Adet Döneminde Kilo Alınır Mı, Kilo Vermek için Ne Yapmak Gerekir?

Adet dönemi , bir kadının hamileliğe hazırlanmasına yardımcı olan aylık bir hormonal döngüdür. Sağlıklı bir kadında ergenlik döneminde başlar ve vücudun menopoza girmesiyle biter.

Adet döneminde kilo alabilirsiniz. Bu durum, Premenstrüel sendromun (PMS) semptomlarından biridir. PMS, östrojen ve progesteron seviyelerindeki ani düşüşe bağlı olarak yumurtlama evresinden sonra ortaya çıkan, fiziksel ve duygusal semptomların birleşiminden kaynaklanır. Bu belirtiler adet görmeye başladığınızda azalır ve hormonal seviyeler yükselmeye başlar.

Adet döneminde kilo alımı çoğu kadının başına gelir ve birçok kadın aldığı fazla kiloları vermek için mücadele eder. Bu konu ile alakalı birkaç püf noktaya dikkat ederek adet dönemindeki kilolardan kurtulmak aslında çok basit ve kolaydır. Peki nedir o püf noktalar? Bu yazıyı sonuna okuyun ve bir sonraki adet döneminizde kilo problemi yaşamamak için kendinizi hazırlayın.

Adet Döneminde Neden Kilo Alınır? İşte 6 Sebebi

1. Vücudun su tutması

Vücudun su tutması, adet dönemlerinde kilo alımının ana nedenlerinden biridir. Aslında bu durum adet döngüsü sırasında meydana gelen hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır. Yumurtlamadan sonra, progesteron ve östrojen seviyeleri düşer, bu da bir sonraki adet döneminiz için bir işarettir. Bu iki hormon vücudunuzdaki su dengesini düzenler. Su dengesi düşük aralıkta olduğunda, doku sıvıları birikir, kendinizi ağır, dolgun hissetmeye ve kilo almaya başlarsınız. Göğsünüzde, midenizde su tutulması ya da ağırlık hissedebilirsiniz. Oluşan bu durum su ağırlığını arttırır; fakat vücuttaki yağ yüzdenizin arttığı anlamına gelmez.

2. Sindirim sisteminin bozulması

Vücudumuzdaki hormonlar burada ana faktördür. Bozulan hormonal denge, bağırsağın peristaltik hareketini yavaşlatır ve sindirim sürecini bozar.  Östrojen ve progesteron hormonlarında dalgalanma oluşur, bu durum ise midede gaz tutulmasını artırarak şişkinliğe neden olur.

Rahim kasılmasını başlatan prostaglandinlerin salgılanması nedeniyle adet öncesi ve adet sırasında mide krampları yaşayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bu semptomların IBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) hastalarında rektal duyarlılığı artırdığını ve regl dönemlerinde oldukça sık hissettiklerini göstermiştir.

3. Bağırsak problemleri kilo aldırabilir

Kadınların geneli regl dönemindeyken kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi bağırsak sorunları yaşar. Yüksek progesteron seviyeleri, adet dönemlerinizden birkaç gün önce bağırsak hareketini yavaşlatır. Bütün sindirim sistemi çok halsizleşir ve kabızlığa neden olur.

4. Aşırı yeme isteği

Aşırı yeme isteği, adet öncesi ve adet sırasında kilo alımını etkileyen bir başka neden olabilir. Serotonin-östrojen döngüsü, aşırı yemenin temel nedenidir. Östrojen seviyeleri genellikle adetinizden birkaç gün önce artmaya başlar ve adetinizden hemen önce düşer. Bu da serotonin salgısını düzenler ve azaltma eğilimindedir. Düşük serotonin seviyeleri ise, kilo alımına sebep olan daha şekerli ve işlenmiş gıdalara karşı meyilli olunmasına neden olur.

5. Magnezyum seviyesinin düşmesi

Adet döneminizden hemen önce vücudunuzdaki magnezyum seviyesi düşebilir. Magnezyum seviyesinin düşmesi, düşük insülin seviyelerine yol açabilir. Bu durum sonucunda özellikle yüksek şekerli yiyecekler olmak üzere, artan yiyecek isteklerine yol açar. Böylelikle adet öncesi ve sırasında kilo almanıza neden olabilir.

