Türkiye’nin en güçlü füzesi teslim edildi: Testleri dünyanın dikkatini çekmişti.

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin kabul süreci başarıyla tamamlandı ve prototip füzeler Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edildikten sonra Roketsan seri üretim ATMACA Gemisavar Füzesi teslimatlarına başladı.

2023 yılında edinilen bilgilere göre, hızlı bir şekilde gerçekleştirilen teslimatlarla Türk Deniz Kuvvetleri’ne çift haneli adetlerde ATMACA Füzesi teslim edildi. Teslim edilen füzeler, denizde bulunan gemilere entegre edilecek.

TCG KINALIADA (F-514) Korveti, ATMACA Gemisavar Füzesi’ni kullanarak atış gerçekleştiren ilk Türk gemisi olarak tarihe geçti. KINALIADA’nın ardından HEYBELİADA, BÜYÜKADA, BURGAZADA korvetleri ve BARBAROS Sınıfı Firkateynlerin de ATMACA ile donatılması bekleniyor.

Ayrıca Roketsan ile STM arasında 23 Kasım 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında, 11 farklı deniz platformuna milli gemisavar füzesi ATMACA’nın entegrasyonu gerçekleştirilecek. Entegrasyon faaliyetlerinin 11 Nisan 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

ATMACA Gemisavar Füzesi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yerli ve milli imkanlarla karşıladığı bir proje olan ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi kapsamında geliştirildi. Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, 250+ kilometre menzile sahip ve Aktif Radar Arayıcı Başlık (AR) teknolojisine sahip. Füze, kapsamlı testlerin ardından Kasım 2019 tarihinde MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk ateşlendi. ATMACA, denizdeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen bir testte KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile batırıldı. ATMACA Gemisavar Füzesi, düşük radar kesit alanı ve su sathına yakın uçuş yapabilme özelliği sayesinde hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilir. Ayrıca ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olduğu için hedef geminin mürettebatı için çok kısıtlı bir reaksiyon süresi sunar. Bu nedenle ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolayca bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir