • Renkleri kavramada güçlük, renklerde donukluk,
  • Bulanık görüntü,
  • Gözlerde yorgunluk ve ağrı, baş ağrısı
  • Gözlük derecesinde sürekli değişiklikler,
  • Karanlık ortamlarda görünürlüğün azalması,
  • Görmede derinlik ve boyutluluk kaybı,
  • Araba kullanmakta zorluk çekmiyorsun,
  • Kitap okurken güçlü bir ışık kaynağına ihtiyacınız yoktur,
  • Çift görme

Kataraktın nedenleri nelerdir?

Katarakt oluşum mekanizmaları henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Ancak bazı risk faktörlerinin katarakt gelişiminde rol oynadığı varsayılmaktadır. Katarakt için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • Yaş: Katarakt gelişiminde yaşın önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Yaş, katarakt gelişimi için en önemli risk faktörüdür. Katarakt yaşlı insanlarda gençlere göre daha sık görülür.
  • Cinsiyet: Kadınların katarakt geliştirme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bunun menopoz sırasında östrojen seviyelerindeki düşüşten kaynaklandığı düşünülmektedir.
  • Diyabet Diyabet, vücudun birçok doku ve organını etkileyen metabolik bir hastalıktır. Göz de etkilenen organlardan biridir. Uzun yıllar diyabet hastası olan kişilerde kataraktın daha sık görüldüğü bilinmektedir.
  • Vitamin eksikliği: A vitamini, niasin, C vitamini ve E vitamini gibi vitaminlerin eksikliğinin katarakt gelişiminde rol oynadığı varsayılmaktadır. Aynı zamanda çinko, bakır ve selenyum gibi mineraller de göz sağlığını destekler ve yetersiz alınması durumunda katarakt da dahil olmak üzere birçok göz hastalığının gelişmesine yol açabilir.
  • Genetik yatkınlık: Ailede katarakt hastalığı öyküsünün bulunmasının hastalığa yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir.
  • İlaçlar: Steroid grubu gibi bazı ilaçların alımının katarakt oluşumunu desteklediği bilinmektedir.
  • Radyasyona maruz kalma: UV radyasyonunun kataraktı tetiklediğini gösteren birçok çalışma vardır. Mesleki nedenlerle yüksek düzeyde radyasyona maruz kalan teknisyenlerde ve tedavi gören kanser hastalarında katarakt gelişme riski yüksek olabilir.

Katarakta ne iyi gelir?

Katarakt hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Vitamin açısından zengin meyve ve sebzelerden oluşan bir diyet,
  • Omega-3, A vitamini, lutein, koenzim Q10 gibi bileşenlerle göz sağlığını destekleyen diyet takviyelerinin kullanımı,
  • Gözlerinizi güneş ışığından korumak için şapka ve gözlük kullanın,
  • Deniz ürünlerinin, özellikle de balığın diyete dahil edilmesi.

Katarakt nasıl tedavi edilir?

Katarakt ilaçla ya da diyet değişikliği ile tedavi edilemez. Tek çözüm ameliyattır. Hangi cerrahi yöntemin kullanılacağı hastanın psikolojik ve fizyolojik özelliklerine ve kataraktın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Henüz ilerlememiş olan kataraktın erken dönemlerinde gözlük kullanımı hastanın günlük aktivitelerini yerine getirmesini sağlar ancak bu semptomatik bir uygulamadır. Gözlük kullanımının tedavi edici bir etkisi yoktur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte oldukça sık ve güvenli bir şekilde yapılan katarakt ameliyatının komplikasyonları oldukça azalmıştır. Katarakt cerrahisinin temel amacı saydamlığını yitirmiş olan bulanık lensin çıkarılarak yerine sağlıklı bir göz içi lensi yerleştirilmesidir.

Katarakt ameliyatı

Katarakt sadece ameliyatla tedavi edilir. Bu cerrahi prosedür dünyada en yaygın göz ameliyatlarından biridir. Katarakt ameliyatı öncesinde lokal veya genel anestezi uygulanır. Genel anestezi genellikle çocuklar için tercih edilirken, yetişkinler için lokal anestezi göze yerleştirilen bir iğne veya damla yoluyla uygulanır. Anestezi yöntemi seçilirken hastanın uyum sağlama yeteneği dikkate alınır.

Hasta uyuşturulduktan sonra cerrahi yöntemin uygulanabilmesi için gözde bir kesi yapılır. Lensin ön kısmı açıldıktan sonra kataraktlı kısım tamamen veya kısmen çıkarılır. Katarakt alındıktan sonra geriye sadece lens zarı kalır. Hastanın yaşına, gözün sağlık durumuna ve işlemin türüne bağlı olarak yeni bir mercek yerleştirilir. Yeni mercek 1 yaşın altındaki küçük çocuklara takılmaz. Bazı durumlarda operasyonun seyrine ve başarısına bağlı olarak lensin takılması ertelenebilir. Takılacak merceğin özellikleri gözün yapısına ve sağlığına bağlı olarak değişebilir, örneğin göz duvarına dikilir veya irise takılır.

Ameliyat sonrası süreç, katarakt tedavisini en az başarılı operasyon kadar etkiler. Ameliyattan sonra ameliyatlı göz bir bandajla kapatılır. Bu bandaj doktora danışılmadan çıkarılmamalıdır, çünkü göz dış enfeksiyon etkenlerine açık hale gelir. Ameliyattan sonra bile göz sert hareketlerle zorlanmamalı ve sürtünmeden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi doktor tarafından belirlenir. İlaç alırken doktora danışılmalı ve ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Yüz yıkama, duş alma ve spor gibi aktivitelere başlamadan önce doktor onayı alınmalıdır. Katarakt ameliyatından sonra katarakt oluşumunun tekrarlaması gözlenmez. Ancak lensin içine yerleştirildiği zarda kalınlaşma meydana gelebilir. Bu durum toplumda “ikincil katarakt” olarak bilinse de tam bir katarakt değildir.

Katarakt nasıl önlenebilir?

Kataraktı tamamen önlemek mümkün olmasa da bazı önlemler koruma sağlayabilir. Katarakt hastalığının önlenmesinde etkisi olduğu düşünülen uygulamalar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Gözler mümkün olduğunca güneş ışığından korunmalıdır,
  • Güneşli günlerde güneş gözlüğü takın,
  • Balık ve deniz ürünleri açısından zengin bir diyet,
  • Gıda tüketiminde yeşil sebzelere odaklanın,
  • Acil durumlar ve doktor tavsiyesi dışında kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanmamak
  • Göz yaralanmalarına ve travmaya karşı önlemler.

Özellikle ileri yaşlarda göz sağlığını ciddi şekilde etkilediği için yaşam konforunu da etkileyen katarakt oluşmadan önce muayenelerin yapılması ve bir uzman tarafından takip edilmesi çok önemli. Bu sayede risk altındaki hastalar sorun ortaya çıkmadan bilinçlendirilebilir ya da bu sorunu yaşayan hastalar uygun donanım ve deneyimle sağlıklarına kavuşabilir. Göz hastalıklarından korunmak için rutin göz muayenelerini ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir