İnsanların çoğu ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlıklı ve çeşitli bir beslenme düzeniyle alabilir. Bununla yanında, vitamin eksikliği sorununun birkaç nedeni vardır. Geçirilen hastalıklar, ilaç kullanımı veya aşırı yoğun bir yaşam tarzı, insanlarda vitamin eksikliği görülmesinin belli başlı nedenleridir. Vücudun yaşlanmasıyla birlikte, vitamin ve mineralleri doğal olarak emme yeteneği azalır. Tek tip beslenen insanlar ve çok fazla yemek ayırt eden herkes vitamin eksikliği yaşayabilir.
Hangi Vitaminin Eksik Olduğunu Nasıl Anlarız?
Vücudunuz iç organlarınız dahil olmak üzere bazı belirtiler ile farkında olmadığınız birçok bilgi verir. Size bu yazıda, sağlığınızı korumak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini tam olarak anlatacağız. İşte hangi vitamin eksikliği nasıl tespit edilir, belirtileri nelerdir sorularının cevapları…
Yağ asitleri eksik olduğunda vücutta ne olur?
Saçınızda kepek fark ederseniz, beslenme düzeninizin yağ asitleri içeren gıdalardan mahrum olduğu anlamına gelir. Bu vitamin eksikliği sorununu çözmek için haftada iki defa balık tüketmeniz yeterli olacaktır. Beslenmenize fındık, ceviz ve keten tohumu da dahil edebilirsiniz.
B Vitamini eksikliği saçlara yansıyor
Folat açısından zengin yiyecekler saçınızı güçlü ve sağlıklı tutar. B vitamini eksikliği sebebiyle vücuttaki folat seviyesinin düşmesi, saçların incelmesine ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Bir bardak pirinç ve bir bardak çiğ ıspanak folat seviyesindeki dengesizliği düzeltecektir. Eğer pirinç ve ıspanağı yeterli miktarda tüketirseniz günlük B vitamini ihtiyacınızın %60’ını karşılayacaktır.
Bakır eksikliği
Saçlarınızda gri saçların belirmesi, vücudunuzda saçınıza rengini veren melanin üretiminde önemli bir rol oynayan bakır eksikliğini gösterir. Bundan dolayı bakır seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca beslenmenize deniz ürünleri, istiridye ve mantar ekleyerek bakır eksikliği sorununu yok edebilirsiniz.
B12 vitamini eksikliği hangi sağlık sorunlarına yol açar?
Eğer vücudunuzda B12 vitamini eksikliği varsa, ağzınızın kenarlarında ülseratif lezyon oluşumu veya çatlaklar görülebilir. B12 ihtiyacınızı karşılamak için tüketebileceğiniz bazı yiyecekler vardır. Beyaz et, kırmızı et ve yumurta bu besinler arasında yer alır. Vejetaryen iseniz süt, tahıllar, kuru baklagiller gibi besinleri tercih ederek B12 vitamini eksikliği sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Çinko ve A vitamini eksikliği belirtileri
Vücudunuzda çinko ve A vitamini eksikliği olduğunda ellerde şişlik meydana gelir. Bunun nedeni, her iki besinin de cilt sağlığını korumak için gerekli olması ve yaraların iyileşmesinde önemli roller oynamasıdır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda çinko almak için kümes hayvanları, nohut ve kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. Eğer A vitamini eksikliğini gidermek istiyorsanız tatlı patates ve kavun tüketmelisiniz.
Mide asidinin azalması
Mide asidinin çok az olması bir vitamin sorunu değildir. Fakat yediğiniz besinlerdeki vitaminlerin yok olmasına neden olabilir. Mide asidi az olduğunda, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin tamamı emilebilir. Bu sorunu çözmek için mide asidini azaltan bir mide ilacı alabilirsiniz. Bu sorunu çözmenin doğal bir yolu ise, yemeklerde elma sirkesini suyla karıştırarak tüketmektir.
D Vitamini eksikliği ve yorgunluk
İyi bir gece uykusu çekmenize rağmen kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Eğer bu durumu yaşıyorsanız, vücudunuzda D vitamini eksikliği olduğu ve D vitamini takviyesi almanız gerektiğini bilmelisiniz. D vitamini eksikliği sorununu aşmak için beslenmenizde süt ürünleri, badem ve deniz ürünlerini ekleyebilirsiniz. D Vitamini depolamak için yürüyüş yapmak da güneşli günlerde iyi bir seçenektir.
C Vitamini eksikliği belirtileri
C vitamini güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve demirin emilimini kolaylaştırır. Beslenme düzeninizden kaynaklanan C vitamini eksikliği, iskorbüt adı verilen bir hastalığa yol açabilir.
C vitamini eksikliği belirtileri, C vitamini vücutta iştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk, yorgunluk ve halsizlik yapar.
Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?
Magnezyum eksikliği belirtileri; iştah kaybı, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizliktir. Eğer magnezyum eksikliği çok fazla ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşukluk, konsantrasyon bozuklukları, zihinsel karışıklık, fibromiyalji oluşabilir.
Magnezyum eksikliği bacak ağrısı yapar. Huzursuz bacak sendromu rahatsızlığının birçok nedeni olabilir. Fakat bu hastalığın önemli sebeplerinden biri magnezyum eksikliğidir. Kişilerin geceleri uykusuz kalmasına neden olan ağrı semptomları varsa mutlaka kan testi ile magnezyum seviyelerini kontrol etmeleri gerekir.
Kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir, hangi rahatsızlıklara sebep olur?
Kalsiyum eksikliği ruh halini üzerinde meydana gelen değişikliklerle belirti gösterebilir. Kalsiyum eksikliği olan kişilerde aşırı sinir, gergin ruh hali, karamsar, kaygılı ve depresif davranışlar gözlemlenebilir.
Kalsiyumu artırmak ve kalsiyum eksikliğini gidermek için haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incir gibi gıdaları tüketmelisiniz.