6. Ruh halinde meydana gelen değişimler

Ruh hali değişimleri veya diğer tabiriyle huysuz ruh hali, PMS’nin en yaygın semptomlarıdır. Yeme isteği ve ruh hali değişimleri genellikle bağlantılıdır. Hormonlardaki değişimler nedeniyle vücudunuz, tuzlu ve şekerli yiyecekler yeme eğiliminde olur. Bu yiyecekler kilonuzu korumak için sağlıklı değildir.

Yazımızda bahsettiğimiz 6 faktör, adet dönemlerinde kilo alımının yedi temel sebebidir. Ancak asıl soru, bu gereksiz kiloları almaktan kendinizi nasıl koruyacağınız veya nasıl önleyeceğinizdir? İşte adet öncesi ve sırasında kilo alımını önlemek yapmanız gerekenler…

Adet Döneminde Kilo Alımı Nasıl Engellenir?

İşte adet döneminde kilo alımını önlemenin en pratik yolları.

Adet dönemine hazırlıklı olmalısınız

Adet döngülerinizi ve vücudunuzun hormonal değişikliklere tepkisini anlamaya çalışın. Böylelikle adet döneminiz boyunca kilo almanıza etki eden tüm faktörleri önleyebileceksiniz. Mutfağınızı meyveler ve ev yapımı düşük şekerli kekler gibi sağlıklı atıştırmalıklarla stoklayın. Bu sayede açlık hormonları devreye girdiğinde sağlıksız atıştırmalara, yüksek şekerli ve yüksek sodyumlu yiyecekleri yemeye başvurmazsınız.

Kafeini mümkün olduğunca azaltın

PMS sırasında çok daha endişeli bir ruh halinde olacağınız için kafeini kesmek sizi daha sakin kılacak ve diğer semptomları önleyecektir.

Bol su için

Su içmek hücrelerinizi nemli tutar, kolonunuzdaki toksinleri temizler ve metabolizmanızı hızlandırır. Bu da adet öncesi ve adet döneminde kilo alımını önleyecektir.

Öğün atlamayın

Günde en az 5-6 öğün oluşturun. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği dışında günde iki defa da ara öğün yapın. Ara öğünler metabolizmanızın durmasını önleyecek, hormonlarınızı dengeleyecek ve sizi tok tutacaktır.

Tuzdan uzak durmaya çalışın

Abur cubur ve işlenmiş gıdalar gibi tuzlu veya yüksek sodyumlu gıdalar vücudunuzda su tutulmasına neden olabilir. Bunları adet dönemlerinizden önce ve adet sırasında kesmek, sudan kaynaklı kilo alımını önlemeye yardımcı olacaktır.

Mutlaka egzersiz yapın

Egzersiz yapmak ruh halinizi olumlu yönde etkileyecektir. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde sağlıksız yiyecekler yemezsiniz, gereğinden fazla uyumazsınız ve daha az stresli bir yaşam sürersiniz.

Takviye alabilirsiniz

Kalsiyum , PMS semptomlarıyla mücadelede size yardımcı olacaktır. Bu nedenle adet dönemlerinde yeterli miktarda kalsiyum tüketilmesi tavsiye edilir. İsterseniz kilo alımınızı kontrol altına almak için idrar söktürücü veya doğal bir bitkisel ilaç da kullanabilirsiniz.

Magnezyum , vücutta meydana gelen hormonal değişiklikleri dengelemek için tüketmeniz gereken bir diğer önemli besindir.

Omega-3 takviyeleri veya balık yağı takviyeleri, PMS sırasında stres seviyesinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca çok fazla sağlıksız yiyecek tüketmenizi önleyebilir.

Burada bir noktaya değinmekte fayda var, vücudunuz üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden herhangi bir takviye veya ilaç tüketmeden önce uzman bir tıp uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayın.

Vitaminler

B6 Vitamini östrojen seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca kandaki progesteron seviyelerini arttırır. Bu sayede kilo alımını kontrol eden, dalgalanan hormonların dengelenmesine yardımcı olur. Adet döneminde PMS semptomlarından kurtulmak için günde 100 ila 200 mg B6 vitamini alabilirsiniz.

Tetikleyicileri tanıyın ve fazla kilolara engel olun

PMS günlüğü tutmak, adet görmeye başladığınız ayın zamanını belirlemenize ve kendinizi nasıl hissettiğinizi, hangi eylemleri yaptığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır. PMS günlüğü, bir sonraki adet döneminde daha bilinçli olmanızı sağlayacak ve aşırı yemek yemenizi engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir